Co vzkázala Nečasová Rittigovi? Soud se vrátil k údajnému vyzrazení zprávy BIS

Pražský městský soud se vrátil ke kauze údajného vyzrazení zprávy BIS. Státní zástupce se snaží usvědčit manželku bývalého premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), obžalováni jsou také lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal a obchodní partner Tomáš Jindra. Nikdo z nich na začátek soudu nedorazil, všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím nezodpověděla zásadní otázku – zda připustí jako důkaz odposlechy Rittiga, o které se obžaloba opírá.

Obžaloba tvrdí, že se Ivo Rittig v roce 2012 dozvěděl, že tehdejší premiér Petr Nečas dostal od Bezpečnostní informační služby utajený materiál a usoudil, že se týká jeho. Podle státního zástupce se to dozvěděl od Jany Nečasové, která v té době pracovala jako ředitelka premiérova kabinetu na Úřadu vlády, a právě od ní se také chtěl dozvědět, co ve zprávě přesně je. Obžaloba uvádí, že Rittig poslal svého právníka Michala na schůzku s Nečasovou, která mu údajně obsah zprávy sdělila.

Nečasové za to hrozí až osmileté vězení, ostatním maximálně tři roky, všichni však odmítají vinu. Městský soud původně uznal Nečasovou, Rittiga a Michala vinnými a udělil jim podmíněné tresty, Jindru osvobodil. Vrchní soud mu ale věc vrátil k novému projednání s tím, že existují pochybnosti o správnosti skutkových zjištění.

Pražskému městskému soudu mimo jiné nakázal, aby se podrobněji vypořádal s tím, zda jsou odposlechy z Rittigových schůzek použitelné jako důkaz. Policie totiž záznamy pořídila při prověřování jiné trestné činnosti.

Dříve měl případ u městského soudu na starost soudce Petr Novák, ale nestihl jej uzavřít před svým odchodem do důchodu. Musel jej proto převzít jiný senát soudkyně Moniky Křikavové. Novák nyní pracuje pro advokátní kancelář Eduarda Bruny, který v kauze BIS hájí Nečasovou.

Nová soudkyně v úvodu řízení vrchní soud kritizovala za to, že ohledně použitelnosti odposlechů nevyslovil závazný právní názor. „Je to na úkor rychlosti a hospodárnosti řízení,“ míní. Sama zatím nerozhodla.

Rittigův obhájce Vlastimil Rampula trvá na tom, že odposlechy použitelné nejsou. Státní zástupce Rostislav Bajger si myslí opak. Upozornil, že vrchní soud nedávno rozhodl, že v jiném případu nepředstavuje použití odposlechů z jiné trestní věci problém.

Hlavní líčení bude pokračovat 29. dubna, na kdy soud předvolá jako svědky expremiéra Petra Nečase, někdejšího šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula a bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS).