Vyprázdněte si schránky, doporučují radnice. Obálky s lístky jsou rekordně velké

Události: Města začínají rozesílat hlasovací lístky (zdroj: ČT24)

Obce a města se připravují na volby do Evropského parlamentu. Například v Hradci Králové začali doručovatelé hlasovací lístky roznášet v pondělí. Každá radnice může zvolit vlastní termín. U voličů ale musí být nejpozději tři dny před hlasováním, tedy do 21. května. Pokud ve schránce i tak lístky nebudou, můžou si je lidé vyzvednout ve volební místnosti.

Martin Černý je zapisovatel okrskové volební komise a teď také doručovatel. S více než osmdesáti kolegy roznáší v Hradci Králové hlasovací lístky pro bezmála 75 tisíc lidí. 

„Zhruba 800 obálek musím roznést do konce týdne… po odpolednech, po večerech. Víkend jsem strávil tím, že jsem balíčkoval obálky,“ uvedl Martin Černý. „To znamená, že jsem musel napočítat volební lístky a pak jsem si je dal podle jednotlivých vchodů, čísel popisných, abych to měl při roznosu jednodušší,“ dodal. 

Jeden modrý dopis obsahuje celkem 44 listů. Mezi nimi je 39 hlasovacích lístků politických stran a uskupení a pět stránek poučení. Obálka váží 135 gramů a možná se tak zapíše do knihy českých rekordů. „Je to největší počet hlasovacích lístků asi za historii voleb České republiky,“ uvedla Terézia Vitáková z magistrátu v Hradci Králové. 

Velikost obálky přitom doručovatelům mnohdy komplikuje práci – zásobit voliče z početné rodiny proto bývá někdy technicky složité. „Doporučujeme domácnostem, aby si své schránky vyprázdnili, obálky jsou tentokrát velké, objemné,“ uvedl Petr Vinklář z hradeckého magistrátu.  

Další problém, se kterým se doručovatelé často potýkají, je to, že někteří lidé ve svých bytech nežijí a na jejich schránkách jsou cizí jména.  „Dostanou volební lístky na místo trvalého pobytu, a bohužel se odstěhovali a nenahlásili to,“ popsal Martin Černý. 

Takové obálky Martin Černý odnese do volební místnosti. Lidem je pak rozdá na místě. Zástupce v Evropském parlamentu budou Češi vybírat 24. a 25. května.