Velikonoce budou oblačné a deštivé. Jaro přijde až po svátcích

Bílá sobota proprší, potom se mírně ochladí (zdroj: ČT24)

Slunečné jarní počasí Velikonoce nedoprovodí. Na sobotu a neděli předpovídají meteorologové zataženo a déšť. Teploty se budou v průměru pohybovat kolem deseti stupňů. Chladnější jaro zpomaluje práce i v parcích a zahradách. Obvykle je správci touto dobou připravují na sezonu. Letos ale mají už několik týdnů zpoždění.

Velikonoce budou letos oblačné a občas deštivé. Na Zelený čtvrtek a Velký pátek bude pršet jen výjimečně, a to především na jihu a jihovýchodě republiky. Na Bílou sobotu ale bude přes Česko přecházet tlaková níže, která přinese hlavně odpoledne a večer místy i vydatný déšť. 

Pršet, a na horách případně i sněžit, bude i během Božího hodu. Postupně ale budou přeháňky ustávat. V pondělí se objeví už jen výjimečně. 

Počasí na Velikonoce
Zdroj: ČT24

Nejtepleji bude na Velikonoce v pátek a v sobotu. Na jihu Moravy se mohou v sobotu teploty vyšplhat až na 15 stupňů. Na západě republiky ale bude výrazně chladněji. Rozdíly teplot mohou být dokonce větší než deset stupňů Celsia.

Ze soboty na neděli se pak ochladí na většině území. „Důvodem ochlazení bude tlaková níže, která bude přecházet přes střední Evropu, a to je také důvod, proč je předpověď stále nejistá, protože se neví, kde přesně se její střed bude nacházet a jak rychle bude postupovat,“ vysvětluje meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Počasí na Velikonoce
Zdroj: ČT24

Až v následujících dnech začne přicházet teplejší vzduch od jihu. Oteplení se pravděpodobně dostaví v úterý a ve středu, kdy teploty mohou opět vystoupit k patnácti, místy až sedmnácti stupňům. „Jarní počasí zřejmě přijde jako naschvál hned po Velikonocích,“ poznamenal meteorolog ČT Michal Žák.

Trampoty správců parků

Správcům parků a zahrad způsobuje chladné jaro problémy. Výhonky okrasných rostlin, které vyrašily příliš brzy, poškodil mráz. V centru Karlových Varů například mrazivé teploty popálily víc než deset tisíc narcisů.

Rostliny zmátlo prudké střídání teplot. Leden byl nadprůměrný, v únoru se ale počasí začalo měnit. „Poslední únorová dekáda byla naopak ve znamení velmi studeného arktického vzduchu,“ připomněl Žák.

Podobná situace se opakovala i začátkem března. Kvůli mrazům navíc stojí i práce, protože se do zmrzlé země nedá rýt. Zahradníci teď proto pracují hlavně ve vytápěných halách, kde připravují sazenice na jaro. Naopak díky chladnému počasí můžou zahradníci stále upravovat stromy.

Počasí zmátlo rostliny. Březnové mrazy popálily tisíce jarních květů (zdroj: ČT24)