Babiš na mě tlačí, abych odešel z funkce, říká šéf inspekce bezpečnostních sborů

Reportáž: Babiš volá po konci šéfa GIBS Murína (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval k rezignaci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Na webu inspekce o tom informoval mluvčí GIBS Ivo Mitáček, potvrdil tak původní zprávu serveru Aktuálně. GIBS vyšetřuje trestnou činnost policistů, celníků nebo dozorců. Ředitele inspekce jmenuje a odvolává premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru. Mluvčí zároveň uvedl, že od pondělí je v hlavním sídle GIBS v Praze kontrola z ministerstva financí.

V průběhu února se ředitel GIBS Michal Murín podle mluvčího opakovaně sešel s Babišem na Úřadu vlády. „Premiér pozval ředitele na dvě schůzky, na kterých ho vyzval k rezignaci. Důvodem k odstoupení z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů je údajná ztráta důvěry ze strany premiéra,“ uvedl Mitáček. „Jako vhodné datum navrhl premiér konec února letošního roku, což by se údajně obešlo bez dalších skandálů,“ dodal.

Aniž by to mluvčí dával do souvislosti, v dalším odstavci stejné tiskové zprávy pak informoval, že v pondělí byla v hlavním sídle inspekce v Praze zahájena kontrola z ministerstva financí. „Kontrola je všeobecného charakteru a vzhledem ke značnému množství vyžádaných dokumentů a podkladů je jim poskytováno zázemí pro práci na plánovaných pět týdnů,“ uvedl mluvčí.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechtěl případné změny ve vedení GIBS komentovat. Uvedl však, že má výhrady k činnosti inspekce: „Mohu říci, že se s GIBS dlouhodobě setkáváme a řeším s ním závady v postupu GIBS, a bohužel musím konstatovat, že některé závady jsou dlouhodobější a mají charakter systémového selhání.“ 

Piráti chtějí interpelovat

Babiš se k tvrzení ředitele GIBS Michala Murína zatím nevyjádřil. Podle jeho stranického kolegy a místopředsedy výboru pro bezpečnost Jiřího Maška je případné Murínovo odvolání premiérovým právem. „Předpokládám, že nám to vysvětlí na bezpečnostním výboru. Budeme se chtít ptát na důvody, které ho k tomu rozhodnutí vedou, v čem pan Murín zklamal, co jako šéf GIBS nedokázal a co je potřeba napravit,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

Ptát se chce i šéf Pirátů Ivan Bartoš - a to při čtvrtečních interpelacích. Kontrola z ministerstva financí v sídle inspekce je podle Bartoše šikanózní. Řečnicky se zeptal, zda tento postup „nezapadá do vyšetřování Čapího hnízda“, kde Babiš čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu, a zda nechce předseda vlády v demisi dostat policii do svého područí.

Události, komentáře: Dohady o budoucnosti šéfa GIBS Murína (zdroj: ČT24)

Razantní ODS: Babiš znejišťuje celou bezpečnostní komunitu

„Trestně stíhaný premiér nutí šéfa inspekce, aby rezignoval,“ popsal situaci šéf sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté proto budou podle něj trvat na záměru projednat ve sněmovně usnesení, které by vládu v demisi zavázalo nečinit některé kroky.

„Když sledujete to, co se děje v těchto hodinách, a vidíte zprávy o tlaku, který vyvíjí pan premiér v demisi na ředitele GIBSu pana Murína a podobné věci, tak je naprosto jasné, proč je takový návrh usnesení Poslanecké sněmovny nutný,“ doplnil předseda strany Petr Fiala. Pokud se na usnesení dolní komora nedohodne, navrhnou občanští demokraté zákon v podobném smyslu.

Ještě razantnější byl ve svém odsudku místopředseda bezpečnostního výboru a Fialův stranický kolega Pavel Žáček, který upozorňuje na to, že proti GIBS kontrolující policii postupuje premiér, který je touž policí stíhaný. „Hrozí, že bude bezpečnostní komunita znejistěná jako celek, protože to je signál celé policii. Položme si otázku, kdy přijde na řadu policejní prezident a ředitelé zpravodajských služeb,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

Babišův plán odvolat Murína potvrdil šéf KSČM Vojtěch Filip

Informaci o plánu odvolat Murína potvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip, podle kterého ho premiér o záměru informoval na jedné ze schůzek ohledně programu nové vlády. Filip na tiskové konferenci novinářům řekl, že se o tom Babiš zmínil. „Nedivil jsem se tomu,“ uvedl s tím, že mezi jednotlivými policejními útvary je velká rivalita, což má GIBS řešit, ale neřeší.

Filip si nemyslí, že by vláda v demisi neměla takové kroky činit. „Bezpečnost občanů není nějaká legrace, ta nesnese příliš odkladu. Nejde o to, zda je premiér v demisi, či není, jde o fungování systému,“ řekl. Ohledně personálních změn s Babišem chtěl mluvit v souvislosti s odvoláváním ředitelů fakultních nemocnic, na to mu ale Babiš podle jeho slov neodpověděl.

Murín vede GIBS od prosince 2016, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

Server Aktuálně.cz připomíná, že policie nyní stíhá Babiše, jeho nejbližšího spolupracovníka Jaroslava Faltýnka či členy premiérovy rodiny kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo. Případ vyšetřuje pražský detektiv Pavel Nevtípil, kterého Babiš opakovaně obvinil z toho, že je veden mafií, a své stíhání označuje za účelové.

Rezignace šéfa GIBS by byla jednou z dalších personálních změn, které vláda v demisi od začátku roku provedla. Odvoláni byli například generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček a generální ředitel České pošty Martin Elkán.