Projekt Nejdřív střecha pomáhá lidem bez domova už čtyři roky. Díky sbírce v tom může pokračovat

Události: Pomoc lidem bez domova (zdroj: ČT24)

Čtvrt roku mohli dárci přispívat do veřejné sbírky Nejdřív střecha. Aby totiž mohl program i nadále pomáhat potřebným, museli organizátoři sehnat 200 tisíc korun. Projekt lidem z ulice umožňuje dostat se do azylového domu a následně si vyřídit doklady, zajistit sociální služby nebo sehnat práci – a nyní může běžet dál.

Projekt Nejdřív střecha dostal z ulice například těhotnou Gabrielu, která díky němu žije už dva měsíce v azylovém domě. Ještě loni v listopadu přitom mladá žena přespávala venku. „S přítelem jsme spávali v Praze pod mostem. Tam nás navštívili pochůzkáři z (azylového domu) Naděje a poslali nás za paní kurátorkou,“ popsala. 

Nyní si Gabriela v malém pokoji, ve kterém bydlí s dalšími dvěma ženami, balí věci. Stěhuje se do domu pro matky s dětmi – zanedlouho totiž bude rodit. „Moc se těším. Je tam velký byt pro dvě maminky. Každá sdílí svůj pokojíček,“ uvedla.   

Projekt Nejdřív střecha lidem bez domova pomáhá už víc než čtyři roky, a to tak, že jim po určitou dobu platí pobyt a stravu. Zapojeno je do něj celkem deset organizací. V projektu můžou být lidé bez domova nejdéle dva měsíce. Výlohy na bydlení a stravu za ně platí Nadace Olgy Havlové.

„(Lidé bez domova) si můžou vyřídit například občanský průkaz, který pak potřebují na další kontakt s úřady. Vyřizují si dávky hmotné nouze, doplatky na bydlení nebo si najdou práci,“ vysvětlila Dana Kozáková, sociální pracovnice azylového domu Naděje.

 „Od roku 2014 projekt pomohl více než třinácti stům lidí, a to jak mužům, ženám, tak rodinám. Víc než padesát procent lidí bylo schopno svou životní situaci řešit,“ uvedla Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. 

Pro další fungování potřeboval projekt 200 tisíc korun

Aby mohl projekt Nejdřív střecha dál pokračovat, uspořádala nadace nedávno veřejnou sbírku. Potřebovala totiž sehnat dvě stě tisíc korun. To se povedlo za tři měsíce. „Díky této částce pomůžeme až šedesáti lidem,“ řekla Monika Granja.  

Celkem lidé už projektu věnovali skoro tři miliony korun. Část z nich pomohla například i těhotné Gabriele, která věří, že už se do stejné situace nikdy nedostane.