Nečasová a Rittig jsou opět nevinní, soud zrušil podmínky za vyzrazení zprávy BIS

Podmínky pro Janu Nečasovou, Ivo Rittiga a Davida Michala neplatí. Rozhodl tak pražský vrchní soud, ke kterému se případ dostal poté, co se všichni tři obžalovaní proti původnímu verdiktu odvolali. Jde o případ vyzrazení informací z tajné zprávy Bezpečnostní informační služby v roce 2012, kdy byla Jana Nečasová (tehdy Nagyová) vysoce postavenou úřednicí na Úřadu vlády.

Vrchní soud zrušil verdikt pražského městského soudu s tím, že existují pochybnosti o správnosti jeho skutkových zjištění. „K objasnění věci bude potřeba provést ještě další důkazy,“ konstatoval soudce Viktor Mach. Například chce vědět, jak se utajovaná zpráva dostala k Janě Nečasové.

Advokát Jany Nečasové Eduard Bruna míní, že vrchní soud nyní vyhověl jeho výhradám. Podobně se vyjádřil David Michal. „Jsme rádi, že odvolací soud přisvědčil všem našim námitkám,“ řekl. Městský soud teď podle soudce Macha bude muset případ projednat znovu a zkoumat, „zda jednání obžalovaných naplnilo všechny znaky skutkové podstaty žalovaného, nebo jiného trestného činu“.

V prvním kole vina s podmínkou

Původně prohlásil městský soud počátkem roku trojici za vinnou, osvobodil pouze čtvrtého obžalovaného – Tomáše Jindru, který působil jako poradce na ministerstvu zemědělství v éře Petra Bendla. Jana Nečasová dostala osmnáctiměsíční podmínku, Rittig a Michal shodně devítiměsíční. Všichni tři se odvolali, spokojený ale nebyl ani žalobce, jemuž se nelíbila výše trestů.

Státní zástupce Rostislav Bajger se k rozhodnutí odvolacího soudu podrobně nevyjádřil. „Ústní odůvodnění bylo velmi strohé, takže se přiznám, že jsem mu moc neporozuměl. Počkám si na písemné odůvodnění,“ uvedl při odchodu ze soudní síně. 

Obžaloba tvrdila, že se lobbista Ivo Rittig dostal v roce 2012 k informacím ze zprávy BIS, o kterých se domníval, že se ho týkají. Získal je prostřednictvím právníka Davida Michala od tehdejší ředitelky sekce kabinetu předsedy vlády Jany Nagyové. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu.

Obžalovaní tvrdili, že to, co obžaloba popisuje, se nestalo. Zároveň zpochybňovali část jejích důkazů, tedy odposlechy Rittigovy schůzky v hotelu Ventana. Podle Davida Michala byly získané nezákonně.

Za problematické považuje odposlechy i vrchní soud. Nařídil městskému soudu, aby se podrobněji vypořádal s tím, zda jsou jako důkaz přípustné. Policie totiž záznamy pořídila při prověřování jiné trestné činnosti.

  • Jana Nečasová: bývalá šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS), obžalovaná v kauze Vojenského zpravodajství a v kauze tzv. trafik pro exposlance ODS
  • Ivo Rittig: podnikatel a lobbista, obžalovaný v kauze Oleo Chemical a obviněný v kauze jízdenek pro DPP
  • David Michal: Rittigův právník, obžalovaný v kauze Oleo Chemical a obviněný v kauze jízdenek pro DPP
  • Tomáš Jindra: někdejší poradce ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) (zproštěn)

Jedna kauza z mnoha

Případ úniku informací je jen jednou částí série kauz, které se týkají Jany Nečasové. Soudy zároveň projednávají i dvě další. Nejdelší historii má případ sledování bývalé manželky bývalého premiéra Petra Nečase Vojenským zpravodajstvím, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 Nečasovou a tři bývalé zpravodajce dvakrát osvobodil, městský soud jeho rozsudky dvakrát zrušil a nyní se vše vrátilo na začátek, protože kauzu dostala nová soudkyně. V současnosti probíhají výslechy, vypovídal i expremiér Nečas.

Začal i soud v případě tzv. trafik pro exposlance ODS, kteří v roce 2012 nesouhlasili s daňovým balíčkem, ale nakonec se vzdali mandátů a dostali významné funkce ve státních a polostátních firmách. V této kauze je obžalován i Petr Nečas. Jana Nečasová navíc čelí obžalobě za krácení daní z luxusních darů.