Vydatný déšť rozvodnil řeky v Moravskoslezském kraji. Hasiče zaměstnaly popadané stromy

Události ČT: Vydatný déšť rozvodnil řeky v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Desítky výjezdů kvůli vytrvalému dešti a silnému větru zaznamenali hasiči v Moravskoslezském kraji ve středu a během noci na čtvrtek. Odstraňovali spadlé stromy a větve. Na několika místech také odčerpávali vodu ze sklepů. Některé toky v kraji dosáhly nejnižšího stupně povodňové aktivity, tedy povodňové bdělosti. V Beskydech bude během dne a v noci dál pršet, i když méně oproti uplynulým dnům. Řeky odvodňující tyto hory mohou během noci znovu stoupat a nelze vyloučit, že krátkodobě překročí první povodňový stupeň, ojediněle i druhý.

Čtvrteční ráno přineslo již pouze místní přeháňky na severovýchodě, ponejvíce v oblasti Beskyd. Až do pátku 11:00 platí výstraha před extrémními srážkami pro Frýdek-Místek a okolí, zdůraznil meteorolog ČT Pavel Borovička.

Povodňovou bdělost hlásí pět toků v Moravskoslezském kraji: Čeladenka v obci Čeladná, Morávka ve Vyšních Lhotách, Ropičanka v obci Řeka, Lučina u Domaslavic a Olše v Českém Těšíně. Právě na Olši se očekávají nejvyšší vzestupy, mohla by dosáhnout i druhé povodňové aktivity, uvedl Borovička.

Lidé by rozhodně neměli vstupovat do koryta řek, což je upozornění zejména pro vodáky.
Pavel Borovička
meteorolog ČT

Záchranáři a hasiči v permanenci

Hasiči během noci především odstraňovali nebezpečné a spadlé stromy a silné větve. „Také jsme čerpali vodu ze zatopených domů a sklepů,“ informoval mluvčí hasičů Petr Kůdela. Třeba v Horní Lhotě hasiči ve středu po poledni odstraňovali dvě nebezpečné vrby.

Borovička: Lidé by neměli vstupovat do koryt řek (zdroj: ČT24)

Požárníci museli také čistit ucpané kanály, kvůli kterým byly místy zatopeny silnice. Více než polovina zásahů připadla na okres Frýdek-Místek. Pády stromů zatím nezpůsobily větší škody, v několika případech se ale opřely o elektrické vedení.

Dvě jednotky hasičů zase vytahovaly osobní automobil Audi, který skončil v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat.