Kontroverzní video šéfa pražské muslimské obce už řeší policie. Sám Kušnarenko své výroky mírní

Kušnarenko považuje za chybu, že svůj apel dostatečně nevysvětlil (zdroj: ČT24)

Muslimové v Česku mírní napětí kolem výroků předsedy Pražské muslimské obce. Leonid Kušnarenko ve videu vybízel k ozbrojování pro vlastní ochranu a nabízel pomoc při žádostech o zbrojní pas. Ústřední muslimská obec i její pražská organizace se od toho distancovaly. Videem už se zabývá policie, sám autor však ve středu své výroky mírnil.

Kušnarenko zveřejnil video krátce po pátečním útoku na novozélandské mešity. „Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy, hlavně se jedná o muže: všichni, kteří mají zájem si udělat zbrojní průkaz, ozbrojit se kvůli ochraně majetku a zdraví, obraťte se na mě a já vám s tím pomůžu,“ uvedl Kušnarenko v půlminutovém vzkazu natočeném na pražském Václavském náměstí.

Od videa se ovšem Pražská muslimská obec distancovala, ostře ji zkritizoval také předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Alrawi: „Výzva pana Kušnarenka je nesprávná a nevhodná. Zvláště, když je takové napětí ve světě, tak je potřeba, aby osobnosti z náboženské, občanské, ale i politické sféry uklidňovaly společnost.“

Video odsoudil také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který předpokládá, že se do věci vloží policie. „Z mého pohledu jakékoliv výzvy k masovému ozbrojování jsou kontraproduktivní a nikam nepovedou.“ Národní centrála proti organizovanému zločinu už podle svého mluvčího video analyzuje a vyhodnocuje.

Za nešťastnou považují výzvu také organizace, které se zabývají násilím z nenávisti. Po útocích na Novém Zélandě totiž přibylo případů agrese vůči muslimské komunitě.

Sám Kušnarenko pak své výroky ve středu mírnil: vzkaz byl podle jeho slov reakcí na útoky proti muslimům v zahraničí. Za chybu ale považuje, že svůj apel dostatečně nevysvětlil. „Nebylo to proti české veřejnosti. Já jsem český vlastenec, akorát muslimského vyznání. Jsem úplně rozhořčený, když vidím útoky džihádistů. To jsou teroristé, ne muslimové.“

Přestože je Leonid Kušnarenko předsedou pražských muslimů teprve měsíc, nejde o první rozepři. Ústředí muslimských obcí řeší třeba samotnou volbu pražského předsedy – podle stížnosti se měli na seznam voličů zaregistrovat někteří lidé účelově. Před volbami se údajně na seznam voličů zaregistrovaly desítky muslimů z Kavkazu či Střední Asie, kteří mohli ovlivnit výsledek hlasování.