Městský soud pochybil. Kauzu Opencard teď studuje nový senát

Městský soud pochybil. Kauzu Opencard teď studuje nový senát (zdroj: ČT24)

Trestní kauzu pražských radních a karty Opencard bude řešit jiný soudce. Městský soud v Praze totiž zkreslil nebo chybně interpretoval některé důležité důkazy, jak vyplývá z usnesení Vrchního soudu v Praze, který zrušil rozsudek nad exprimátorem hlavního města Tomášem Hudečkem a bývalými radními, a případ odvolací instance tak odebrala trestnímu senátu Alexandra Sotoláře.

Čtveřice obžalovaných si kvůli údajně nevýhodné smlouvě na Opencard už dvakrát vyslechla odsuzující verdikt. Vrchní soud ale rozhodnutí v podobě podmíněných trestů už podruhé zrušil a zkritizoval senát pražského městského soudu vedený Alexandrem Sotolářem. „Soud I. stupně dezinterpretoval obsah některých… významných důkazů,“ uvedl.

Šlo zejména o výpovědi svědků nebo obžalovaných. V protokole se totiž podle vrchního soudu objevilo něco jiného, než ve skutečnosti řekli. Šlo například o řeč exprimátora Tomáše Hudečka, kdy se oproti původnímu znění v protokolu objevuje věta, kterou obžalovaný nevyslovil.

„Osobně si vůbec nedokážu představit, že to může u našich soudů takhle projít, že neexistuje u soudů nějaká instance, která následně tohoto soudce postaví před nějaké kárné řízení,“ uvedl k tomu Hudeček. Mezi obžalovanými je i bývalá radní pro informatiku Eva Vorlíčková.

„Vrchní soud v Praze rozhodl tak, že zrušil rozsudek našeho soudu a zároveň přikázal, aby soud projednal jiný soudce,“ potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Kauzu po Sotolářovi převezme jeho kolegyně Denisa Durdíková.

Sotolář námitku o podjatosti odmítl

Původní soudce Sotolář nepřesnosti nepovažoval za zásadní a odmítl i námitku některých obžalovaných, že je podjatý. „Předseda senátu není v žádném vztahu ke stranám trestního řízení. S nikým z nich se nezná,“ řekl Sotolář.

Městský soud by měl teď podle pokynu odvolací instance posoudit, zda obžalovaní nejednali v krajní nouzi. „Copak si myslíte, že je možné rozhodnout, když vám pak řeknou: Vy jste rozhodoval s dobrým úmyslem, dobře, nikoho jste neokradl, nikoho jste nepoškodil, to nebyl žádný zločin, co jste udělal, ale přesto vás odsuzuji,“ uvedl už v září 2016 obžalovaný primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Původně obžalovaného exprimátora Svobodu nakonec po volbách poslanci ke stíhání nevydali. Nikdo z rady, která Opencard původně schválila, před soudem nestanul. Pražský exprimátor Pavel Bém přišel vypovídat jako svědek. Prohlásil, že „Opencard bude jednou projekt, na který Praha bude pyšná“. 

Jak to bylo s Opencard

Případ se týká kontraktů s tehdejším vlastníkem práv k zamýšlené multifunkční kartě Opencard, firmou Haguess. Pražští radní je v dubnu 2012 jednomyslně schválili poté, co jim je doporučila hodnoticí komise. Podle státního zástupce tím Haguess neoprávněně zvýhodnili. Obžalovaní vinu odmítají. Poukazují na to, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Sotolářův senát uložil obviněným loni v prosinci stejné tresty jako v září 2016 – tříletou podmínku bývalé radní pro informatiku Evě Vorlíčkové a šéfovi magistrátních informatiků Janu Teskovi, dvouletou podmínku Hudečkovi a někdejšímu radnímu pro dopravu Josefu Noskovi. Soudce tehdy uvedl, že při druhém projednání věci „neshledal důvody pro jakoukoliv změnu skutkových zjištění“. Hlavní líčení stihl za jediný den.

Vrchní soud v usnesení vyjádřil obavu, že Sotolářův senát by jeho pokyny, například ohledně nápravy nesprávné protokolace svědeckých výpovědí, nerespektoval ani při třetím projednání věci. Připustil, že výměna senátu je výjimečným postupem, protože prolamuje ústavní zásadu, podle níž nesmí být nikdo odňat svému zákonnému soudci. V dané věci se ale podle odvolacího soudu nedalo postupovat jinak.

Druhý verdikt, který Sotolář vynesl týden před loňským Štědrým dnem, přijali obvinění s hlasitě projevovanou nevolí. Pro Vorlíčkovou bylo rozhodnutí soudu směšné, Nosek proces označil za „absurdní divadlo“ a Hudeček Sotoláře přirovnal ke komunistickému prokurátorovi a soudci Josefu Urválkovi.

Se čtveřicí obžalovaných byl v roce 2016 Sotolářem nepravomocně odsouzen i další bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), a to k podmínce v délce dva a půl roku. V mezičase se však dostal do sněmovny, aniž by justice stačila projednat jeho odvolání. Svobodovo trestní řízení bude moci pokračovat teprve tehdy, až mu vyprší poslanecký mandát.

Vrácenou kauzu teď studuje nový senát městského soudu v Praze. Jednání v sedm let trvajícím případu zatím nenařídil.