Ředitel Nemocnice Na Františku kvůli zásahu policie rezignoval

Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák odstoupil z funkce. Radní Prahy 1 v úterý přijali jeho rezignaci. Důvodem je nedávné obvinění z manipulací s veřejnou zakázkou.

Do dalšího jednání rady, které proběhne 17. července, Zelenáka zastoupí právnička nemocnice Alena Hanilcová. Poté radnice, která nemocnici vlastní a provozuje, najde mezi zaměstnanci dočasného ředitele. Pověřená osoba bude nemocnici řídit do doby, než Praha 1 ve výběrovém řízení najde nového ředitele.

Místostarosta městské části Daniel Hodek (ČSSD) uvedl, že si Zelenáka a jeho práce váží a doufá, že se očistí. „Byl čtyřikrát v ředitelských pozicích, naprosto bezproblémově. Vždy byl uznáván jako výborný manažer a nikdy na sobě neměl jedinou skvrnku,“ uvedl Hodek.

Zakázky, na jejichž manipulaci se měl podle informací serveru iRozhlas.cz podílet, podle něj nemocnice neuzavřela. Pouze se o nich diskutovalo. Je nicméně namístě, aby obviněný člověk v čele takovéto instituce dále nepůsobil, dodal Hodek.

Policie zasahovala koncem minulého týdne v Nemocnici Na Františku, v Nemocnici Na Bulovce a na dalších místech. Celkem obvinila několik lidí a jednu firmu. Jde mimo jiné o severočeského podnikatele Tomáše Horáčka, Zelenáka, bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou a firmu Compass Group Czech Republic, dříve Eurest.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnicí, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát. Radnice loni plánovala nemocnici pronajmout soukromníkovi, ze záměru ale nakonec ustoupila a domluvila se s magistrátem, že budou jednat o spolufinancování provozu.