Antimonopolní úřad shodil ze stolu stížnosti výrobce obrněnců Puma. Největší armádní tendr v historii může pokračovat

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nebude dál zabývat armádním nákupem bojových vozidel pěchoty (BVP) za 50 miliard. Zastavil řízení o námitkách jednoho z účastníků tendru, konsorcia zbrojařských firem PSM s obrněncem Puma, který žádal, aby úřad přezkoumal postup ministerstva obrany při zadávání zakázky. Samotného tendru se rozhodnutí ÚOHS nijak nedotkne. Verdikt není pravomocný a může proti němu být podán rozklad, informoval ve středu antimonopolní úřad.

„Jsme rádi, že ÚOHS zastavil řízení týkající se postupu ministerstva obrany při realizaci veřejné zakázky na BVP a potvrdil oprávněnost vícekolového jednacího řízení s využitím výjimky pro nákup vojenského materiálu,“ reagovalo na Twitteru ministerstvo obrany.

Společnost PSM napadla zejména neoprávněné užití výjimky na nákup vojenského materiálu, kterou ministerstvo při zadávání tendru využilo. Antimonopolní úřad řízení zastavil, protože PSM poslala své námitky ministerstvu téměř měsíc po uplynutí zákonné lhůty pro podání námitek.

V další části návrhu PSM označila podmínky veřejné zakázky za nezákonné, ale i zde úřad řízení zastavil. Vzhledem k tomu, že ministerstvo využilo při zadávání tendru výjimku na nákup vojenského materiálu a veřejnou zakázku tak nezadávalo v zadávacím řízení, nelze proti podmínkám námitky vůbec podat.

Největší armádní tendr v historii Česka

V konsorciu PSM, které je jedním ze čtyř zájemců o armádní zakázku, se sdružily německé zbrojovky Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme a nabídly české armádě obrněnec Puma. Ten ovšem nesplňuje dvě zadávací podmínky. Armáda chce koupit obrněnce s kapacitou 11 lidí vybavené posádkovou věží. Puma má ale kapacitu devět lidí a dálkově ovládanou věž.

Vozy ve výběrovém řízení Armády ČR
Zdroj: ČT24

BVP armádě nabízí kromě PSM firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS) a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod. Německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx.

Zastavené řízení se týká námitek k největšímu nákupu v historii České republiky, který ministerstvo obrany spustilo letos v březnu. Koupit chce 210 pásových bojových vozidel a 29 servisních a dílenských strojů na kolovém podvozku za 50 miliard korun.