Soud znovu otevře kauzu Opencard. Naposledy špatně převzal odpovědi vypovídajících

Události: Soud znovu otevře kauzu Opencard (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud bude příští týden znovu projednávat kauzu Opencard. Odsuzující verdikt nad exprimátorem Prahy Tomášem Hudečkem a bývalými radními měl totiž podle vrchního soudu zásadní vady. Rozsudek například výrazně zkreslil výpovědi svědků.

Podle verdiktu vyšší instance senát Městského soudu v Praze nejméně v šesti případech zkreslil výpovědi svědků nebo obžalovaných. „Soud v rámci hodnocení důkazů některé části výpovědi svědků i obžalovaných pominul. Jiné interpretoval nepřesně či je významově posunul,“ stojí v usnesení Vrchního soudu v Praze.

Takto například městský soud v rozsudku interpretoval výslech svědka Jana Labského: „Nedokázal si vybavit ani to, zda byly v daném případě probírány podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění.“

Jenže Labský ve skutečnosti podle odvolacího soudu řekl: „Jiná možnost než JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění) tam nepadla reálně do úvahy.“

Je vinen exprimátor Hudeček nebo bývalí radní?

Městský soud výtky nadřízeného soudu zatím nechce komentovat. „Předseda senátu určitě sdělí vše potřebné v jednací síni během hlavního líčení,“ vzkázala mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

„Nechat se odsoudit za něco, co jsem neudělala, mi vadí,“ uvedla obžalovaná a bývalá pražská radní Eva Vorlíčková. Spolu s jejím podílem na kauze Opencard se soud vrátí také k případné vině bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka, exradního Josefa Noska a někdejšího šéfa magistrátních informatiků Jana Tesky za uzavření smluv s firmou Haguess.

Při novém projednávání kauzy před soudem by se měly objevit i nové důkazy. „Soudce si v listopadu vyžádal od operátora náklady na Lítačku,“ oznámila obžalovaná Vorlíčková s odkazem na pražskou kartu, která Opencard v roce 2016 nahradila. 

Sami odsouzení se od začátku hájili, že jen hasili problémy z dob primátora Pavla Béma. „Copak si myslíte, že je možné rozhodnout, když vám pak řeknou: Vy jste rozhodoval s dobrým úmyslem, dobře, nikoho jste neokradl, nikoho jste nepoškodil, to nebyl žádný zločin, co jste udělal – ale přesto vás odsuzuji?“ stěžoval si obžalovaný a bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Jeho se ale nový proces týkat nebude. Poslanci ho odmítli nově vydat k trestnímu stíhání.

obrázek
Zdroj: ČT24

Opencard řeší soudy už pět let

Bývalé radní poslala před soud žalobkyně Dagmar Máchová. Ta je dnes kvůli jiné kauze mimo službu. Opencard vysvětlovala i před poslaneckou komisí. Té v roce 2014 řekla, že považuje případ Opencard za dotažený do konce.

Kauzou Opencard se české soudy zabývají už pátým rokem. Městský soud v Praze by měl svůj druhý prvoinstanční rozsudek vynést do Vánoc.