Smrt velvyslance? Podle dcery atentát, MZV má obavy o bezpečnost

Praha - Česká diplomacie po výbuchu trezoru v budoucí palestinské ambasádě sdílí obavy o bezpečnost v pražském Suchdole. Městská část zde misi nechce. Po ministerstvu zahraničí požaduje přemístění palestinské ambasády mimo její území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali zbraně a výbušniny. Jejich typ a počet policie neupřesnila. Podle nepotvrzených informací ČTK ale mohlo jít až o 70 rychlopalných zbraní. Dcera zemřelého palestinského velvyslance navíc tvrdí, že za smrtí jejího otce nestojí náhoda, ale atentát. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál s tím, že informace zazněla v rozhovoru pro palestinský zpravodajský portál Ma'an. Česká policie ale včera vyloučila, že by šlo o úmyslný trestný čin.

Džamálova dcera Rana portálu Ma'an řekla, že nálož nebyla součástí bezpečnostního systému trezoru a nebyla umístěna uvnitř, ale přilepená zvenku k jeho spodní části. Podle ní byl trezor na palestinské ambasádě třicet let a zaměstnanci ho používali denně. Šlo prý o staré zařízení bez pokročilých bezpečnostních systémů.

Podle Rany jde o plánovanou vraždu

Velvyslanec trezor používal už při svém předchozím pobytu v Praze. Do své rezidence ho podle Rany převezl prostřednictvím české stěhovací firmy den před svou smrtí. „Je za tím určitě zlý úmysl. Nevím, jestli politický nebo jaký, ale bylo to plánované. Nevím, jakou stranou, nevím kým, ale určitě to nehoda nebyla. Neexistuje žádný trezor, který by vybuchnul sám od sebe, ani v národních bankách. A myslím si, že do své ložnice by nikdo nedával žádné výbušniny,“ řekla Džamalová Radiožurnálu.

Její otec se prý nikdy nezmiňoval o tom, že by mu hrozilo nebezpečí. „Můj otec usiloval o mír, vždycky byl pro mírové dohody. Tohle byl jeho způsob politiky,“ dodala Rana.

Rana Džamalová, dcera mrtvého palestinského velvyslance

„Informace o výbuchu bezpečnostního zařízení v trezoru nejsou pravdivé. S trezorem se v sídle palestinského velvyslanectví manipulovalo denně po dobu 30 let. Je starý a nemá moderní součástky. Když se můj otec vrátil před několika dny na české velvyslanectví, vyprázdněný trezor o velikosti malé lednice byl přesunut českou stěhovací společností do jeho domu. Otec dovnitř dával dokumenty a trezor byl otevřen. Exploze nastala právě ve chvíli, kdy s trezorem manipuloval.“

V rezidenci bylo údajně až 70 rychlopalných zbraní

Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování - v palestinské rezidenci se totiž našly zbraně, které neprošly českou evidencí. Jejich typ a počet policie neupřesnila. Podle nepotvrzených informací ČTK mohlo jít až o 70 rychlopalných zbraní. Česká diplomacie bude proto chtít po palestinské straně vysvětlení. Ministerstvo zahraničí mluví o tom, že mohla být porušena Vídeňská úmluva o diplomatických stycích. „My ústy ministerstva zahraničních věcí velmi intenzivně komunikujeme s palestinskou stranou, ta věc je vážná,“ konstatoval premiér v demisi Jiří Rusnok.

U zbraní policie zjišťuje, jestli nebyly použity ke spáchání nějakého trestného činu na území ČR. Policie rovněž vyšetřuje, jak se do Česka dostaly. Podle nejmenovaného experta osloveného ČTK se mohlo jednat například o legální či nelegální koupi v Česku, starý převod materiálu komunistických služeb či o dovoz, záleží na datu pořízení. Teoreticky mohly také přijít do Česka diplomatickou poštou, která se ze zákona nekontroluje.

Přemístění ambasády nic nevyřeší

Suchdol kvůli nalezeným zbraním požaduje přemístění palestinské ambasády mimo své území. První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider dnes starostovi Suchdola Petru Hejlovi řekl, že obavy městské části sdílí. Ministerstvo je podle něj připraveno o situaci jednat. „Rada městské části Praha-Suchdol, zastupující zájmy občanů městské části, se cítí jednáním diplomatů státu Palestina, kteří na ambasádě přechovávají zbraně a výbušniny, a porušují tak české a mezinárodní právo, podvedena,“ uvedl Hejl.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody by se ale přemístěním ambasády nic nevyřešilo. „Budova nebude stát někde v lesích. Konečné rozhodnutí je navíc na palestinské samosprávě, ta si vybere budovu, kde chce sídlit její úřad nebo rezidence,“ řekl České televizi.    

Džamál Muhammad Džamál
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Stručný životopis Džamála Muhammada Džamála 

Podle palestinských zdrojů se Džamál narodil v roce 1957 v rodině, která po vzniku Izraele uprchla z izraelské Jaffy. V roce 1975 vstoupil do palestinské strany Fatah, kterou vedl palestinský předák Jásir Arafat a která v podstatě ovládá palestinský Západní břeh.

Jako zástupce velvyslance působil v Bulharsku, od roku 1984 byl diplomatem v Praze. Před jmenováním velvyslancem v Praze byl v letech 2005 až 2013 konzulem v egyptské Alexandrii. Následně se loni v říjnu vrátil opět do Prahy, aby zde převzal ambasádu.

Velvyslanec Džamál zemřel ve středu, když se v diplomatickém bytě v pražském Suchdole pokusil otevřít trezor. Záchranáři jej převezli do Ústřední vojenské nemocnice, kde svým zraněním podlehl. Policie záhy vyloučila, že by šlo o teroristický útok. V případu ale zatím zůstává více otázek než odpovědí. Policie uvedla, že explozi trezoru způsobila neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Mohl vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru. Podle expertů se ale takový typ používal naposledy po druhé světové válce.

Velvyslanectví má Palestina v Praze od roku 1988

  • Stálé zastoupení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) – mezinárodně uznávaná představitelka Palestinců - bylo v Praze zřízeno v březnu 1981 a v únoru 1983 bylo povýšeno na diplomatickou misi. Velvyslanectví palestinského státu je v Praze od prosince 1988 (v listopadu 1988 byl vyhlášen palestinský stát).
  • Palestinské velvyslanectví sídlilo dlouhá léta v diplomatické rezidenci v ulici Na Kazance v Praze-Troji. V roce 2003 koupili Palestinci pozemek v ulici Internacionální v Praze-Suchdole, kde začali budovat nový zastupitelský úřad. Původně měl být hotov koncem června 2013. 
  • Za čtvrt století velvyslanectví dosud v Praze působili jen tři velvyslanci. Samí Abdal Fattáh od zřízení v roce 1988 až do března 2006, pak do loňského října vedl ambasádu Muhammad Salajmí, po kterém nastoupil Džamál Muhammad Džamál. 
  • ČR byla první postkomunistickou zemí, která začala poskytovat Palestincům rozvojovou pomoc. V roce 1995 uvolnila ze státního rozpočtu tři miliony dolarů na financování dodávek agregátů pro elektrárnu v Túbásu na západním břehu Jordánu. 
  • Palestinský vůdce Jásir Arafat byl v Československu desetkrát - poprvé v roce 1975 a naposledy v dubnu 1990, kdy ho přijal prezident Václav Havel s poukazem na morální odpovědnost za vývoj na Blízkém východě. Nynější prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás byl v ČR na oficiální návštěvě v únoru 2009, kdy se setkal mimo jiné s prezidentem Václavem Klausem. 
  • Nezávislý palestinský stát nyní uznává 134 států (včetně ČR) z celkem 193 členských zemí OSN. Status Palestiny byl v listopadu 2012 po hlasování ve Valném shromáždění OSN povýšen na nečlenský pozorovatelský stát. Pro hlasovalo 138 zemí, proti bylo devět států včetně ČR (jediná členská země Evropské unie), USA či Kanady.