Ondráček napodruhé neprošel do čela komise pro GIBS. Další volba v lednu

Události: Sněmovní spor o Ondráčka pokračuje (zdroj: ČT24)

Za nejasných okolností hlasovala dolní komora ve 2. kole o komunistickém poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který by měl zasednout v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ondráček sice nejdřív zvolen byl, část poslanců pak ale volbu zpochybnila, a hlasování se tak musí v lednu opakovat. Možné angažmá komunistického poslance v čele komise kontrolující dozorčí orgán bezpečnostních sborů budilo kritiku kvůli Ondráčkovu angažmá na potlačování protirežimních demonstrací před listopadem 1989.

Spor o Ondráčka vedou tuzemští politici několik týdnů. Kritici poukazují na to, že během Palachova týdne na začátku roku 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku vůči protirežimním demonstrantům. Hnutí ANO, které ve sněmovně drží nejsilnější klub, dokonce komunisty vyzvalo, aby do čela komise dohlížející na kontrolní orgán policie navrhla někoho jiného. Komunisté ale podobné výzvy označovali za kádrování a na Ondráčkově nominaci do čela kontrolní komise trvali.

Napoprvé nicméně byli ve svém postoji v menšině. Když se o předsednictví sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních rozhodovalo minulý týden, dostal v tajné volbě jen 85 hlasů, potřeboval jich o devět víc. Předseda KSČM Vojtěch Filip v této souvislosti nabádal, aby se dolní komora neproměnila v kampaň jednoho z prezidentských kandidátů – na stopku pro rudého poslance totiž apeloval uchazeč o prezidentskou funkci Michal Horáček.

Nyní, ve druhém kole volby, byli zákonodárci k nominantovi z ulice Politických vězňů vstřícnější, a to i navzdory kritice Ondráčkovy minulosti. Politik, jehož angažmá komunisté obhajují i držením bezpečnostní prověrky, ve volbě dostal 95 ze 179 hlasů, a obdržel tedy o pět hlasů víc, než bylo nutné ke zvolení. Následné pochybnosti ale způsobily, že šlo o úspěch jen krátkodobý.

Komunista Ondráček o své minulosti u SNB: Mám právo nic neříkat (zdroj: ČT24)

KSČM si věřila. Spokojená byla jen krátce

Předák komunistů Vojtěch Filip očekával příznivý výsledek volby už před hlasováním. „Na rozdíl od KSČM, kterou řídí stranické orgány, hnutí ANO řídí Andrej Babiš direktivně. Doufám, že pořádek ve svém hnutí při druhém kole volby zavede,“ uvedl během sobotního projevu na zasedání ústředního výboru strany.

Místopředseda strany Jiří Dolejš následně výsledek volby uvítal. „Politické dohody o ustanovení sněmovny a konkrétně této komise zafungovaly, byť v tomhle případě až napodruhé. Zvítězil většinový názor, že hlavní kritérium je kritérium odborné,“ uvedl s tím, že z odborného hlediska KSČM lepšího kandidáta do čela komise neměla.

Část poslanců volbu zpochybnila

Na výsledek hlasování ale padl stín vzápětí poté, co byly hlasy sečteny. Část poslanců totiž Ondráčkovu volbu zpochybnila; volební komise podle nich špatně určila počet hlasů nutných ke zvolení, tedy kvorum, a Ondráček ve skutečnosti v dnešním druhém kole zvolen nebyl.

O Ondráčkovi hlasovalo 179 poslanců. V dalších dvou volbách předsedů jiných komisí ale volební komisaři započítali celkem 191 poslanců. Při tomto počtu by kvorum činilo 96 poslanců, Ondráčkovi by tedy zvolení o jeden hlas uniklo. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček následně označil volbu za neplatnou, opětovný pokus čeká sněmovnu 16. ledna. „S naprostou jistotou nelze určit ze záznamu, kolik poslanců si nevyzvedlo hlasovací lístky,“ řekl.

Výhrady zprava

Na nejasnost ohledně kvora upozornil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a poukazoval na to, že hlasovací lístky se vydávaly v jedné sadě. Kvorum by mělo být tedy stejné, když se z vydaných lístků určuje. 

Předsedající Jan Hamáček (ČSSD) potom, co výsledek oficiálně zpochybnil Marian Jurečka (KDU-ČSL), svolal k poradě předsedy poslaneckých klubů a šéfa volební komise Martina Kolovratníka (ANO). Jurečka sice svůj návrh stáhl, značná část předsedů frakcí se ale vyslovila pro opakování volby.

„Jsem přesvědčen, že volební komise udělala chybu a Zdeněk Ondráček předsedou komise zvolen nebyl. Volbu je nezbytné opakovat,“ prohlásil například předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pokud chtěl někdo snížit kvorum, udělal to špatně,“ řekl Stanjura, podle kterého Ondráček zvolen nebyl. „Je to závažná záležitost, jsme pro opakování volby,“ uvedl šéf poslanců SPD Radim Fiala. Obdobný názor vyslovili také předsedové frakcí ČSSD a KDU-ČSL Jan Chvojka a Jan Bartošek. 

Je to sametová kontrarevoluce. Popírá to všechny principy, na kterých je postavená novodobá česká demokracie po listopadu 89‘ a jsem velmi smutný jako občan, že jsme se něčeho podobného dožili. Fakta jsou zcela jednoznačná. Zvolení pana Ondráčka je důkazem, že nepsaná koalice (ANO, KSČM a SPD) existuje a funguje velmi dobře ke spokojenosti všech tří subjektů.
Lukáš Valeš

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová výsledek volby označila za projev spolupráce ANO, SPD a KSČM a obdobně mluvil i místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. „Můžeme se domnívat, jestli je to obchod něco za něco, jestli se tady hraje třeba i hra o to, jestli někteří poslanci budou vydáni k trestnímu stíhání,“ sdělil. „Je smutné, že se to stalo pouze den po tom, co jsme si připomínali výročí úmrtí Václava Havla, ta doba se změnila.“