Tragédie připomínají základní pravidla koupání. Nespouštět děti z očí a nepřeceňovat se

UDÁLOSTI: Policie zjišťuje okolnosti utonutí dětí v jezeře Lhota i smrt muže v Hřiměždicích (zdroj: ČT24)

Koupaliště zažívají v nynějším teplém počasí velký nápor. Vodní záchranáři o to důrazněji apelují na všechny koupající, aby dodržovali zásady bezpečnosti. V prvé řadě by měli lidé dávat bedlivý pozor na děti-neplavce a nespoléhat ani na pomůcky, jako jsou kruhy. Neměli by ale ani přeceňovat své schopnosti. Jen za poslední tři dny se v Česku staly tři tragédie: Zahynuly dvě děti v jezeře Lhota. Dvaatřicetiletý muž se utopil v zatopeném lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. A shodou okolností také na Příbramsku, v Novém rybníku, se v sobotu odpoledne utopil osmatřicetiletý muž.

Jak rychle se může ospalé odpoledne horkého letního dne změnit v tragédii, se ukázalo ve čtvrtek na Lhotě, kde se utopily dvě děti. „Na pláži bylo úplné ticho, všichni koukali tím směrem,“ popsala svědkyně neštěstí.

Smrtí chlapců se zabývá policie, podle mluvčí Lucie Novákové zjišťuje, „zda nedošlo k porušení bezpečnostních předpisů, k protiprávnímu jednání či zda za smrtí dětí nestojí jiná třetí osoba“.

Podle vodních záchranářů je ale v případě, kdy někdo přijde na koupaliště s dětmi-neplavci, důležité dávat na ně pozor a nepouštět je k vodě samotné. Když se jedno začne topit, snadno s sebou stáhne i druhé.

Nelze se přitom spoléhat na plavecké pomůcky. Třeba kruh neposkytuje vůbec žádnou záruku, že dítě zůstane nad hladinou. „Je tam chvilka nepozornosti a proletí kruhem dolů,“ upozornil záchranář ze Slap Daniel Vičan. I rukávky mohou dětem snadno sklouznout, větší jistotu skýtá plavecký pás.

Další úmrtí při koupání však ukazuje, že by si měli dávat pozor i ti, kdo jsou přesvědčeni, že jim voda nemá čím ublížit. V sobotu ráno zahynul muž, který skočil do zatopeného lomu v Hřiměždicích. Nepomohlo mu ani to, že se na místě právě koná soutěž ve skocích do vody. Podle jejího pořadatele Martina Zvoníčka se podařilo rychle přivolat záchrannou službu. „A v lomu byl okamžitě potápěč,“ podotkl.

V Novém rybníku v Příbrami se utopil osmatřicetiletý muž

V Novém rybníku v Příbrami se v sobotu odpoledne utopil osmatřicetiletý muž. Cizí zavinění bylo předběžně vyloučeno, řekla policejní mluvčí Lucie Nováková. 

Událost se stala kolem 16:00. „Přijali jsme oznámení o utonutí muže cizí státní příslušnosti. U zemřelého byla nařízena soudní pitva,“ uvedla mluvčí.