Adamová: Jednání o vládě je divadlo pro voliče. Babiš chce vládnout sám a Zeman mu umetá cestičku

Interview ČT24: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš jednání o vládě jen předstírá, ve skutečnosti mu jde o to, aby mohl vládnout co nejdéle sám a prezident mu v tom pomáhá. V Interview ČT24 to řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní je Babišovým cílem upevnit svou moc a udělat čistky ve státních úřadech.

Ani pět měsíců po volbách nemá Česko řádnou vládu s důvěrou sněmovny. Pro druhý Babišův kabinet se nyní jako nejpravděpodobnější jeví spojení ANO s účastí či podporou sociálních demokratů a komunistů, případně SPD.

Podle Adamové už ale koalice ANO, KSČM a SPD ve sněmovně reálně funguje. „Hned po volbách, které proběhly před pěti měsíci, bylo vidět, že tato hnutí a strany k sobě mají blízko. Andrej Babiš s nimi jednání vedl nejintenzivněji a je to jeho rozhodnutí, že je takto vedl. A už s nimi má spolupráci tak dobře navázanou, že se dá hovořit o koaliční spolupráci, byť tedy není transparentně přiznávána,“ říká.

Andrej Babiš však opakovaně řekl, že tak postupuje proto, že s ANO zatím žádná z ostatních stran do vlády nechce a ani ji nehodlá podpořit. Podle Adamové ale Babiš s ostatními stranami žádná vážná jednání ani nevedl.

„S námi když se setkal po volbách – a já jsem toho jednání byla přítomna, tak vím, o čem hovořím – tak jsme se vůbec nebavili ani o programových věcech, o ničem takovém. My jsme se bavili, prosím pěkně, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. To bylo jejich téma, které vznesli,“ poznamenává.

„Celou dobu jsme ze strany Andreje Babiše svědky pokusu o divadlo pro voliče. Je předstíráno, že se jedná, nicméně ve skutečnosti mu jde o to, aby mohl vládnout co nejdéle sám. Bohužel mu v tom velmi pomáhá prezident Zeman, který tento jeho postoj legitimizuje a ještě mu umetá cestičku k tomu, aby to takhle mohl dělat,“ míní Adamová.

„Jde o to, aby si Babiš upevnil moc a udělal čistky“

Česko podle ní už pět měsíců stagnuje a politici neřeší témata důležitá pro budoucnost země a občanů. Za ně místopředsedkyně TOP 09 považuje třeba reformu penzí nebo školství.

„Takovéhle zásadní věci samozřejmě nemůže připravovat vláda, která nemá důvěru, která nemá vyjednánu podporu ve sněmovně a která ani ve skutečnosti nemá tyto cíle. Já si myslím, že v tomto případě jde o to, aby si Andrej Babiš upevnil svoji moc a aby udělal čistky,“ domnívá se.

Vláda bez důvěry by podle ní ve velkém měnit lidi na klíčových pozicích neměla. Připomíná výměny na ministerstvech i státních institucích, například v České poště.

„Nejděsivější mi ale připadá tlak, který je vyvíjen na šéfa Generální inspekce bezpečnostních sboru pana Murína. To jsou praktiky, které jsou naprosto nepřijatelné,“ říká s tím, že na toto riziko upozorňovala její strana už před volbami.

„Je-li v čele vlády nebo na ministerské pozici člověk, který je sám trestně stíhaný nebo vyšetřován, tak je v obrovském střetu zájmů, když má pravomoci, které mu dávají možnost personálních zásahů do policie nebo dalších sborů,“ podotýká Adamová.

Obavy o šéfa žalobců

Předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil varoval před tím, že kabinet dnes může bezdůvodně odvolat například i nejvyššího státního zástupce. Označil to za velké riziko pro nezávislost výkonu spravedlnosti.

„Tyto signály byly už před několika týdny vyřčeny i z úst pana Vondráčka, předsedy Poslanecké sněmovny. Někteří další poslanci za hnutí ANO už říkali i takové nepřijatelné věci, jako že když je to premiér, tak bychom trestní řízení mohli posunout, až premiérem nebo vůbec činným v politice nebude,“ dodává Markéta Pekarová Adamová.

Její strana proto podle ní chce připravit novelu, která má posílit nezávislost státního zastupitelství a omezit pravomoci vlády zasahovat do jeho složení. Místo vlády by tak nejvyššího státního zástupce mohl odvolat kárný senát, současně se má jeho působení omezit na maximálně deset let.

Celý rozhovor s Markétou Pekarovou Adamovou ve videu.