Nečas o sledování exmanželky: Podnět k němu prý dal sám

UDÁLOSTI: Petr Nečas vypovídal v případu Vojenského zpravodajství (zdroj: ČT24)

Před soudem, který rozhoduje, zda se někdejší vysoce postavená úřednice Jana Nečasová a tři bývalí pracovníci Vojenského zpravodajství provinili, vypovídal bývalý premiér Petr Nečas. Obžaloba tvrdí, že Jana Nečasová (dříve Nagyová) iniciovala sledování tehdejší Nečasovy manželky vojenskou rozvědkou. Podle informací České televize řekl však expremiér soudu, že o sledování své rodiny sám požádal – šlo prý o akci na její obranu.

Výslechy v kauze Vojenského zpravodajství, která se po dlouhé pauze znovu rozeběhla na počátku týdne, probíhají zatím za zavřenými dveřmi. Neveřejná byla i výpověď bývalého předsedy vlády Petra Nečase. Hovořil dvě hodiny, poté hodinu odpovídal na otázky soudu, státních zástupců i obhájců.

Obhájci si od výpovědi expremiéra mnoho slibovali a podle všeho se také dočkali. „Za sebe jsem velmi spokojen,“ zhodnotil ji advokát Jany Nečasové Eduard Bruna.

Podle informací ČT řekl Petr Nečas soudu, že ke sledování své tehdejší manželky – za které chce žalobce potrestat nynější Nečasovu manželku a trojici bývalých zpravodajců – dal podnět on sám. Chtěl, aby vojenská rozvědka prověřila možná rizika kolem jeho rodiny.

V minulosti Nečas u soudu řekl, že „žádné sledování neprobíhalo“, podle státního zástupce Rostislava Bajgera ale byla nynější výpověď „košatější, barvitější“. Je však přesvědčen, že Nečas obžalobě nijak neuškodil. „Existuje v této věci řada jiných důkazů, které nekorespondují s touto výpovědí,“ uvedl žalobce.

Obvodní soud pro Prahu 1, který v případě rozhoduje, v minulosti Janu Nečasovou a zpravodajce Jana Pohůnka, Ondreje Páleníka a Milana Kovandu zprostil obžaloby, krajský soud ale jeho verdikt zrušil. Mimo jiné měl pochybnosti právě o expremiérově výpovědi. Uvedl, že při jejím hodnocení se musí vzít v potaz jeho vztah k obžalované Janě Nečasové.

Protože městský soud také nařídil výměnu soudkyně – kvůli tomu se celé řízení včetně výslechů opakuje – dostala se již kauza Vojenského zpravodajství i k Ústavnímu soudu. Ten nevyhověl stížnosti obžalovaných proti výměně, zato upozornil na změny v Nečasových výpovědích. „Vyjádření z doby před zahájením trestního řízení a v rámci řízení před soudem se diametrálně odlišují,“ zhodnotila ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Výslechy svědků v kauze Vojenského zpravodajství potrvají u Obvodního soudu pro Prahu 1 ještě zhruba dva týdny. Pak přijdou na řadu policejní odposlechy, které považují žalobci za klíčový důkaz.