Neovlivní: Policie vyšetřuje údajné daňové úniky kolem farmy Čapí hnízdo

Policie začala prověřovat, zda hospodaření farmy Čapí hnízdo nedoprovázely daňové úniky. Serveru Neovlivní.cz to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle serveru jde o nezákonný odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky však firmu nikdo nekontaktoval.

Už více než tři roky pražská policie vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo údajný dotační podvod, kvůli kterému stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO) a některé členy jeho rodiny. 

„Vzhledem k probíhajícímu prověřování nelze konkretizovat informace či skutečnosti, které byly obsahem toho trestního oznámení. Nicméně z logiky věci ani toto trestní oznámení nemohlo být vyšetřováno v souvislosti s klasickou kauzou Čapího hnízda, ale je vyšetřováno odděleně a i jinými kriminalisty a vyšetřovateli než samotná kauza Čapí hnízdo,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Možné daňové delikty zmiňoval podle serveru už v roce 2014 německý finanční úřad, který měl pochybnosti o platbách za údajnou reklamu německé pobočky Agrofertu u olbramovické farmy. Své podezření tehdy Němci podle portálu Echo24.cz předali oficiálně českým kolegům z finanční správy.

Farma totiž mohla skrze reklamu pomáhat holdingu Agrofert ušetřit na daních. Současně tento postup ale pomáhal i farmě Čapí hnízdo, aby byla vůbec schopna splácet úvěry. Ministerstvo financí ovšem v době, kdy z německého berního úřadu dorazila do Prahy zmiňovaná depeše, řídil přímo Babiš a případ se nikam neposunul, tvrdí server.

Následně si česká policie, která od roku 2015 řeší dotaci EU pro Čapí hnízdo, objednala znalecký posudek o ekonomické kondici farmy. A v posudku se informace o podezření z daňových deliktů rovněž objevily, píší Neovlivní.cz. A toto podezření zmiňuje i zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody OLAF, která dotaci pro Čapí hnízdo zkoumala, uvedl server.

Samotný Agrofert ale pochybení odmítá: „Je to jistě velká náhoda, že se podobná věc opět objevila v médiích zrovna v době, kdy náš bývalý akcionář odcestoval do zahraničí. Nemáme o tom žádné informace, nikdo nás nekontaktoval. Zdůrazňujeme, že si nejsme vědomi jakéhokoli pochybení. Ve věci Čapího hnízda vše proběhlo zcela v souladu se zákonem. Věříme, že ke stejnému závěru dojde i policie,“ uvedl mluvčí Hanzelka. Premiér Babiš je teď pracovně v USA.

  • Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.