Do Česka přišlo z Ukrajiny už přes dvacet tisíc lidí. Pomůžou asistenční centra, řekl ve sněmovně Fiala

Premiér Petr Fiala k Ukrajině (zdroj: ČT24)

Sněmovna se ve středu opět zabývala aktuální situací kolem ruské vojenské agrese vůči Ukrajině. Premiér Petr Fiala (ODS) v úvodu informoval o české pomoci Ukrajině a upřesnil, že vláda připravuje legislativu na pomoc lidem přicházejícím z Ukrajiny. Dolní komora také schválila zákon, který se týká takzvaného panevropského osobního penzijního produktu, který by měl být dobrovolnou alternativou ke spoření na důchod. Na základě senátního návrhu by měly v kalendáři nově být i významné dny připomínající atentát na Reinharda Heydricha a odchod sovětských vojsk z Československa. Poslanci podpořili i změny v DPH a spotřebních daních kvůli novým nařízením Evropské unie.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Jednání zahájil projev premiéra Petra Fialy (ODS), který informoval o tom, že do Česka dorazilo z Ukrajiny v posledních dnech zhruba dvacet tisíc lidí. Fiala očekává, že tento počet bude v dalších týdnech růst. 

Vzhledem k tomu, že podle Fialy je Česko cílovou zemí migrace, chystá se vláda schválit legislativu pro snadnější přístup Ukrajinců na český pracovní trh. „Cílovou zemí jsme a budeme,“ uvedl Fiala. Ohlášená legislativní úprava by měla umožnit Ukrajincům volný přístup na trh práce bez pracovního povolení. Kabinet by ji měl předložit ke schválení ve stavu legislativní nouze. 

Předseda vlády poslancům vysvětlil způsob přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Uvedl mimo jiné, že ve všech krajích budou asistenční centra, která budou složit jako hot spoty pro registraci nově příchozích Ukrajinců. Uprchlíci v nich zařídí všechny nezbytné úkony od registrace po zdravotní prohlídku, případně nasměrování na pracovní trh, poznamenal premiér. 

Zdůraznil také, že Česko má v současnosti zásoby ropy na víc než tři měsíce a plyn na jeden měsíc. To podle něj překračuje úroveň evropských zemí. Apeloval tak na zmírnění obav o dostatek ropy a plynu vzhledem k případné eskalaci války na Ukrajině.  

Ruskou vojenskou akci na Ukrajině odsoudili poslanci minulý čtvrtek jako barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi

Více času pro úřady na přípravu atestované elektronické služby

Sněmovna už v úvodním kole zrychleně schválila vládní novelu, která odkládá zákonem dané termíny pro vykonávání atestované elektronické služby. Veřejnoprávní subjekty, jako jsou územní samosprávné celky či bezpečnostní sbory, mají mít povinnost vykonávat službu v atestovaných systémech až od roku 2026. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

Projekt, který započal předchozí kabinet, není podle současné vlády dostatečně připraven. Dodavatelé měli už od začátku letošního února dodávat jen atestované systémy, tento termín se má nynější novelou posunout na polovinu příštího roku.

Atest osvědčuje to, že elektronický systém spisové služby splňuje požadavky vyplývající ze zákona. Atestaci by si měli zajistit dodavatelé služby, proces má garantovat ministerstvo vnitra. 

V kalendáři zřejmě přibydou dva významné dny

Z podnětu Senátu by měly v kalendáři přibýt dva významné dny. Novelu horní komory ve středu v úvodním kole zrychleně schválili poslanci a nyní předlohu opět posoudí senátoři. 

Jedním z památných dnů se pravděpodobně stane Den národního vzdoru 27. května v souvislosti s připomínkou atentátu na nacistického pohlavára Reinharda Heydricha v roce 1942. Druhým by měl být 25. červen jako Den odchodu okupačních vojsk, který by připadal na výročí podpisu protokolu o odsunu sovětských vojsk z území bývalého Československa v roce 1991.

„Splácíme historický dluh vůči našim předkům. Den odchodu okupačních vojsk si zejména ve světle aktuální neospravedlnitelné okupace Ukrajiny zaslouží připomínat jako memento. Den národního vzdoru nás pak upomíná, že proti zlu a bezpráví je někdy zapotřebí vystupovat i se zbraní v ruce,“ uvedla v tiskové zprávě předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

Česko má zatím uzákoněno 15 významných dnů. Na rozdíl od státem uznaných svátků nejsou dny pracovního volna.

Změny v DPH a spotřební dani kvůli EU

Ozbrojené síly členských států EU by mohly mít nárok na vratku daně z přidané hodnoty (DPH), pokud se podílejí na společné bezpečnostní a obranné politice EU. Počítá s tím novela zákona, kterou ve zrychleném jednání schválila dolní komora. Nyní putuje do Senátu. 

Další změnou ve schválené předloze, která mění zákony o DPH a o spotřebních daních, je stanovení postupu pro měření stupňů u piva, do kterého jsou přidávány některé další látky, například sladidla a aromata. Předloha reaguje na tři evropské směrnice. 

Novela zákona o DPH rozšiřuje zavedení možnosti osvobození zboží a služeb od daně nejen pro ozbrojené síly NATO a Partnerství pro mír, ale i o pro ozbrojené síly členského státu, které se podílí na společné bezpečnostní a obranné politice EU. 

Nově do materiálu ještě ministerstvo financí zařadilo opatření ze směrnice EU z letošního července, která se týká dočasného osvobození od DPH při dovozu a některých dodáních v reakci na pandemii koronaviru. Od DPH bude osvobozen dovoz zboží dovážený organizací založenou podle práva EU, pokud se toto zboží dováží za účelem boje s pandemií covidu.

Panevropský osobní penzijní produkt by měl být alternativou ke spoření na důchod

Poslanci schválili návrh zákona o panevropském osobním penzijním produktu (PEPP), který má přinést dobrovolnou, daňově zvýhodněnou alternativu ke spoření na důchod. Musí ho ještě schválit Senát a podepsat prezident. Zákon reaguje na evropské nařízení z roku 2019. Pokud by Česko zákon nepřijalo, hrozil by mu za to postih z Bruselu.

Půjde o dlouhodobý finanční produkt výhodný především pro ty občany Evropské unie, kteří pracují ve více členských státech. Cílem PEPP podle ministerstva financí není nahradit existující penzijní produkty, ale zavést něco navíc a nabídnout alternativu. Půjde o soukromý individuální a dobrovolný produkt, občané nebudou mít povinnost si ho zřizovat. 

Sněmovna podpořila prodloužení platnosti certifikátu biopotravin nebo bioproduktů

Dolní komora v úvodním kole podpořila vládní novelu, která prodlužuje platnost certifikátu biopotravin nebo bioproduktů. Zároveň by se mohla zvýšit horní hranice peněžité pokuty za klamání spotřebitele v souvislosti s prodejem výrobků označených tak, že pocházejí z ekologického zemědělství. 

Certifikát biopotraviny nebo bioproduktu bude moci platit podle novely až 26 měsíců místo nynějších patnácti měsíců. Změna souvisí podle zdůvodnění s tím, že evropské nařízení prodlužuje lhůtu mezi kontrolami dodržování pravidel ekologické produkce až na dva roky. Nyní se musejí konat každý rok.

Novela také na základě nových evropských předpisů uzákoní zřízení elektronické databáze, která umožní podnikatelům v ekologickém zemědělství nabízet ekologicky chovaná zvířata. Nyní se registr vztahuje podle českého zákona jen na osivo a na rozmnožovací materiál rostlin.

Změny na finančním trhu kvůli předpisům EU

Ve zrychleném režimu poslanci schválili také revizi kapitálových požadavků na obchodníky s cennými papíry a sjednocení předpisů u přeshraniční nabídky investičních fondů. V rámci novel zákonů ohledně finančních trhů normu především zavádí do českého právního řádu pravidla vyžadovaná směrnicemi EU.

Předloha také slaďuje úpravu takzvaných krytých dluhopisů. Jejich držitelé se budou moci přihlašovat do případného insolvenčního řízení. Upravuje i některá pravidla týkající se skupinového financování, takzvaného crowdfundingu. Vlastník takového projektu bude muset zajistit, že klíčové informace pro investory nejsou například zavádějící nebo nepřesné.

Nově do normy proti původní verzi kabinet ještě začlenil například možnost zahraničních bank a oprávněných finančních institucí poskytovat na území ČR investiční služby bez nutnosti zřízení pobočky, pokud jsou tyto služby poskytované profesionálním zákazníkům.

Nově by také měla Česká národní banka určovat u bank i spořitelních družstev odměnu likvidátora. Nyní tak činí soudy a podle materiálu je to zatěžuje a případnou likvidaci také prodlužuje.

Registr psů by měla provozovat veterinární komora

Provozovatelem centrálního registru psů bude nejspíš Komora veterinárních lékařů. Předpokládá to novela veterinárního zákona, kterou sněmovna v prvním kole podpořila. Předlohu nyní projedná zemědělský výbor. 

Registr má být neveřejnou evidencí, cenu za evidenci si budou účtovat soukromí veterináři. Záznamy o psech se budou z registru vyřazovat po dvaceti letech.

Do systému budou mít přístup soukromí veterináři, státní veterináři a policie, která jej bude používat například při nalezení zaběhnutého zvířete. Za zapsání psa do centrální evidence bude cenu určovat individuálně soukromý veterinární lékař v rámci ceny za vakcinaci proti vzteklině.

Možná výjimka pro řidiče kamionů

Ministerstvo dopravy bude moci ve výjimečných situacích povolit řidičům v nákladní dopravě, aby mohli po určitých úsecích silnic jezdit i bez dodržování požadavků na přestávky v jízdě a odpočinek. Vyplývá to z vládní novely zákona, kterou v úvodním kole sněmovna podpořila. 

Důvodem výjimky bude moci být například podstatné zhoršení sjízdnosti dané silnice, úplné přerušení sjízdnosti, případně ochrana života, majetku a zdraví. Novela zavádí do zákona takzvaný evropský balíček mobility. Balíček v roce 2020 schválil Evropský parlament a upravuje pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. 

Novela o nakládání s lodním odpadem

Dolní komora zrychleně schválila i novelu o námořní plavbě, která upravuje nakládání s lodním odpadem. Předloha vychází z unijních předpisů a týká se také uznávání průkazů způsobilosti členů posádek. Vládní předlohu dostane k posouzení Senát.

Velitel námořní obchodní lodi i námořní jachty bude podle novely muset až na některé výjimky zajistit předání lodního odpadu přístavnímu zařízení před opuštěním přístavu unijního státu nebo státu Evropského hospodářského prostoru.

Předloha zavádí také oznamovací povinnosti provozovatele nebo velitele lodi o hrubé prostornosti alespoň 300 registrovaných tun o odpadu. Cílem unijních předpisů je předcházet znečištění moří.