Prudké deště mohou pod horami způsobit povodně. Na Novohradce hrozí i druhý stupeň

V Česku podle meteorologů opět hrozí povodně, hlavně ve východních a severovýchodních Čechách, na severozápadě Moravy a v západní části Slezska. Některé řeky pod Jeseníky, Orlickými horami, Krkonoši a Českomoravskou vrchovinou by mohly dosáhnout prvního, východočeská Novohradka i druhého stupně povodňové aktivity. Předcházet jim bude vydatný déšť, v úterý a v noci na středu naprší až 70 litrů na metr čtvereční.

Po uplynulém deštivém týdnu sice následoval teplý a slunečný víkend, s novým týdnem ale přijdou i nové prudké deště. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro pás procházející napříč republikou od Jihočeského kraje přes většinu Kraje Vysočina a Pardubický kraj po severní část Olomouckého kraje a východní část Královéhradeckého kraje. Velmi okrajově se výstraha na déšť týká i Středočeského, Libereckého a Moravskoslezského kraje.

V Krkonoších, Orlických horách, Králickém Sněžníku, Jeseníkách a na Českomoravské vrchovině bude pršet hlavně v úterý během dne, v jižních Čechách ještě v noci na středu. „Místy naprší 30 až 60 milimetrů, v Jeseníkách, Krkonoších a na Šumavě výjimečně kolem 70 milimetrů,“ uvedli meteorologové.

Rozvodní se řeky pod horami, nejvíce Novohradka

Vodu z tak vydatného deště některé řeky nejspíše nepoberou a rozvodní se. Od úterního poledne do středečního poledne hrozí povodně v severní části území, kterého se týká předchozí varování na déšť. Povodňová výstraha se netýká Jihočeského kraje. Více vody může být v řekách, které tečou z Krkonoš, Českomoravské vrchoviny, Orlických hor i Jeseníků.

Většinou by ale neměly jejich hladiny vystoupat nad první stupeň povodňové aktivity. Výjimkou je Novohradka na Pardubicku, na které očekává ČHMÚ rovnou druhý stupeň.

V minulém týdnu zasáhly silné deště zejména východ a severovýchod Moravy a východ Slezska, kde některé řeky vystoupaly až třetí povodňový stupeň a na několika místech se i vylily z břehů. V severních Čechách a pod Českomoravskou vrchovinou byly některé toky na prvním stupni.