Žalobkyni Máchovou zprostil Pelikán dočasně funkce. Je obviněna v případu vynášení údajů

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce obviněnou pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, a to do pravomocného rozhodnutí v případu vynášení údajů z trestních řízení. Informaci Českého rozhlasu potvrdila ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Máchovou počátkem října zadržela a obvinila policie, a to z korupce a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Do vazby žalobkyně nešla. Obvinění souvisí s dřívější kauzou Beretta, která se týká vynášení policejních informací z trestních řízení za úplatu.

V Berettě čelí obvinění protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík.

Máchové byly v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy odebrány všechny trestní případy a Městské státní zastupitelství v Praze ji přeřadilo na netrestní úsek. Po jejím obvinění požádalo zastupitelství Pelikána o její dočasné zproštění funkce, ministr už předtím zahájil řízení s Máchovou z vlastní iniciativy.

Problémy nemá Máchová prvně

Dagmar Máchová nečelí podezření, že neoprávněně nahlížela do spisů svých kolegů, poprvé. Už před jedenácti lety ji kvůli tomu vrchní státní zastupitelství prověřovalo. Mimo svou pravomoc měla dávat informace zástupci ředitele pražské kriminálky Zdeňku Pichlíkovi, který také tehdy skončil ve vazbě. Nakonec byl ale osvobozen a Máchovou ani neobvinili.

Máchová je známá i z kauzy Opencard, kvůli níž ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.