Za krácení daně hrozí Nečasové až osm let, expremiérovi za trafiky šest let

UDÁLOSTI: V Česku začal historicky první soud s bývalým premiérem (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé v historii Česka začal soud s bývalým premiérem – kvůli takzvaným trafikám. Petr Nečas čelí spolu se svou ženou Janou a někdejším úředníkem Romanem Bočkem obžalobě, že před čtyřmi lety zprostředkovali tehdejším poslancům posty ve státní správě. Ti za to měli složit mandát ve sněmovně. Sama Jana Nečasová, dříve Nagyová, se navíc zodpovídá z údajně nezdaněných darů. Advokáti ve čtvrtek podali námitku a soudkyně jednání odročila na neurčito.

 Advokátům se nelíbí práce olomouckých vrchních státních zástupců, kteří případ vedou. Mají pochybnosti, zda rozhodují nestranně. Státní zástupce Martin Brzobohatý ale jejich námitky odmítl.

 Advokát Petr Toman, který zastupuje obžalovaného bývalého úředníka Romana Bočka, si stěžoval na postupy žalobců při vyšetřování kauzy. Podle něj státní zástupci nebrali v potaz důkazy, které jim navrhoval.

Nic špatného jsem neudělal, zopakoval Boček. Nečasovi s médii nemluvili (zdroj: ČT24)

Toman také prohlásil, že uplácení poslanců se nikdy nestalo a kdyby se to stalo, do tohoto případu to nikdy nebylo trestným činem. „Nikdy nikdo nestíhal, že někdo skončil v jedné funkci a začal pracovat v jiné funkci,“ zdůraznil Toman. Dodal, že bývalí poslanci získali nové zaměstnání, běžně vykonávali činnost, za kterou brali mzdu.

K jeho námitce se přidali i advokáti bývalého premiéra Petra Nečase, kterým se nelíbilo, že případ řeší žalobci, jimž nepřísluší, a zabývali se jím i další orgány mimo Prahu.

„Mně připadá, že je tady boj mezi Vrchním zastupitelstvím v Praze a Vrchním zastupitelstvím v Olomouci, kdo bude mít důležitější věc, aby prokázali svou důležitost ve prospěch státu,“ řekl novinářům advokát Josef Lžičař. Vedle něj Nečase hájí také Adam Černý, který poskytuje své advoátní služby také Davidu Rathovi. 

Nebyly to politické dohody, řekl o trafikách státní zástupce

Z podplácení poslanců funkcemi čelí obžalobě kromě Jany Nečasové, dříve Nagyové, i bývalý premiér Petr Nečas a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Nečasovi s Bočkem hrozí až šest let vězení. A zatímco někdejší premiér s novináři vůbec nekomunikoval, Boček vinu odmítl. „Nic špatného jsem neudělal, takže jsem přesvědčen, že to dopadne dobře,“ prohlásil.

Nečasová a Boček byli podle obžaloby při vyjednáváních s poslanci prostředníky tehdejšího premiéra, scházeli se s nimi na různých místech, zejména hotelech v Praze.

„Jednání neměla charakter politických dohod, ale cílem byl osobní prospěch poslanců,“ uvedl při čtení obžaloby státní zástupce Brzobohatý. Podplácení poslanců podle žalobce spočívalo v tom, že jim obvinění slíbili lukrativní posty, které poslanci přijali.

  • Státní zástupci v červenci 2016 obžalovali expremiéra Petra Nečase i jeho manželku Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) v kauze takzvaných trafik.
  • Tři bývalí poslanci ODS podle státních zástupců dostali lukrativní posty za to, že se vzdají svých mandátů ve sněmovně, a umožní tak přežití Nečasovy vlády.
  • Exposlanci ale mezi obžalovanými nejsou, Nejvyšší soud totiž jejich stíhání s odkazem na indemnitu zrušil a stát jim musel vyplatit statisícová odškodnění.
  • Jana Nečasová je navíc obžalovaná i kvůli nezdanění drahých dárků – třeba luxusních kabelek nebo šperků. Tyto dvě větve totiž žalobci letos v březnu sloučili.

Kožich, prsten, perly

Nečasovou žalobci navíc obvinili z krácení daní z luxusních darů, za což jí hrozí až osm let vězení. „Bezúplatně nabyla movité věci v celkové hodnotě 10 132 886 korun. Tato bezúplatná nabytí majetku formou darovacích smluv cíleně správci daně zatajila,“ uvedl u soudu státní zástupce Martin Brzobohatý.

V obžalobě rovněž vyjmenoval všech jednatřicet prezentů, které podle něj Jana Nečasová nezdanila; šlo především o hodinky a šperky zakoupené v Pařížské ulici. Dary Nečasové dávali například lobbista Vladimír Johanes, podnikatel Daniel Křetínský nebo šéf ČEZ Daniel Beneš.

Policie předpokládala, že to byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve firmách nebo přístup k Nečasovi. Případ premiéra a jeho pobočnice bude u Obvodního soudu pro Prahu 1 probíhat nejméně půl roku i kvůli těmto darům. Jak obhájci, tak žalobci chtějí totiž předvolat desítky svědků a před soudem by měli vystoupit zejména lidé, kteří Nečasové dárky nosili.

Luxusní dary pro Janu Nečasovou
Zdroj: ČT24

Stát se poslancům za obvinění v kauze trafik omluvil

Případ trafik je jednou z kauz kolem Nagyové, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Kauza začala o rok dříve, kdy se vládní koalici nepodařilo ve sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn.

Spolu s opozicí hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Jana Nečasová a Petr Nečas
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Podle obžaloby Nečas, Nečasová a Boček trojici poslanců nabídkou postů podplatili. Původně byli stíháni i tři bývalí poslanci, v jejich případě ale zasáhl v roce 2013 Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. Stát se jim za stíhání a vazbu veřejně omluvil.

Soudkyně Helena Králová původně žádala, aby kauzu trafik pro exposlance dostal na starost jiný soud kvůli možné podjatosti. U Obvodního soudu pro Prahu 1 totiž působí i manželka původně obviněného exposlance Petra Tluchoře. Pražský městský soud v srpnu tento požadavek zamítl.

Soudkyně Králová už dvakrát Nečasovou v jiné kauze zprostila viny

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu letos v červenci. Kauzu bude posuzovat soudkyně Králová, která už dvakrát zprostila Nečasovou a další obžalované viny v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství.

Případ se dostal k soudu už v roce 2014. Nagyová nechala podle obžaloby na podzim roku 2012 sledovat Nečasovu manželku Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály. Nečas se později rozvedl a vzal si Nagyovou.

Soudkyně tehdy uvěřila výpovědi bývalého premiéra Petra Nečase. Odmítla názor státního zástupce, podle nějž Nečas vědomě vypovídal nepravdu, aby své současné manželce pomohl. Tvrzení, že Nečas žádal zpravodajce o prověření možné hrozby pro svou rodinu, označila za „zcela pochopitelné a logické“.

Spolu s Nečasovou byli obžalováni i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a bývalý zpravodajec VZ Jan Pohůnek. Soudkyně jim nejprve udělila trestním příkazem podmínku. Po podaném odporu všechny zprostila obžaloby. Rozsudek jí však vrátil pražský městský soud. Soudkyně při druhém procesu opět všechny obžaloby zprostila. Nyní se čeká na odvolací řízení u pražského městského soudu.  

V souvislosti s Nečasovou soudy řeší ještě případ, který se týká možného úniku informací z Bezpečnostní informační služby z března 2012. Kromě Nečasové v kauze figuruje lobbista Ivo Rittig, jeho obchodní partner Tomáš Jindra a právník David Michal.

Vydáno pod