Prezident vyznamenal lidi, kteří zachránili životy. „Děkuji, že jste vyslyšeli hlas své sebeúcty,“ řekl oceněným

Za záchranu keškařů, které v podzemí strhla vlna po přívalovém dešti, za včasné zastavení popelářského vozu, ve kterém se ocitl člověk, nebo za záchranu spolužačky z ledové vody ocenil prezident republiky dvanáct profesionálů či laiků, kteří loni zachránili lidské životy.

Zlatý záchranářský kříž uděluje hlava státu od roku 2008, letos ocenění dostali mimo jiné dva lidé, kteří zachránili před utopením dva keškaře, jež v tunelu, kterým vede Motolský potok, zastihla vlna po přívalovém dešti a spláchla je do Vltavy. Trenérka veslařů Martina Součková a bývalý námořník Radovan Stránský využili svých zkušeností se zrádností silné vody a topící se dvojici vytáhli.

Stránský pro ně skočil do řeky, zatímco veslařka vyrazila od břehu na pomoc s katamaránem. To vše při silném větru a nízké viditelnosti. Zachránit se ale podařilo pouze polovinu výpravy hledačů pokladů, další dva keškaři tehdy zahynuli.

Cenu dostal i policista Miroslav Slavík, který včas vystopoval popelářský vůz, do jehož útrob se dostal muž, jenž předtím usnul v kontejneru na papír v Kroměříži. Přímo z popelářského auta, kde již začalo lisování odpadu, zavolal o pomoc a policista dokázal včas kontaktovat svážecí firmu a zajistit vypnutí lisu, než muže zcela rozmačkal. Utrpěl pouze poranění kyčle.

Další policista Tomáš Kocmánek získal záchranářský kříž za pomoc muži, kterého unesl silný proud rozvodněné Ostravice, když pomáhal z vody známému. Zatímco ten se zachytil plovoucího dřeva, druhého muže vzal proud. Kocmánek jej ale dokázal v kalné vodě zachytit a vytáhnout na břeh. Událost přesto neměla šťastný konec, muž po převozu do nemocnice zemřel.

Chlapec zachránil spolužačku z díry v ledu, záchranáři pomáhali u nehod

Držitelem záchranářského ocenění je i patnáctiletý Tomáš Maša, jenž pomohl z ledové vody jedenáctileté spolužačce, pod kterou se prolomil led na rybníce v Rájci Jestřebí, když zkoušela jeho tloušťku.

Masáží srdce zachránil život cyklistovi, kterého postihla srdeční příhoda, policista Ladislav Kubák, když se vracel z výletu na kole i on. Ve Velkých Svatoňovicích resuscitoval postiženého do příjezdu záchranářů sedm minut. 

Za zásah při nehodě, kdy automobil vjel do koryta řeky, převrátil se na střechu a skončil v bahně pod vodou, získali kříž i hasiči, policisté a zdravotníci z Domažlic a Kdyně. Nehodu nepřežili tři muži, zachránit se podařilo jednu ženu.

Zkušenosti a profesionalitu prokázali také hasiči z Karviné při záchraně bagristů, jejichž bagry byly zavaleny při těžbě černouhelných kalů. Během zásahu hrozilo riziko sesuvu, záchranáři tak byli po celou dobu v ohrožení života.

In memoriam získal Zlatý záchranářský kříž dlouholetý starosta dobrovolných hasičů Karel Richter, který zemřel loni v srpnu.

Miloš Zeman během pedávání vyznamenání řekl s odkazem na románovou postavu Dr. Jekylla a pana Hydea, že každého, kdo se setká s kritickou situací, jeho jedna část vyzývá, aby utekl, zároveň ho ale úcta nutí, aby pomohl. „Děkuji vám, že všichni ocenění vyslyšeli tichý vnitřní hlas své sebeúcty,“ řekl prezident.