Ministr zdravotnictví odvolal ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice Juráskovou

Dana Jurásková již není ředitelkou Všeobecné fakultní nemocnice. Odvolal ji ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Krok zdůvodnil údajnými chybami, které souvisejí s veřejnými zakázkami. Škody jsou podle ministra v řádu desítek milionů korun. Situaci přirovnal k dění v Nemocnici Na Bulovce, jejímiž zakázkami se zabývá policie. I v případě VFN podalo ministerstvo trestní oznámení. Nemocnice se s důvody odvolání neztotožňuje.

Bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková končí po devíti letech v čele Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Místo ní ji povede Jan Bříza z funkce statutárního zástupce ředitelky. Ministerstvo začne zároveň hledat nového ředitele, na funkci vypíše výběrové řízení.

Nynější ministr klade Juráskové za vinu zadávání zakázek společnosti První chráněná dílna a dalším společnostem, které jsou podle něj „spojeny s trestně stíhanou osobou z kauzy Bulovka“. Odkázal přitom na výsledky kontroly zakázek pro První chráněnou dílnu.

Zejména se Vojtěchovi nelíbila zakázka na úklid, ke které podle ministra VFN uzavřela dodatek zvyšující cenu, „byť k tomu nebyl jednoznačný důvod“. Navíc ministerstvo o smlouvě neinformovala, i když k tomu vyzvalo. Ministerstvo zároveň oznámilo, že podává trestní oznámení, protože chce, aby dění ve VFN prošetřila policie.

„Zároveň disponuji dalšími závažnými informacemi, ke kterým se bohužel nemohu vzhledem k jejich charakteru blíže vyjádřit a které celkově vedly ke ztrátě mé důvěry v paní ředitelku. Za těchto okolností si neumím představit naši další spolupráci,“ uvedl Adam Vojtěch.

Nemocnice se s důvody neztotožňuje

Nemocnice se podle svého mluvčího Filipa Brože s důvody odvolání neztotožňuje. Odvolávání ředitelů je však v kompetenci ministerstva, proto je ho třeba respektovat, dodal mluvčí.

Sama Jurásková pro Seznam Zprávy uvedla, že ji mrzí, že ministr hledá takové důvody. „Dostali jsme zprávu z ministerské kontroly, která tu probíhala šest měsíců.  Napsali jsme námitky, se závěrem kontrol nesouhlasíme. Ministerstvo konstatovalo, že některé přijalo, jiné částečně a jiné zamítlo.“ Nad tématem vedení nemocnice se prý s ministrem setkala poprvé až v pátek, kdy byla odvolaná. „Jen mě trochu mrzí, že k tomu hledá tyto důvody. Stačilo by, aby mi řekl, že není spokojený s mojí prací,“ dodala. 

Situací v Nemocnici Na Bulovce, se kterou Vojtěch odvolání Dany Juráskové spojil, se zabývá policie. Ministr odvolal ředitelku nemocnice Andreu Vrbovskou letos v lednu kvůli podezření, že podléhá vlivu lobbistických skupin. Její nástupce František Novák skončil ve funkci v červenci kvůli svému trestnímu stíhání za manipulaci veřejných zakázek.

Kromě Bulovky a VFN se kauza dotkla i pražské Nemocnice Na Františku. Policie v červnu obvinila i jejího ředitele Roberta Zelenáka. Ústředním obviněným v případu je ústecký podnikatel Tomáš Horáček.