Komunisté: Nezvolení Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS je porušení dohod

Zprávy: Ondráček nepovede sněmovní výbor pro GIBS (zdroj: ČT24)

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček nepovede sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Poslanci ho v opakovaném druhém kole volby za předsedu nezvolili. Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Uskuteční se nová volba, do níž budou moci kluby navrhovat nové kandidáty. Zatím není jasné, kdy se bude konat.

Poslanci během svého středečního jednání přistoupili mimo jiné právě k opakované volbě předsedy komise pro kontrolu činnosti GIBS. O post se ucházel kandidát KSČM i navzdory kontroverzím, že jako příslušník pohotovostního pluku zasahoval počátkem roku 1989 během tzv. Palachova týdne proti demonstrantům kritickým k tehdejšímu režimu.

Devadesátka: Komunista Ondráček jako symbol perzekuce. Babiš otevírá možnosti před druhým pokusem sestavit vládu (zdroj: ČT24)

Sněmovna ovšem jeho instalaci do čela komise nyní odmítla. Jednalo se přitom o opakovanou, v pořadí třetí volbu; napoprvé neuspěl právě kvůli své minulosti a když ho poslanci zvolili podruhé, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) výsledek pro pochyby o počtu hlasů nutných pro zvolení zrušil.

Aktuální rozhodnutí přichází v příznačné době výročí Palachova týdne. Ke zvolení Ondráček potřeboval 94 hlasů, dostal jich 83. Komunisté po opakovaném neúspěchu zváží, zda nebudou chtít předsednictví jiné komise.

Zástupci většiny opozičních stran uvítali, že Ondráček se do čela komise nedostal. Piráti si podle předsedy Ivana Bartoše vybrali před volbou lístky, ale neodevzdali je. Ondráček nebyl pro Piráty přijatelný, což není otázkou jeho současných kompetencí, ale jeho minulosti, kdy zasahoval proti studentům. „Nikdy nevyjádřil svoji lítost ani nerevidoval svoje chování,“ uvedl.

Volební lístky neodevzdali ani lidovečtí poslanci, podle předsedy jejich klubu Jana Bartoška to byla forma protestu proti nominaci Ondráčka. Někteří poslanci se později s neodevzdanými lístky fotili a umístili je na Twitter. „Policii má kontrolovat nezávislý člověk, který nepomáhal totalitnímu režimu,“ řekl Bartošek. 

Jsem ráda, že ve výročí Palachova týdne, kdy pan Ondráček byl aktivním účastníkem a byl na té straně, která bila tehdejší protestující, sněmovna nezvolila tuto osobnost do čela komise. Myslím si, že by to byla velká neúcta k těm, kteří tehdy stáli na straně demonstrujících.
Markéta Pekarová Adamová
místopředsedkyně TOP 09


Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka Ondráčkův neúspěch očekával. „My jsme jako ČSSD dlouhodobě říkali, že člověk, který v roce 1989 v rámci Palachova týdne se podílel na perzekucích demonstrantů, nemůže stát v čele komise pro kontrolu GIBS. Já věřím, že KSČM nebude pana Ondráčka nominovat do druhé volby,“ řekl. KSČM nyní podle něj musí navrhnout někoho jiného.

Komunista Ondráček o své minulosti u SNB: Mám právo nic neříkat (zdroj: ČT24)

Předseda komunistů Vojtěch Filip vnímá nezvolení Ondráčka jako porušení dříve uzavřených dohod. „Projednáme to na poslaneckém klubu, možná to zařadíme i na jednání výkonného výboru naší strany, abychom z toho vyvodili politické důsledky vůči partnerům ve sněmovně,“ řekl. Pochybila podle něj i volební komise, když v prosinci špatně spočítala vydané hlasy. V této souvislosti zmínil možné zvolení nového vedení komise, kterou nyní vede Martin Kolovratník (ANO).

Filip zatím nechtěl předjímat, jak bude KSČM ve věci dále postupovat. „Můžeme jednat znovu o otevření všech kontrolních komisí v Poslanecké sněmovně a udělat jinou dohodu na jiném formátu. Ale my budeme usilovat o to, aby jedna z kontrolních komisí, jak bylo na začátku při odblokování sněmovny přislíbeno, náležela KSČM,“ řekl.