Soud přiznal bývalému primátorovi Prahy Hudečkovi odškodné přes 760 tisíc za kauzu Opencard

Soud přiznal bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi zhruba 763 tisíc korun jako odškodné za nezákonné stíhání v kauze Opencard. Rozsudek není pravomocný a strany se mohou odvolat. Někdejší komunální politik z TOP 09 získal už dříve od ministerstva spravedlnosti milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu a za výdaje na právníky. V žalobě žádal dalších 7,6 milionu korun.

Hudeček už dříve poukázal na to, že obvinění z trestné činnosti bylo likvidační pro jeho politickou kariéru. Po státu se celkově domáhal pěti milionů korun za vydání nezákonného rozhodnutí o zahájení stíhání, dále 2,6 milionu za ušlý výdělek.

„Ušlou mzdu spatřujeme v tom, že nebýt trestního stíhání a jeho délky, tak by se žalobce stal opět primátorem, náměstkem primátora či předsedou kontrolního výboru,“ vysvětlil Hudečkův advokát. Soud ohledně ušlého výdělku rozhodl, že vyčíslená hodnota se zakládá na tom, že by se Hudeček stal znovu primátorem hlavního města, a jedná se pouze o tvrzení, které nelze potvrdit, náhradu tedy zamítl.

Další peníze chtěl Hudeček za nepřiměřenou délku řízení. Náklady na právníky vyčíslil na 892 tisíc korun. Soud nepravomocně Hudečkovi přiznal zhruba 763 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy za trestní stíhání a jeho délku.

Výměna soudce

Stíhání čelil Hudeček od roku 2013 do roku 2020. Společně s ním byl obviněn i současný pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a jiní někdejší radní. Policie jim kladla za vinu, že neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv k městské kartě Opencard, když jednomyslně schválili navazující kontrakty.

Pražský městský soud nejprve radní dvakrát uznal vinnými. Až po výměně soudce, který manipuloval s protokoly z jednání, soudy obžalované osoby osvobodily. Podle konečného verdiktu nerozhodli radní svévolně, ale na základě odborných stanovisek.

Obvinění v kauze Opencard se hájili tím, že karta byla dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak. Schválení smluv jim navíc doporučila hodnotící komise.

Bývalá pražská radní pro informatiku Eva Vorlíčková následně vymohla na státu zhruba půl milionu korun za nemajetkovou újmu a dalších přibližně 840 tisíc korun s úroky jako ušlý zisk a náklady na právníky. Celkem ale žádala 6,6 milionu. Tvrdila, že kvůli kauze nebyla znovu zvolena do funkce radní. Ministerstvo to označilo za hypotetickou domněnku a soud mu dal v tomto ohledu za pravdu.