Sjezd KDU-ČSL vyslyšel Hermana a vyzval ministryni Novákovou k rezignaci

Bývalý lidovecký ministr kultury Daniel Herman vyzval brněnský sjezd KDU-ČSL, aby odsoudil jednání ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) a požádal o její rezignaci. Vadí mu, že zástupce Tchaj-wanu musel ve středu na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu (MPO). Delegáti sjezdu Hermanovu žádost vyslyšeli a přijali usnesení podle jeho návrhu. Kromě toho sjezd odsouhlasil například oficiální změnu názvu strany, kterým bude zkratka KDU-ČSL.

„Sjezd KDU-ČSL striktně odmítá, aby ekonomickou diplomacii České republiky určoval velvyslanec Čínské lidové republiky. Odsuzuje jednání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové a žádá její rezignaci,“ napsal Herman a další lidovci v návrhu, který pak delegáti schválili.

Fakt, že byl zástupce Tchaj-wanu ze setkání vykázán, považuje „za naprosto nepřijatelný“. „Takovéto jednání je nejen nedůstojné a ponižující, narušuje dobré obchodní vztahy s Tchaj-wanem, ale je i v příkrém rozporu se zahraničně-politickým směřováním České republiky a s principy svobody a demokracie, k nimž se hlásíme,“ doplnil.

Čínský velvyslanec měl při setkání Novákovou požádat o odchod zástupce Tchaj-wanu s tím, že je to v zájmu České republiky, respektive v zájmu hladké cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny naplánované na 24. až 28. dubna.

Je v zájmu České republiky zachovat dobré obchodní vztahy s Čínou i s Tchaj-wanem. Než ale paní ministryně vykázala zástupce investorů z Tchaj-wanu, měla si uvědomit, že Tchaj-wan má u nás dvakrát větší počet investorů než Čína. Čína umožnila vznik tří tisíc pracovních míst a Tchaj-wan 17 tisíc pracovních míst. Vedení KDU-ČSL by mělo vyzvat poslance a senátory, aby při navazování obchodních dohod dodržovali lidská práva.
Michaela Šojdrová
europoslankyně KDU-ČSL

Nováková prostřednictvím náměstka Vladimíra Bärtla požádala reprezentanty Tchaj-wanu o to, aby setkání opustili v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo. Postup ministerstva odsoudili senátoři z klubu Starostů, který je jednou ze dvou nejsilnějších frakcí v horní komoře. Taktéž žádají odvolání Novákové. Situaci s ní chce řešit ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Reportáž: Lidovci zvolili nové vedení a upravili název strany (zdroj: ČT24)

Sjezd zvolil posledního místopředsedu až v sobotu

Lidovci si také o víkendu zvolili nové vedení. Vedle Marka Výborného, který nahradil v čele KDU-ČSL po osmi letech Pavla Bělobrádka, v pátek v hlasování uspěla senátorka Šárka Jelínková a stala se první místopředsedkyní. Řadovými místopředsedy pak delegáti zvolili šéfa lidoveckého poslaneckého klubu a neúspěšného kandidáta na předsedu Jana Bartoška, náměstka havířovského primátora Bohuslava Niemiece a náměstka jabloneckého primátora Štěpána Matka.

Volba posledního místopředsedy se však zdramatizovala. Ve druhém a třetím kole se utkali dosavadní místopředseda a poslanec Jiří Mihola a senátorka Jitka Seitlová, ani jeden však nezískal potřebný počet hlasů.

Poté se začaly scházet různé návrhy na další kandidáty, mezi nimi byl třeba neúspěšný kandidát na předsedu Marian Jurečka, europoslanec Tomáš Zdechovský, poslanec Vít Kaňkovský nebo znovu Mihola. Deset navržených ale postupně kandidaturu odmítlo, až zůstal pouze Hladík.

Jurečku chtěl v předsednictvu i nově zvolený předseda strany Marek Výborný, bývalý ministr zemědělství ale kandidaturu už v pátek odmítl. Uvedl, že nechce bránit straně v rozletu a nechce zatěžovat nové předsednictvo věcmi z minulosti, kdy byl ministrem zemědělství. Návrh na kandidaturu odmítl i v sobotu. Jurečka byl prvním místopředsedou od roku 2011.

Zakopat příkopy

„Kandiduji na místopředsedu KDU-ČSL proto, abychom v předsednictvu dokázali vytvořit tým, abychom dokázali spolupracovat s poslaneckým, ale také senátním klubem, abychom dokázali připravit KDU-ČSL na budoucnost,“ řekl Hladík v projevu před volbou. „Chci, abychom dokázali zakopat příkopy,“ uvedl. Původně kandidovat nechtěl, protože má čtyři děti.

Projektový manažer a informatik pracuje od roku 2016 jako první náměstek brněnské primátorky, zastupitelem města Brna byl zvolen o dva roky dříve. Předtím byl od roku 2010 zastupitelem městské části Brno-sever, v roce 2015 se tu stal místostarostou, v letech 2010 až 2014 byl také radním městské části Brno-sever. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2010, později stál tři roky v čele Mladých lidovců, působí jako místopředseda místní organizace Brno-sever. Rodák z Osové Bitýšky vystudoval aplikovanou informatiku na Fakultě informatiky brněnské Masarykovy univerzity, zkušenosti získával i na pracovní stáži v Portugalsku. Pracuje jako projektový manažer a konzultant v menší brněnské firmě, předtím pracoval jako analytik informačních systémů. Je ženatý a má čtyři děti, žije v Brně. Ve volném čase si rád zahraje fotbal a pracuje na zahradě, připravuje též sportovní akce organizace Orel.

Prvním náměstkem je nově lidovec Petr Hladík
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Ve své nové roli se ale chce věnovat suchu a změně klimatu. „Zemi jsme dostali od našich dědů a pradědů a musíme ji předat našim vnukům. Nemůžeme ji předat takhle, musíme ji nastavit. Bude nás to stát hodně úsilí a hodně peněz, ale KDU-CŠL musí být vlajkovou lodí, která dotáhne konkrétní opatření,“ zdůraznil Hladík.

Po pátečních rozpacích jednoznačná volba

Jako místopředseda se chce věnovat i spolupráci s komunálními politiky. Podle Hladíka sjezd ukázal vůli po změně. „Mají přijít noví mladí lidé, kteří už dnes mají pozice v komunální politice. Mezi místopředsedy budeme tři náměstci primátora nebo primátorky z Brna, Havířova a Jablonce. Je to jasný vzkaz, že jdeme odspodu,“ řekl Hladík.

KDU-ČSL je nově oficiální název strany

Po jeho zvolení, kdy získal podporu 290 z 350 hlasujících, se delegáti věnovali diskusi o změně stanov a směřování stranické politiky. Kromě toho sjezd odsouhlasil oficiální změnu názvu strany, kterým nově bude zkratka KDU-ČSL. Nahradí tak předchozí znění Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová. U některých voličů podle lidovců nevyvolával dlouhý název například ve volebních lístcích asociaci s obecně používanou zkratkou.

V neděli si KDU-ČSL v Brně připomene 100. výročí založení strany. Ustavující zemský sjezd ČSL v Čechách se konal 5. a 6. ledna 1919 v Praze. Na Moravě se zemský sjezd poprvé sešel v Brně o tři týdny později.