Babiš začne hledat podporu pro druhou vládu. Nevyloučil, že by se mohl vzdát premiérského postu

Babiš začne hledat podporu pro druhou vládu (zdroj: ČT24)

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) v úterý nezískala důvěru. Kabinet podpořilo pouze 78 poslanců z klubu hnutí ANO, proti bylo 117 zákonodárců z ostatních osmi sněmovních stran. Premiér počítá s tím, že kabinet podá demisi už ve středu na svém jednání. Hned poté začne vyjednávat o vládě nové. V rozhovoru pro Českou televizi v úterý Babiš přímo nevyloučil možnost, že by se mohl v budoucím kabinetu vzdát premiérského postu.

Podle vyjádření zástupců stran ve sněmovně nebude mít vítěz voleb ani při druhém pokusu jednoduchou situaci. Prezident Miloš Zeman už dříve avizoval, že Andreje Babiše jmenuje premiérem znovu, nově žádá garanci většiny 101 hlasů. „Náš vyjednávací tým okamžitě začne znovu oslovovat subjekty ve sněmovně,“ popisuje další postup první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Teď máme jasné vzkazy, že někteří chtějí jednat o vládě, například s ČSSD máme schůzku, s SPD máme schůzku ve čtvrtek, ta chce projednat veškerých dvacet bodů jejich programu. A oslovíme další, kteří projevili elementární zájem s námi jednat, třeba KDU-ČSL, za nějakých podmínek,“ uvedl premiér Andrej Babiš pro Českou televizi.

Tentokrát bude muset Babiš postupovat úplně jinak. Ale je dobře, že máme první pokus za sebou. Málokdo si dnes přeje předčasné volby a všechny strany teď budou více ochotné k ústupkům. Pokud se nepovede ani druhý pokus, bude tu ještě třetí. A to už budou mít strany takzvaně nůž na krku.
Petr Kamberský
komentátor Lidových novin

„Pro nás není důležité mít za každou cenu nějaká ministerská místa pro Okamuru nebo pro (Radima) Fialu, pro nás je důležitý program,“ říká předseda SPD Tomio Okamura.

Spolupráce s ODS, nebo návrat k ČSSD a lidovcům

Největší zájem má premiér Babiš podle svých dřívějších vyjádření o občanské demokraty a jejich 25 hlasů, díky kterým by mohl utvořit většinovou vládu o síle 103 hlasů. „Bude záležet na tom, kdo ta jednání povede a jaký to bude formát vlády, jestli ta vláda bude koaliční, nebo jednobarevná. Jednobarevný kabinet hnutí ANO jednoznačně nepodpoříme,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Druhou variantou vládní spolupráce je podle hnutí ANO obnovení původní koalice s ČSSD a lidovci, která by také dala dohromady 103 hlasů. Postoj sociálních demokratů bude jasný v druhé polovině února, až si strana zvolí nové vedení. „Na sjezdu by se měla projednat strategie sociální demokracie pro případné vyjednávání o vládě nebo umožnění nějaké vlády,“ uvedl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec.

Obě strany však vidí zásadní překážku ve stíhání premiéra. „Jednoznačně bychom odmítli vstoupit nebo podporovat vládu, ve které by byl kdokoliv jiný, kdo by byl takto obviněn, a to se může týkat kohokoliv,“ prohlásil předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek čelí stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo.

Babiš trvá na tom, že Čapí hnízdo je jen záminka

V rozhovoru pro Události ČT však Babiš přímo nevyloučil možnost, že by se v budoucím kabinetu mohl vzdát premiérského postu. „Samozřejmě to záleží na hnutí, na předsednictvu, na výboru a uvidíme, jak se budou vyvíjet jednotlivá vyjednávání,“ prohlásil.

Zároveň ale trvá na tom, že Čapí hnízdo je jen záminka, která má docílit právě toho, aby nestál v čele vlády. „Tradiční strany si objednaly mé stíhání. Před volbami proto, aby mě poškodily a abychom nevyhráli volby, teď to dávají jako argument, abych nebyl premiér. Je to dokonalý komplot.“

Ne, bez Andreje Babiše to nejde. Vládu bez něj sestavovat nebudeme.
Jaroslav Faltýnek

Podle Jaroslava Faltýnka budou oba bezpochyby ke stíháni vydáni. „Jsem o tom stoprocentně přesvědčen. Poslanec není nadčlověk a já jsem nic neudělal, takže nebudu mít problém se obhájit,“ řekl v pořadu Události, komentáře.

TOP 09, STAN i Piráti chtějí do opozice

TOP 09, STAN i Piráti chtějí zůstat v opozici, o programu nového kabinetu ale s hnutím ANO jednat chtějí. „Pravděpodobně nám ale předseda Babiš nedokáže představit takovou platformu, kde by jí Piráti mohli v dalším kole podpořit,“ pochybuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Naopak komunisté připouštějí, že by jejich klub mohl pro Babišovu vládu hlasovat. Zároveň však upozorňují na programové rozdíly. „My máme velký rozpor, který nemůže odstranit, a to je účast České republiky ve vojenském uskupení NATO,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Premiér Andrej Babiš předpokládá, že vláda, která v úterý nezískala důvěru, podá demisi už ve středu. Má to být poslední bod plánovaného jednání kabinetu. Na práci současného vládního týmu podle Babiše vyslovená nedůvěra nic nezmění, kabinet bude pracovat dál. Jak dlouhou dobu bude vládnout v demisi, není v tuto chvíli jasné.