TÉMA

Opencard

Soud přiznal bývalému primátorovi Prahy Hudečkovi odškodné přes 760 tisíc za kauzu Opencard
Soud přiznal bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi zhruba 763 tisíc korun jako odškodné za nezákonné stíhání v kauze Opencard. Rozsudek není pravomocný a strany se mohou odvolat. Někdejší komunální politik z TOP 09 získal už dříve od ministerstva spravedlnosti milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu a za výdaje na právníky. V žalobě žádal dalších 7,6 milionu korun.
14. 2. 2024|ČTK
Bývalá radní Vorlíčková dostala odškodnění 840 tisíc korun za neoprávněné stíhání v kauze Opencard
Bývalá pražská radní pro informatiku Eva Vorlíčková dostane od státu přes 840 tisíc korun s úroky jako odškodné za obhajobu a ušlý zisk kvůli trestnímu stíhání v kauze Opencard. Pražský městský soud o tom pravomocně rozhodl v úterý. Jako náhradu škody za nemajetkovou újmu žádala přes pět milionů korun s tím, že kvůli kauze údajně nebyla znovu zvolena do funkce radní. Už dříve Vorlíčková vysoudila téměř půl milionu korun.
25. 4. 2023|
Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices
Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|Kateřina Dostálová
Soud zprostil exprimátora Svobodu viny v kauze Opencard
Soud ve středu pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty Opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 13:09|daz
Sněmovna vydala Babiše v kauze Čapí hnízdo a Svobodu v případu Opencard
Poslanecká sněmovna ve čtvrtek dopoledne jednala o žádosti o vydání předsedy ANO a někdejšího premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Návrh po přibližně třech hodinách poslanci schválili, Babišovo stíhání tak může pokračovat. Následně zákonodárci rovněž podpořili žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v kauze městské karty Opencard. Odpoledne pak měli poslanci na programu pravidelné interpelace na členy vlády. Kvůli mimořádné schůzi kabinetu byla sněmovna večer přerušena do pátku.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:26|
Do Česka přišlo z Ukrajiny už přes dvacet tisíc lidí. Pomůžou asistenční centra, řekl ve sněmovně Fiala
Sněmovna se ve středu opět zabývala aktuální situací kolem ruské vojenské agrese vůči Ukrajině. Premiér Petr Fiala (ODS) v úvodu informoval o české pomoci Ukrajině a upřesnil, že vláda připravuje legislativu na pomoc lidem přicházejícím z Ukrajiny. Dolní komora také schválila zákon, který se týká takzvaného panevropského osobního penzijního produktu, který by měl být dobrovolnou alternativou ke spoření na důchod. Na základě senátního návrhu by měly v kalendáři nově být i významné dny připomínající atentát na Reinharda Heydricha a odchod sovětských vojsk z Československa. Poslanci podpořili i změny v DPH a spotřebních daních kvůli novým nařízením Evropské unie.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 16:09|
Dopravní podnik nemusí platit přes 12 milionů kvůli Opencard, rozhodl definitivně soud
Pražský dopravní podnik (DPP) nemusí platit 12,5 milionů korun za údajně neoprávněné využívání licencí ke kartě Opencard. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který zamítl žalobu společnosti Castlebar. ČT to řekla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Firma si v žalobě stěžovala na to, že podnik užívá více karet, než kolik si sjednal ve smlouvě. Kvůli tomu po něm chtěla 25 milionů korun, později jen polovinu. Podle soudu ale DPP nechyboval. Verdikt je pravomocný.
21. 2. 2022|Šimon Rogner
Sněmovna jednala i přes noc, schůzi opět zasáhly obstrukce SPD
Senátem vetovaná novela pandemického zákona se vrátila do sněmovny. Politici připouštěli v dolní komoře dlouhou debatu, předchozí schvalování trvalo kvůli obstrukcím poslanců SPD více než 35 hodin. I v úterý odpoledne zahájilo hnutí SPD obstrukce, předseda Tomio Okamura využil svého přednostního práva a mluvil téměř šest hodin. Ani po celé noci se poslanci nedostali k hlasování o podobě programu schůze, která má vést k hlasování o pandemické novele.
15. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 11:04|
Imunitní výbor doporučil sněmovně vydat ke stíhání Andreje Babiše i Bohuslava Svobodu
Sněmovna pravděpodobně opět vydá bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ke stíhání v případu Čapí hnízdo. Mandátový a imunitní výbor to doporučil plénu. Před poslanci vypovídal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, na jednání byl pozván i šéf hnutí ANO Babiš. Před poslanci ale nevystoupil. Výbor také doporučil k vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) ke stíhání v kauze Opencard. Sněmovní plénum by mohlo rozhodnout příští týden, podle předsedkyně výboru Heleny Válkové (ANO) to bude ale až na další schůzi dolní komory, která začne v polovině února.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 17:52|
Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu
Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|Šimon Rogner
Ministerstvo se omluvilo pražskému exprimátorovi Hudečkovi kvůli kauze Opencard
Ministerstvo spravedlnosti se kvůli kauze karty Opencard omluvilo bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (tehdy TOP 09) za újmu na osobnostních právech způsobenou nezákonným trestním stíháním. Omluvu ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Hudeček ve středu řekl, že se bude soudně domáhat odškodnění, to současné považuje za nedostatečné.
24. 3. 2021|
Sotolář upravoval protokoly v kauze Opencard. Může ale dál soudit, rozhodl kárný senát
Pražský soudce Alexandr Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ho odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze Opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání. Podle předsedy kárného senátu Aleše Roztočila se neprokázalo, že by Sotolář zásahy dělal ve snaze poškodit obžalované. Senát zohlednil také dosavadní dobrou reputaci Sotoláře.
14. 7. 2020|
Kauza Opencard: Soudce Sotolář podle policie trestný čin nespáchal, stíhat ho nebude
Policie se rozhodla, že nebude stíhat soudce pražského městského soudu Alexandra Sotoláře za manipulování s protokoly z případu Opencard. Podle ní totiž nespáchal trestný čin, uvedl Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci.
9. 7. 2020|
Bývalý soudce v kauze Opencard Sotolář čelí kárné žalobě. Měl manipulovat s přepisy výpovědí
Nejvyšší správní soud (NSS) začal ve středu projednávat kárné žaloby na soudce Městského soudu v Praze Alexandra Sotoláře, který se zabýval kauzou Opencard. Sotolář údajně manipuloval s výpověďmi, v krajním případě mu hrozí ztráta taláru. Uznal, že existují rozdíly mezi zvukovým záznamem a protokolem, vyloučil ale, že by byly pouze v neprospěch obžalovaných.
1. 7. 2020Aktualizováno1. 7. 2020, 16:26|
Hudeček je v kauze Opencard definitivně nevinný. Žalobce se proti rozsudku neodvolal
Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček a další lidé obžalovaní v kauze Opencard jsou definitivně nevinní, potvrdilo České televizi státní zastupitelství. Žalobce se neodvolal proti březnovému zprošťujícímu rozsudku soudu.
14. 5. 2020|
Nevinní. Soud zprostil obžaloby exprimátora Hudečka i bývalé radní v kauze Opencard
Soud zprostil viny bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka, další dva bývalé radní hlavního města a jednoho úředníka v kauze prodloužení smluv s vlastníkem práv k Opencard. Verdikt není pravomocný.
13. 3. 2020Aktualizováno13. 3. 2020, 14:23|
Státní zástupce žádá za Opencard podmínky, soud rozhodne v pátek
Státní zástupce požaduje pro bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a ostatní tři obviněné v kauze Opencard stejné tresty, jaké si vyslechli už dvakrát předtím, tedy tříleté a dvouleté podmínky. Uvedl to v úterní závěrečné řeči u Městského soudu v Praze. Obžalovaní trvají na tom, že se ničeho protiprávního nedopustili. Původní soudce čelí kárným žalobám kvůli údajné manipulaci s protokoly. Případ tak řeší nová soudkyně, která rozsudek vyhlásí v pátek.
10. 3. 2020|
Soudce Sotoláře z kauzy Opencard zbavila ministryně Benešová taláru
Soudce pražského městského soudu Alexandr Sotolář, který měl manipulovat s výpověďmi v kauze Opencard, je postaven mimo službu. Radiožurnálu to potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Soudce se rozhodla odstavit už před týdnem.
15. 2. 2020|
Kárná žaloba na exsoudce kauzy Opencard. Podle vrchního soudu dezinterpretoval důkazy
Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra podal kárnou žalobu na soudce Alexandra Sotoláře kvůli kauze Opencard. Vadí mu, že dezinterpretoval některé důkazy a nerespektoval názor nadřízeného soudu. Sotolář může přijít o funkci předsedy senátu.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 19:41|
Městský soud pochybil. Kauzu Opencard teď studuje nový senát
Trestní kauzu pražských radních a karty Opencard bude řešit jiný soudce. Městský soud v Praze totiž zkreslil nebo chybně interpretoval některé důležité důkazy, jak vyplývá z usnesení Vrchního soudu v Praze, který zrušil rozsudek nad exprimátorem hlavního města Tomášem Hudečkem a bývalými radními, a případ odvolací instance tak odebrala trestnímu senátu Alexandra Sotoláře.
14. 9. 2019|
Kauza Opencard mění soudce. Případ odebral vrchní soud Sotolářovi, který dvakrát rozhodl stejně
Trestní kauzu pražských radních a karty Opencard bude řešit jiný soudce. Vrchní soud případ odebral soudci Alexandru Sotolářovi, a to kvůli nerespektování předchozích pokynů odvolacího senátu, oznámila Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, kde Sotolář působí. Soudce dvakrát uznal exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další radní vinnými z porušování povinností při správě majetku, vrchní soud však oba jeho rozsudky zrušil.
29. 8. 2019|
Soud podruhé zrušil rozsudek nad bývalým pražským primátorem Hudečkem a dalšími v kauze Opencard
Pražský vrchní soud podruhé zrušil odsuzující rozsudek v kauze Opencard a pražských radních. Odvolací senát vrátil případ k novému projednání Městskému soudu v Praze. Prvoinstanční soud loni v prosinci uložil dvouleté podmíněné tresty bývalému primátorovi Tomáši Hudečkovi (dříve TOP 09) a někdejšímu radnímu pro dopravu Josefu Noskovi. Bývalá radní pro informatiku Eva Vorlíčková a šéf magistrátních informatiků Jan Teska dostali tříletou podmínku. Všichni se odvolali.
15. 7. 2019Aktualizováno15. 7. 2019, 10:00|
Opencard
Hudeček a ostatní nesou vinu za Opencard, konstatoval soud. Znovu jim uložil podmínky
Pražský městský soud znovu shledal vinnými trojici někdejších pražských politiků Tomáše Hudečka (dříve TOP 09), Evu Vorlíčkovou a Josefa Noska v kauze Opencard. Spolu s nimi odsoudil také tehdejšího šéfa magistrátních informatiků Jana Tesku. Případ se na městský soud vrátil k novému projednání od Vrchního soudu v Praze, podle kterého měl původní rozsudek zásadní vady.
17. 12. 2018Aktualizováno17. 12. 2018, 15:34|
Soud znovu otevře kauzu Opencard. Naposledy špatně převzal odpovědi vypovídajících
Pražský městský soud bude příští týden znovu projednávat kauzu Opencard. Odsuzující verdikt nad exprimátorem Prahy Tomášem Hudečkem a bývalými radními měl totiž podle vrchního soudu zásadní vady. Rozsudek například výrazně zkreslil výpovědi svědků.
16. 12. 2018|