Kdo byli padlí čeští vojáci? Armáda zveřejnila jejich jména

Praha - Čtyři čeští vojáci, které v úterý zabil v Afghánistánu sebevražedný útočník, budou pohřbeni 17., 18. a 21. července v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně. Smuteční obřady proběhnou s vojenskými poctami. Armáda také zveřejnila jejich totožnost. Útok nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš. Dnes v Praze na následky zranění zemřel i pátý voják - Jaroslav Lieskovan. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček tlumočil prezidentovo rozhodnutí udělit padlým mužům 28. října medaili za hrdinství.

Armáda zveřejnila identitu vojáků se souhlasem jejich rodin. „Tímto zároveň žádáme všechny, aby z úcty k nim respektovali v plné míře lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků v současné době vystaveni,“ zdůraznila mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková. „Armáda České republiky ztratila své čtyři muže, respektované profesionály a kolegy, vojáky tělem i duší,“ dodala.

Zástupce náčelníka Generálního štábu Aleš Opata upřesnil, že pohřeb s vojenskými poctami organizuje po domluvě s rodinou armáda. „Zákon nám ukládá ho v takovém případě uspořádat, ale protože jde o velice citlivé věci, vždycky to prioritně řešíme s pozůstalými, zda o takový druh pohřbu mají zájem, protože v minulosti se nám stalo, že neměli. V tomto případě rodiny souhlasily,“ dodal.

Náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel:

„Je jen jeden horší návrat vojáka do vlasti, a to když se vrátí beze cti. Ti, kteří se ve čtvrtek vrátili, se vrátili se ctí. Byli vysláni svojí zemí, svojí politickou reprezentací do daleké země, aby plnili svůj úkol a splnili ho až do konce. Myslím si, že si úctu, a to nejenom od nás, ale i od všech obyvatel této země, za to, co dělají, zaslouží.“

(zdroj: army.cz)

Vojáci patřili ke strážní jednotce, která střeží americkou leteckou základnu v afghánském Bagrámu. Jejich úkolem je hlídkovat ve dvacetikilometrovém okolí základny, zabraňovat raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů. Sebevražedný atentátník je zabil ve chvíli, kdy mluvili s civilisty. Kromě Čechů zahynuli také dva afghánští policisté a několik civilistů.

  • čet. Ivo Klusák se narodil v roce 1980, nastoupil do armády v červenci 2000 a po celou dobu své profesní kariéry byl příslušníkem 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Ze základní pozice pancéřovníka postupně postoupil přes řidiče až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. Sloužil v šesti zahraničních misích, z toho čtyřikrát v Afghánistánu. Pohřben bude 21. července v Jičíně.
  • O rok mladší des. Libor Ligač byl u 43. výsadkovému praporu v Chrudimi pouze o tři měsíce kratší dobu. U této jednotky začínal u minometného družstva, poté postoupil přes družstvo AGS a odstřelovače až na střelce výsadkového družstva. Do Afghánistánu byl vyslán dvakrát. Poslední rozloučení bude 18. července v Týništi nad Orlicí.
  • des. Jan Šenkýř se narodil v roce 1975. Po absolvování přípravné služby byl v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek u tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. K 43. výsadkovému praporu do Chrudimi byl přeložen v dubnu 2011. V zahraniční misi byl poprvé. Rozloučit se s ním lidé budou moci 18. července v Hradci Králové.
  • rtm. David Beneš, který se narodil v roce 1986, byl vojákem od ledna 2006. V Afghánistánu byl třikrát. V armádě působil nejprve jako střelec, poté velitel družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Jeho pohřeb je naplánován na čtvrtek 17. července v Chomutově.
  • rtm. Jaroslav Lieskovan se narodil v roce 1975 a od roku 1995 patřil mezi chrudimské výsadkáře. Jeho poslední mise byla v pořadí čtvrtá. Na rozdíl od čtyř kolegů zemřel až po převozu do Česka (více zde). Jeho památku dnes vzpomněla mše v chrudimském kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Posledního rozloučení se vždy zúčastní vojenská jednotka, hudba i kaplan. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla budou všichni vojáci mimořádně povýšeni a na jejich počest zahřmí čestné salvy.

Další zraněný voják čeká na převoz

Těžce zraněn byl 8. července při útoku sebevražedného atentátníka také další Čech. Do vlasti ho přepravil v neděli vojenský speciál. V pondělí dopoledne ale svým zraněním podlehl. Dalšímu útoku čeští vojáci čelili v noci na neděli, při střelbě byl jeden voják zraněn. „Je po operaci mimo ohrožení života a na základě rozhodnutí lékařského týmu, který tam máme, padne rozhodnutí, kdy bude převezen do ČR,“ řekl České televizi zástupce náčelníka Generálního štábu Aleš Opata.

Podle ministra Stropnického by mohl být do Česka převezen v příštích dnech. Připojil, že charakter hlídek českých vojáků v Afghánistánu se může kvůli opakovaným útokům dočasně změnit. Nyní se podle něj připravuje strategie dalšího postupu.

Vydáno pod