U Dobříše spadl záchranářský vrtulník. Všichni přežili

U Dobříše havaroval při přistání vrtulník se záchranáři (zdroj: ČT24)

Bez zranění se obešel pád záchranářského vrtulníku ve Staré Huti ve středních Čechách nedaleko Dobříše. Letěl ke zraněnému člověku, při přistávání na fotbalovém hřišti zavadil rotorem o kovovou konstrukci.

Vrtulník, který havaroval ve Staré Huti, patří policii, která zajišťuje leteckou záchrannou službu ve středních Čechách. Startoval ze základny Kryštof 01 v pražské Ruzyni. Nehoda se stala před pátou hodinou ráno.

„Pilot z dosud nezjištěných příčin zavadil vrtulí o konstrukci na fotbalovém hřišti, kde přistával, a došlo k poškození vrtulníku,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Havarovaný Eurocopter EC135 s imatrikulací OK-BYB je starý čtrnáct let. Spadl z malé výšky a nikdo při havárii neutrpěl zranění. Má však poškozený hlavní rotor a ocasní část je nalomená. „Vznikla značná hmotná škoda, která bude upřesněna v následujících dnech,“ poznamenala Kropáčová s tím, že příčinu nehody policisté zjišťují.

Podle mluvčí záchranné služby Petry Effenbergerové letěl vrtulník k těžce zraněnému muži, kterého srazil vlak. Muž přišel o nohu, měl vážně poraněnou hlavu a byl v hlubokém bezvědomí. „Byla u něj zahájena intenzivní lékařská péče, byly mu zajištěny dýchací cesty, muž byl připojen k umělé plicní ventilaci a vzhledem k okolnostem byl transportován pozemní cestou do motolské nemocnice,“ řekla Effenbergerová.

„Byla u něj zahájena intenzivní lékařská péče, byly mu zajištěny dýchací cesty, muž byl připojen k umělé plicní ventilaci a vzhledem k okolnostem byl transportován pozemní cestou do motolské nemocnice,“ popsala. 

Policisté nasadí místo havarovaného eurocopteru náhradní stroj. Po nehodě ve Staré Huti proto nejprve demontovali zařízení, které slouží pro leteckou záchrannou službu. „Bude okamžitě přemístěno do náhradního vrtulníku, a okamžitě tedy bude adekvátní náhrada,“ ujistila policejní mluvčí.