V kauze pražských nemocnic obviněno jedenáct lidí a dvě firmy. Ústřední postavou je podnikatel Horáček

V kauze pražských nemocnic už bylo obviněno jedenáct lidí a dvě firmy (zdroj: ČT24)

Policie obvinila v kauze manipulací se zakázkami ve dvou pražských nemocnicích jedenáct lidí a dvě firmy. Hlavní postavou celého případu je podle policie ústecký podnikatel Tomáš Horáček. Spolu s ním detektivové stíhají i exředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Oba jsou od víkendu ve vazbě.

Vyšetřování se týká dvou zakázek – na stravovací služby v Nemocnici Na Františku a na úklid v Nemocnici Na Bulovce. Horáček je ústřední postavou celé kauzy. Podle policie využíval svého osobního vztahu s Vrbovskou. Sami nebo spolu s dalšími osobami manipulovali s průběhem zadávacích řízení, aby zakázky získaly předem domluvené firmy.

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly k trestné činnosti docházelo v letech 2015 až 2018. Za ovlivnění zakázek se domlouvaly úplatky. „Při předpokládané době plnění čtyř let by výše úplatku dosáhla 7 200 000 korun,“ píše se v policejním dokumentu k zakázce na úklid.

Předem daný vítěz tendru

Podle iRozhlasu, který nahlédl do soudních dokumentů, vypsala Nemocnice Na Bulovce loni na podzim výběrové řízení na úklidové služby za 149 milionů korun. Vrbovská a Horáček měli oslovit zástupce společnosti TSB Daniela Pálka s nabídkou zajištění vítězství.

Majitel firmy souhlasil a následovala příprava dokumentace tak, aby TSB vyhrála. O zakázku se měla firma ucházet ve sdružení se společností Centra, kterou domluvil Horáček. O dalších detailech měl jednat současný ředitel Bulovky František Novák, který byl tehdy náměstkem.

Pálek ale podle serveru chtěl nakonec získat zakázku sám. Vrbovská proto podle policie Centru vyřadila. Horáček s tím ale zřejmě nebyl spokojený, protože do výběrového řízení přizval další společnost, MW Dias. Jejímu zástupci Igoru Weissovi dal podle policie všechny podklady tak, aby mohl dát nejlepší nabídku.

Vrbovské po otevření obálek nezbylo nic jiného než přiznat vítězství firmě MW Dias. Na část zakázky si ale musela najmout jako subdodavatele společnost TSB. Prostředníkem byl opět Horáček. Zadávací řízení na úklid stále běží. Jeden z vyloučených uchazečů si stěžoval u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. 

Zakázka na stravování

Na míru konkrétní firmě byla podle policie napsaná i zakázka na stravování v Nemocnici Na Františku. Dodavatele měl domlouvat opět Horáček. Poprvé mu ale tip na firmu nevyšel. Její zástupce odmítl zaplatit a vše pak popsal policii.

„Ten člověk byl opatřen nahrávacím zařízením a nepochybně policií instruován, jak má z mého klienta vytáhnout to, aby sám sebe usvědčoval, což je podle Ústavního soudu nepřípustná provokace,“ tvrdí Horáčkův advokát Jiří Teryngel. Podle žalobce Matuly ale vše proběhlo v souladu se zákonem.

K dohodě na zakázce nakonec došlo s tehdejším obchodním ředitelem společnosti Eurest (nyní Compass Group) Antonínem Tvrdoněm, který za to měl odevzdat úplatek ve výši pět milionů korun.

Horáček si proti obvinění podal stížnost. „Má za to, že rozsah je neodpovídající a právní kvalifikace chybná,“ řekl ČT Teryngel. Policie stíhá i ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který už kvůli obvinění na funkci rezignoval.

Zakázky od státu za 650 milionů

Kromě razie v pražských nemocnicích policie zasahovala i ve středních Čechách. Kvůli podezření na manipulace se zakázkami vyzvalo vedení kraje jedenáct sociálních ústavů k předložení dodavatelských smluv. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) navíc hodlá iniciovat kontrolu smluvních dodavatelských vztahů ve všech krajských nemocnicích a zbývajících sociálních zařízeních.

Horáček vlastní firmu První chráněná dílna. Podle serveru iRozhlas.cz získala za poslední dva roky na státních zakázkách 650 milionů korun. Od Nemocnice Na Bulovce dostala pětadvacet zakázek v hodnotě 54 milionů korun. Zboží a služby dodává i dalším zdravotnickým zařízením, například Fakultní nemocnici v Plzni, nemocnici v Olomouci, Fakultní nemocnici Brno nebo Slezské nemocnici v Opavě.