Pointa se blíží. ANO za týden navrhne, jak vyřešit spor o Babiše v příští vládě

Události: Vyjednávání o vládě váznou již jen na jménu Andrej Babiš (zdroj: ČT24)

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček ocenil snahu o konstruktivní postup, která provází jednání o případné vládě ČSSD s hnutím ANO. Uvedl, že se podařilo vyřešit nejasnosti u většiny ze sporných programových oblastí. Zásadní rozpor zůstal ohledně účasti trestně stíhaného šéfa hnutí Andreje Babiše ve vládě. ANO si vyžádalo týden na rozmyšlenou, příští čtvrtek představí návrh řešení.

„Jednání bylo velmi tvrdé, věcné a konstruktivní. A taky poměrně dlouhé,“ uvedl místopředseda ANO Richard Brabec. „Dohodli jsme se, že případná budoucí vláda do konce volebního období zvýší rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun a zaváže se vyřešit otázku zálohovaného výživného,“ popsal Hamáček výsledek schůzky.

Požadavky ČSSD
Zdroj: ČT24
Že bude Andrej Babiš premiérem, je naprosto zřejmé. Otázkou je pouze to, za kolik a jak to sociální demokraté prodají svým voličům.
Miroslav Korecký
komentátor MF DNES

O proplácení prvních tří dnů nemoci chce ANO ještě jednat na tripartitě. Podle Brabce jde o jediný rozpor mezi partajemi. „Já dnes v podstatě vidím už jediný otevřený bod a to je karenční doba,“ uvedl ministr životního prostředí v demisi.

Ke sblížení  totiž došlo i v oblasti možných změn daní, diskuse sice ještě budou pokračovat, rýsuje se ale i kompromis ve věci snížení DPH na vodné a stočné.„Nechceme zvyšovat daňovou zátěž. Hnutí ANO v minulém období jasně ukázalo, že umíme vybírat daně a dobře s nimi hospodařit,“ sdělil Brabec s tím, že proto k zvyšování daní není důvod.

Podle něj to znamená, že „program je v zásadě dohodnutý“. Brabec ale připomněl, že vláda se bude opírat o podporu KSČM a právě s touto stranou musí ještě ANO dohodu vyjednanou se sociálními demokraty probrat. Podle Brabce nehrozí, že by ANO spolu s komunisty v zásadních otázkách přehlasovalo sociální demokraty. „Bude to volnější vztah, ale v klíčových věcech - jako jsou ústavní zákony, rozpočet - musí fungovat,“ dodal Brabec.

ČSSD má stále problém s Babišem

Výrazný programový posun ale nic nemění na personálních otázkách, na nichž i nadále panuje neshoda. Sociálním demokratům dále vadí účast trestně stíhaného politika ve vládě. Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš je trestně stíhán za dotační podvod v kauze farmy Čapí hnízdo.

„Hnutí ANO požádalo, aby si mohlo vzít týden na rozmyšlenou s tím, že budou diskutovat a představí nám návrh řešení,“ uvedl Hamáček s tím, že na pátek svolal jednání špiček ČSSD, které se k návrhu jasně vyjádří a své stanovisko bude prezentovat na sjezdu strany v sobotu 7. dubna.

Uvidíme ve čtvrtek, zda bude nabídka akceptovatelná.
Jan Hamáček
předseda ČSSD
Pokud bychom připustili, že ministr vnitra může mít vliv na trestní stíhání, tak by to bylo špatně. To je pro hnutí ANO nepředstavitelné. Proto tady žádný střet zájmů nevidíme.
Richard Brabec

Hamáček naznačil, že pokud ANO neustoupí od nominace trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše, nebo nepřenechá sociální demokracii ministerstvo vnitra či financí, znamenalo by to konec jednání. ČSSD totiž není připravena k dalšímu ústupku tohoto typu.

ČSSD nadále trvá na tom, aby obsadila pět ministerstev, ANO jí dlouhodobě nabízí čtyři resorty. Vedle ministerstva vnitra či financí zmínil Hamáček také ministerstva sociálních věcí a zdravotnictví, která jsou blízká programu ČSSD.

Richard Brabec na tiskové konferenci zdůraznil, že Babiš zůstává a zůstane jediným kandidátem ANO na premiéra. O tom, že by ANO sociálním demokratům přenechalo ministerstvo financí či vnitra, nechtěl spekulovat, avšak takovou možnost nevyloučil. „Zůstaňme u vyjádření, že se zatím lišíme v názoru na personální nároky,“ uzavřel.

Brabec: Na Babišovi v čele vlády trváme, s KSČM sociální demokraty nepřehlasujeme (zdroj: ČT24)