Babiš hledá partnery. Sociální demokraté si pochvalovali, že jednal poprvé vážně a korektně

Chovanec: Sdělili jsme zástupcům ANO podmínky a jednali o programu (zdroj: ČT24)

ANO začalo jednat vážně, naznačil pověřený předseda ČSSD Milan Chovanec po jednání se zástupci hnutí slovy, že sociální demokraté absolvovali první korektní debatu. Premiér Andrej Babiš už hledá podporu pro případný druhý pokus sestavování vlády.  Obě strany se dohodly, že budou dál diskutovat o programovém průniku a možné další spolupráci.

Podle Chovance však platí podmínka ČSSD, že nepodpoří vládu, ve které by byla trestně stíhaná osoba. Vedení hnutí podmínky projedná v pondělí. Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka si představitelé ANO přejí, aby premiérem zůstal Babiš.

Chovanec po schůzce zopakoval, že případnou vládní spolupráci ČSSD s ANO musí posvětit únorový sjezd jeho strany. „Zažili jsme první vážnou a korektní debatu o povolebním uspořádání v České republice. Bavili jsme se pouze o programu,“ prohlásil. Sociální demokraté zopakovali, že požadují proevropskou vládu, která bude podporovat mladé rodiny a nájemní bydlení. Přesné znění programových podmínek zašlou ANO, další jednání by se mohlo uskutečnit do konce ledna.

Tři měsíce s námi nikdo nejednal, byla to přehlídka ztraceného času. Ukázalo se, že pokud někdo vyhraje volby, neznamená to, že má ve sněmovně většinu. A chce-li funkční vládu, měl by mít vládu koaliční. Hnutí ANO konečně dalo po třech měsících najevo, že si to uvědomuje, a vyvolalo jednání s ČSSD.
Jan Chvojka

Chovanec uvedl, že ze strany ANO zazněla jako programová priorita důchodová reforma. ČSSD se na ní podle něj chce podílet i v případě, že by se s ANO na spolupráci nedohodla a působila by jako opoziční strana.

Úřadující předseda ČSSD také upozornil na to, že jen ANO a ČSSD by dohromady nezískaly ve sněmovně většinu. ANO má 78 poslanců, sociální demokraté 15. Bylo by tedy potřeba, aby ANO získalo podporu ještě nějakého dalšího subjektu.

Události: Babiš shání partnery do nové vlády. Chce ji mít sestavenou v březnu (zdroj: ČT24)

Sám Babiš České televizi řekl, že má jasné vzkazy od parlamentních stran, že chtějí jednat o vládě. Kromě s ČSSD bude vítězné hnutí jednat také s SPD Tomia Okamury a hodlá oslovit i lidovce.

V ČSSD bude jasno po únorovém sjezdu

Jaroslav Faltýnek po schůzce řekl, že podmínky sociální demokracie v pondělí projedná celostátní výbor hnutí. Dodal, že role Babiše jako předsedy vlády podle něj není otázka pro diskusi. „Znám názor jak poslaneckého klubu, kde jsme to diskutovali minulý týden, tak předpokládám i názor vedení hnutí, že my jinou variantu nemáme,“ uvedl Faltýnek. „Stojíme za svým předsedou a za svým premiérem,“ doplnil.

Chovanec řekl, že pro sociální demokraty není se sedmi procenty volebního výsledku prioritní vládní účast. „Nám jde o to, aby tady vznikla vláda, která bude proevropská, standardní, směřující k našim euroatlantickým vazbám,“ prohlásil.

Jednou z variant vládní spolupráce je podle hnutí ANO obnovení původní koalice s ČSSD a lidovci, která by dala dohromady 103 hlasů. Postoj sociálních demokratů bude jasný v druhé polovině února, až si strana zvolí nové vedení. „Na sjezdu by se měla projednat strategie sociální demokracie pro případné vyjednávání o vládě nebo umožnění nějaké vlády,“ uvedl Chovanec.