Soud uznal vinným bývalého tajemníka SPD Staníka za nenávistné výroky ve sněmovně

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal vinným bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka za jeho nenávistné a rasistické výroky na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Informaci pak potvrdila mluvčí soudu Pavla Hájková. Jaký trest soud Staníkovi uložil, ale nesdělila, trestní příkaz totiž ještě není účastníkům řízení doručen.

Jaroslav Staník nechtěl rozhodnutí komentovat. Na dotaz ČT pouze uvedl: „To víte víc než já.“

Státní zástupce podal na Staníka obžalobu 19. července, a to kvůli nenávistným výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů, které pronesl loni v říjnu ve sněmovně. Jak vyplývá z justiční databáze, Obvodní soud pro Prahu 1 už vydal rozhodnutí – konkrétně trestní příkaz, jak České televizi potvrdila mluvčí soudu Pavla Hájková.

Staníkovi hrozily až tři roky ve vězení. Trestním příkazem ale může soud uložit jenom podmíněný trest odnětí svobody do jednoho roku, případně peněžitou pokutu nebo další tresty přímo stanovené zákonem.

Trestní příkaz je přitom obdobou odsuzujícího rozsudku. Jaký trest ale bývalému tajemníkovi SPD soud uložil, Hájková nesdělila, protože příkaz ještě není doručen účastníkům. Proti rozhodnutí má Staník právo podat opravný prostředek, kterým se příkaz ruší. Soud pak musí kauzu projednat v hlavním líčení.

„Střílet už po narození“

Na případ loni upozornil server Aktuálně.cz, který s odkazem na některé svědky incidentu uvedl, že Staník posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval k jejich zabíjení. „Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození,“ řekl serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit).

Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,“ uvedla tehdy Marksová. Předseda SPD Tomio Okamura už dříve zdůraznil, že Staník není členem ani tajemníkem hnutí.

Od SNB přes ČSSD k SPD

Staník byl tajemníkem hnutí Svoboda a přímá demokracie a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. Ve funkci asistenta skončil na přelomu loňského listopadu a prosince, protože byl podle Holíka příliš vytížený jako tajemník.

Podle Aktuálně.cz Staník od 80. let působil u někdejšího Sboru národní bezpečnosti, později u policie. Byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen, už tehdy úzce spolupracoval s Tomiem Okamurou. Jako tajemník SPD o říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii.