Exministr Bendl odmítl, že by měl Rittig vliv na resort zemědělství

Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) u pražského městského soudu odmítl, že by měl lobbista Ivo Rittig v době jeho ministerského působení jakýkoliv vliv na chod resortu. Před soudem Bendl vypovídal v rámci jedné z větví aféry Nagyová. U soudu vypovídal i expremiér Petr Nečas (ODS), státní zástupce Rostislav Bajger ale naznačil, že byl při svědecké výpovědi motivován „rodinnou vazbou“.

Obžaloba tvrdí, že Bendl a šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase Jana Nagyová (dnes Nečasová) prozradili Bendlovu poradci Tomášovi Jindrovi a Ivo Rittigovi, že premiér Nečas dostal od šéfa civilní kontrarozvědky utajovaný materiál.

Protože muži dovodili, že se jich zpráva týká, pověřili Rittigova právníka Davida Michala, aby se s Nagyovou sešel. Šéfka kabinetu mu prý na schůzce v březnu 2012 obsah zprávy vyzradila, takže Rittig mohl následně „učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány“.

Bendl: Tonoucí se stébla chytá

„Dělá se z toho víc, než to ve skutečnosti je. Jsem zvědavý, jak ten soud dopadne, protože si nemyslím, že tu jsou důkazy, že se něco takového dělo,“ řekl Bendl novinářům při odchodu ze soudní síně; protože se jednání týkají utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), soudní senát z výslechů vyloučil veřejnost a vše se děje za zavřenými dveřmi.

Bendl, jenž v případu figuruje jako svědek, zároveň odmítl, že by o utajované zprávě cokoliv věděl. Novinářům si postěžoval, že mu soud odmítl pustit pasáže z odposlechů, které se ho týkají.

„Nulový,“ odpověděl na otázku, jaký vliv měl Rittig na ministerstvo zemědělství. „Nestýkali jsme se, za posledních pět let jsme se viděli možná třikrát,“ dodal. „Tohle je takové: tonoucí se stébla chytá,“ uzavřel.

Výpověď Nečase v kauze BIS ovlivnily podle žalobce rodinné vazby

Bývalý předseda vlády vypovídal zhruba dvě hodiny s vyloučením veřejnosti. Mezi obžalovanými je jeho manželka Jana, které hrozí až osmileté vězení. „K žádné změně důkazní situace nedošlo,“ řekl po výsleších státní zástupce Rostislav Bajger. „Jeden ze svědků byl motivován spíše rodinnou vazbou a jeho výpověď neodpovídá jiným skutkovým okolnostem,“ podotkl. K pražskému městskému soudu vedle Nečase přišel svědčit také exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a někdejší vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul.

Výpověď bývalého premiéra by podle Bajgera neměla mít v této kauze takovou váhu jako v případu zneužití Vojenského zpravodajství, kde se Nečas manželky v rovněž neveřejné výpovědi zastal a obvodní soud pak Nečasovou zprostil viny. Osvobozující rozhodnutí následně zrušil odvolací senát, a obvodní soud tak bude věc od poloviny června projednávat znovu.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna uvedl, že odpovědi expremiéra na otázky státních zástupců a obhájců vyznívaly ve prospěch obžalované. „Soud bude ale určitě přihlížet k tomu, že moje klientka je jeho manželka,“ poznamenal právník.