Nové kamery na D1 umí měřit rychlost, nachytaly už tisíce řidičů

Události ČT: Nové kamery na D1 umí měřit rychlost, nachytaly už tisíce řidičů (zdroj: ČT24)

Už na tři modernizované úseky dálnice D1 míří kamery. Jejich úkolem je měřit rychlost projíždějících aut. V omezeních je snížená na osmdesát kilometrů v hodině. Jen u Velkého Meziříčí zachytily objektivy za necelý měsíc přes pět tisíc hříšníků. Ti mohou čekat úřední obsílku s výzvou k zaplacení pokuty. Správci dálnice věří, že monitorovací systém zabrání zbytečným nehodám a ochrání dělníky.

Až desetikilometrové kolony a časté nehody – zpravidla z nepozornosti řidičů. V modernizovaných úsecích, kde je možné jet maximálně osmdesátkou, jezdí řada šoférů rychleji. Navíc předjíždějí i tam, kde by neměli. Z měřených úseků D1 lze vyčíst, že řidiči překračují rychlost častěji zkraje týdne a pak v neděli. Ve zbylých dnech jsou disciplinovanější.

Pokud řidič pojede v omezení devadesátikilometrovou rychlostí, pak jeho brzdná dráha bude na suché silnici zhruba 70 metrů. Za deště je rozdíl výraznější. I proto jsou kvůli zklidnění provozu modernizované úseky na D1 pod dohledem kamer, které měří rychlost. Jsou převážně na mýtných branách. Například na 34. kilometru je ale silničáři umístili na samostatnou konstrukci. „Sbírají data ve všech čtyřech pruzích. Ve dvou pruzích na Brno i ve dvou na Prahu,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Průměrná rychlost se vypočítává z průjezdu mezi dvěma kamerami, tedy na začátku a na konci úseku. Kdo do něj vjede moc rychle, může zpomalit a tím se pokutě vyhnout. Veškerá data z kamer vyhodnocují nejdříve policisté. Pokuty pak vymáhají konkrétní města.

Přestupky za rychlou jízdu ze sedmikilometrového úseku na 34. kilometru D1 řeší v Benešově. „V tuto chvíli běží měření necelých deset dní. Za tuto dobu jsme obdrželi první balíček dat v počtu tří set,“ uvedla mluvčí městského úřadu v Benešově Veronika Kondrátová.

Kamery jsou už měsíc i na 146. kilometru mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. Rychlost tady překročilo za tu dobu pět tisíc řidičů.

Pokuty ale nedostávají jen čeští řidiči. Na 146. kilometru dálnice povolenou rychlost překročilo 40 procent řidičů ze zahraničí a 60 procent z nich už pokutu zaplatilo.

Detekční kamery chce Ředitelství silnic a dálnic umístit i na další dva úseky. Už příští týden se začnou instalovat u Jihlavy. Magistrát za kamerový systém zaplatí přes 1,5 milionu korun. Kromě těchto kamer se na dodržování rychlosti na dálnici zaměřují i policejní hlídky ve svých speciálech. Od ledna do začátku května pokutovali už přes patnáct set řidičů.