Personální změny bez důvěry. Vláda má na účtu už několik vysokých hlav

Vláda v demisi čelí v poslední době kritice za personální změny, které provádí, i když nemá důvěru sněmovny. Naposledy odvolal ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) ředitele České pošty Martina Elkána. Nejvíc se ale činí ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO), který už odvolal dva ředitele nemocnic a za jeho působení rezignovali šéfové lékového i zdravotního ústavu.

Odvolaný ředitel České pošty Martin Elkán opustí funkci ke konci února. Poště podle ministra v demisi chybí smysluplná vize fungování podniku. Nového ředitele chce Metnar nalézt prostřednictvím výběrového řízení, do té doby poštu povede nynější Elkánův statutární zástupce Vít Bukvic.

Odvolání přišlo nedlouho poté, co rezignovala ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své pondělní zprávě uvedl, že kontrola v ústavu odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun či chyby v zadávání veřejných zakázek. Problémem byly také nízké ceny pronájmů bytů pro zaměstnance. Sama Sosnovcová si pronajímala byt v praze za 960 korun měsíčně.

Ministr odvolal exministra

Ministr Vojtěch odvolal 9. února 2018 ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, exministr zdravotnictví za ČSSD, působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně. Němeček důvody označil za smyšlené a tvrdil, že vláda bez důvěry si vyřizuje své účty.

26. ledna zbavil Vojtěch funkce ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Důvodem podle něj byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice a ztráta důvěry. Vojtěch později naznačil, že za odvoláním Vrbovské je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin.

Konec šéfa CzechInvestu

9. ledna odvolal ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner z funkce generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučeru. Vedením agentury pověřil ředitele Divize vnitřních služeb CzechInvestu Jana Urbana. „Svými rozhodnutími v posledních dnech, o kterých jsem navíc nebyl vůbec informován, destabilizoval chod agentury,“ uvedl Hüner. Podle informací serveru iDnes.cz nebyl Hüner spokojen s tím, že Kučera odvolal ředitele jedné divize, který v agentuře pracoval 12 let a za kterého se následně postavili zaměstnanci agentury.

obrázek
Zdroj: ČT24

A už v prosinci 2017 informovalo ministerstvo zdravotnictví o rezignaci ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeňka Blahuty. O odvolání požádal z osobních důvodů. SÚKL zodpovídá za kritizovaný systém elektronických receptů e-recept, Vojtěch se dříve vyjádřil, že systém je nepřipravený a nebude proto lékaře za jeho nevyužívání pokutovat. Blahuta naopak tvrdil, že systém připraven je.

Právo: ANO kontroluje nominace do dozorčích rad státních firem

Deník Právo informoval o tom, že výbor pro personální nominace, který obsazuje dozorčí rady státem ovládaných podniků, je nově tvořen jen lidmi navrženými hnutím ANO. Skončili v něm nominanti ČSSD Pavel Dvořák a lidovců Lenka Jirsa Pavlátková. Yvonu Charouzdovou (ANO) ve výboru doplnili Radek Augustin a Petr Jan Kalaš. Premiér v demisi Andrej Babiš odmítl, že by ANO takto prosazovalo do dozorčích rad své lidi.

„Naše hnutí je protikorupční, nemáme za sebou nějakou hordu nominantů, které chceme někam dosadit,“ reagoval premiér v demisi Andrej Babiš.