Fotograf Chochola v roce 1970 zvěčnil Palachovu matku u synova hrobu. Komunisté snímky zničili

Události: Václav Chochola vyfotil Palachovu matku u hrobu (zdroj: ČT24)

V půli ledna roku 1970 fotografoval u hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech Václav Chochola studentovu matku. Byl tomu přesně rok, co se její syn upálil. Fotograf snímky pořizoval pro francouzského novináře Alaina Valtata, kterého však v Praze na každém kroku sledovala Státní bezpečnost (StB). Ta oba muže nakonec zatkla a všechny pořízené fotografie zničila.

Začátek normalizace fotograf Václav Chochola (1923–2005) příliš neregistroval, protože se krátce před koncem roku 1969 po delší době vrátil z Paříže. „Vůbec netušil, co se tady děje. Dost často se rozhodoval velice spontánně,“ zavzpomínala na svého otce Blanka Chocholová.

Z francouzské metropole byl Chochola nadšený. Do Prahy si přivezl snímky několika významných umělců, s nimiž se tam setkal. V jednom hotelovém pokoji mu například pózoval malíř Salvador Dalí.

Fotka slavného surrealisty vyšla na titulní straně časopisu Ahoj na sobotu koncem ledna 1970. Václav Chochola tou dobou slavil své sedmačtyřicáté narozeniny v ruzyňské vazební věznici. Za focení u Palachova hrobu strávil dva týdny za mřížemi, u soudu si pak vyslechl podmínečný trest.

Dochoval se jen dopis Libuše Palachové

Žádné záběry z Olšan, které Chochola pořídil 16. ledna 1970, se nedochovaly. „Zabavili nejenom foťáky, ale hned na místě vyndali filmy z aparátů a tím je znehodnotili,“ vysvětlila Blanka Chocholová.

Po domovních prohlídkách StB zůstaly rodině klasika české výtvarné a portrétní fotografie jenom jeho snímky z pohřbu Jan Palacha. A dopis od Palachovy matky Libuše, která reagovala na zmařené focení z roku 1970.

„Nemohu jinak, než vám napsat, neb denně se mi vracejí vzpomínky na minulé dny. (…) Nedalo by se ještě dnes něco udělat? Nikdo tam nepřekáží. Hrozně mě vše mrzí. Prosím snažně o zprávu,“ napsala matka Libuše Palachová.

obrázek
Zdroj: ČT24

K Palachovu hrobu na Olšany se však už fotograf nevrátil. Po odsouzení se nervově zhroutil. Komunisté pak o pár měsíců později nechali Palachův hrob odstranit a jeho náhrobek roztavit.