Ve vojenské nemocnici zemřel pátý voják z Afghánistánu

Praha - V Ústřední vojenské nemocnici dopoledne zemřel voják, který byl minulý týden v úterý zraněn při sebevražedném útoku v Afghánistánu. Rotmistr Jaroslav Lieskovan je tak pátou českou obětí úterního útoku u vojenské základny v Bagrámu. Muž byl do Česka převezen ve velmi vážném stavu v neděli.

UDÁLOSTI: Pátý voják z Afghánistánu zemřel (zdroj: ČT24)

„Dnes v dopoledních hodinách podlehl v Ústřední vojenské nemocnici Praha následkům zranění rotmistr, který byl v úterý 8. července 2014 při patrole u základny Bagrám v provincii Parván těžce zraněn po útoku sebevražedného atentátníka,“ zprostředkovalo smutnou novinu ministerstvo obrany krátce po obědě. Následovala tisková konference generálního štábu.

Jak informoval šéf armádních lékařů Božetěch Jurenka, americká polní nemocnice už nedokázala českému vojákovi poskytnout potřebnou péči, a proto byl do ČR převezen i za zvýšeného rizka. „V Ústřední vojenské nemocnici bychom pacientovi mohli poskytnout širší péči v náhradě selhávání orgánů,“ řekl s tím, že mrtvý voják trpěl těžkým polytraumatem, velikou ztrátou krve a v Afghánistánu se podrobil záchranným operacím končetin i cévním rekonstrukcím. Jeho transport do Česka byl koordinován s americkými lékaři.

„Převoz nebyl dělaný jako poslední služba - abychom ho dovezli domů,“ podotkl náčelník generálního štábu Petr Pavel. „Chtěli jsme věřit, že zázraky se dějí, a chytali jsme se každé zprávy, která by naznačovala, že se voják se svými zraněními vypořádá.“ Informaci o smrti vojáka už dostali i pozůstalí.

Ministr obrany Martin Stropnický o úmrtí rovněž informoval premiéra Bohuslava Sobotku, na dalším zasedání vlády přednese s představiteli Generálního štábu Armády ČR shrnující zprávu o incidentu a jeho okolnostech. Patřičné kroky podle něj armáda podnikne ve vší úctě, s pietou a obezřetností vůči pozůstalým. „Asi se sluší připomenout, že jde o vojáka, který po sobě zanechal tři děti,“ podotkl pro ČT.

  • předseda vlády Bohuslav Sobotka: „Lékaři podle mého hlubokého přesvědčení učinili maximum pro to, aby zachránili život zraněného vojáka. Bohužel to nebylo v lidských silách. Chtěl bych ocenit odvahu a nasazení všech českých vojáků, kteří slouží v zahraničních misích.“
  • náčelník generálního štábu Petr Pavel: „Veteránem byl nejen z hlediska počtu misí, ale i z hlediska počtu let. Pro kolegy v jednotce byl tím, kdo dodával sílu i sebevědomí. V jeho osobě jednotka přichází o hodně.“
  • zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata: „Jarda byl bojovník, jsem si jistý, že bojoval do poslední chvíle. Byl skvělý voják, skvělý kamarád, spolehlivý, i díky tomu měl spoustu přátel.“

Sebevražedný atentátník zaútočil na vojáky při jejich hovoru s civilisty

K tragédii došlo v úterý během kontroly míst odpaliště raket poblíž spojenecké základny Bagrám. Vojáci mluvili s místními obyvateli, když se mezi nimi odpálil sebevražedný útočník. Atak nepřežili další čtyři vojáci - četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš.

V noci na neděli pak zasypal české vojáky v Afghánistánu další útok, když hlídku napadly střelné zbraně a protitankové granáty. Voják ve střelecké věži vozidla utrpěl středně těžká zranění, už je nyní ale mimo ohrožení života a do Česka by mohl být převezen v následujících dnech. „Jeho stav je stabilizovaný a je mimo bezprostřední ohrožení života,“ informoval šéf armádních lékařů Jurenka. „Jde o typicky válečné poranění - o mnohačetné poranění kostí a měkkých tkání.“

  • Armádní kolegové vypsali na pomoc rodinám padlých vojáků finanční sbírku. Lidé mohou přispět na účet 44665522/0800, variabilní symbol 916.

Stropnický: Nesmíme projevit slabost

Podle Stropnického je nutné probrat situaci s odborníky a velením dané jednotky v Bagrámu a po vyhodnocení přijdou konkrétní opatření. Charakter hlídek se tak může kvůli opakovaným útokům dočasně změnit. Generál Pavel dodal, že některá opatření již armáda po konzultacích s veliteli alianční afghánské mise přijali. „Tak abychom v maximální možné míře vyloučili opakování takového incidentu,“ řekl Pavel.

„Je pravda, že Taliban podstatně přitvrdil v četnosti aktivit. Na druhou stranu nesmíme projevit žádnou nerozhodnost a slabost,“ doplnil Stropnický. O tom, že by se radikálům ustupovat nemělo, potom hovoří i armáda. „Stažení jednotky a omezení patrolování by znamenalo pro nepřítele – pro Taliban – vítězství,“ varoval zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata.

Do Afghánistánu se nyní chystají vojáci, kteří nahradí pět padlých. Odletí v nejbližších dnech.

V misi ISAF je 273 Čechů

  • Čeští vojáci v Afghánistánu v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF, International Security Assistance Force) slouží od roku 2002. V letech 2008 až 2013 působil v afghánské provincii Lógar i český Provinční rekonstrukční tým.
  • K počátku tohoto měsíce bylo v misi ISAF 273 českých vojáků. Další dva Češi jsou zapojeni do nevojenské asistenční mise OSN v Afghánistánu UNAMA. V minulosti působili v Afghánistánu i vojáci z 601. skupiny speciálních sil; podle dostupných údajů jsou v zemi od letošního ledna nasazeni znovu, aby cvičili své afghánské kolegy.
  • Podle údajů z letošního února se v Afghánistánu dosud vystřídalo téměř 5 000 českých vojáků.
  • Pod Úkolové uskupení AČR ISAF, které zastřešuje přítomnost českých vojáků v Afghánistánu, spadá jednotka leteckých instruktorů, strážní rota hlídající leteckou základnu Bagrám, polní chirurgický tým, příslušníci takzvaného Národního podpůrného prvku a Češi působící na velitelstvích ISAF.
  • Česká Strážní rota Bagram Air Field má 150 členů, kteří zajišťují bezpečnost vojenské základny Bagrám. Operačně je rota podřízena americkému úkolovému uskupení TF 1-320. Základ jednotky tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení AČR.
  • Česká jednotka pro výcvik pilotáže má za úkol výcvik pilotů a pozemního personálu příslušníků vzdušných sil afghánské armády. Jednotka, která sídlí na kábulském letišti, je složena ze dvou expertních skupin: první na vrtulníky Mi-17 a druhá na vrtulníky typu Mi-24. Český letecký poradní tým působí v Afghánistánu od dubna 2008; v současnosti má kolem 30 lidí, z toho deset členů palubního personálu.
  • Český polní chirurgický tým je zařazen do americké vojenské nemocnice. Počet jeho členů se pohybuje kolem 15 osob.