VOLBA PREZIDENTA ON-LINE: Češi druhý den vybírají hlavu státu

Česko druhý den volí v přímé volbě prezidenta. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00. Poté volební komisaři začnou hlasy sčítat. V pátek si našly cestu k urnám zhruba dvě pětiny voličů včetně všech devíti prezidentských kandidátů. Celková účast by se tak mohla stejně jako při první volbě před pěti lety pohybovat kolem 60 procent.

On-line přenos

Volba prezidenta

  • 23:00
    Česká televize

    Vážení čtenáři, textový on-line přenos z prvního kola prezidentských voleb skončil. Děkujeme za pozornost.

  • 22:56

    Před pár měsíci jej mnozí neznali. Přesto Fischer přeskočil i slavného textaře Horáčka. Více v článku na webu ČT24.

  • 22:55

    Rodák nerovná se automatický vítěz, i když Drahoš v Jablunkově či Zeman v Kolíně zazářili. Více v článku na webu ČT24.

Drtivá většina výsledků, které budou mimo webu ČSÚ k dispozici také on-line ve sčítací aplikaci na webu ČT24, by mohla být podle odhadu statistiků známa do sobotního večera.

Volby v pátek proběhly bez komplikací. Výjimkou byl pouze incident při hlasování stávajícího prezidenta Miloše Zemana v pražských Lužinách. Ve volební místnosti se před něj vrhla polonahá ukrajinská aktivistka.

V historicky druhé přímé volbě vybírají voliči, stejně jako před pěti lety, z devíti uchazečů. Všechny osobnosti web ČT24 představil v podrobných profilech.

Pavla Fischera, Marka Hilšera a Mirka Topolánka nominovaly skupiny senátorů. Petr Hannig, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek získali nominaci od skupin poslanců. Jiří Drahoš, Michal Horáček a Miloš Zeman jsou občanskými kandidáty, museli tak získat podporu alespoň padesáti tisíců občanů.

Neplatné jsou pouze přetržené lístky nebo nevložené do hlasovací obálky

Lidé si budoucí hlavu státu volí stejným způsobem, jakým vybírají senátora. Na rozdíl od senátních voleb ale mají na celém území republiky na výběr ze stejných kandidátů – celé Česko totiž tvoří jeden volební obvod. Do volebních místností si lidé musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta či kandidátky bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole voleb nadpoloviční většinu hlasů, postoupí spolu s dalším nejúspěšnějším do druhého kola. Toto finále by se uskutečnilo za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna.