Téma Kandidát na prezidenta Jiří Hynek

Kandidát na prezidenta Jiří Hynek

Volba prezidenta
Prezidentská superdebata: Česko by se mělo omluvit za Zemanova slova o Krymu
Poslední předvolební debata na obrazovkách ČT přivedla do studia osm kandidátů. Pozvání přijali všichni až na současnou hlavu státu Miloše Zemana, který zopakoval, že předvolební kampaň nevede. Přesto se velká část debaty o zahraniční politice týkala Zemanových, často kontroverzních výroků. Prezidentští kandidáti by se omlouvali třeba za Zemanova slova o anexi Krymu i za nelichotivý výrok na adresu Alexandera Dubčeka.
Volba prezidenta
Ústavní soud odmítl stížnost na vícenásobné podpisy. Do volby prezidenta jde všech devět kandidátů
Přímé volby prezidenta se může zúčastnit všech devět kandidátů zaregistrovaných ministerstvem vnitra. Ústavní soud odmítl stížnost Terezie Holovské, která zpochybnila registraci pěti kandidátů – Marka Hilšera, Mirka Topolánka, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Petra Hanniga. Vadilo jí, že svou nominaci opírají o poslance či senátora, kteří se podepsali více kandidátům současně. Po volbách se chce na soud obrátit znovu.
Volba prezidenta
Shoda Hanniga, Hynka i Kulhánka: Evropská federace je nepřijatelná
Prezidentští kandidáti Petr Hannig, Jiří Hynek i Vratislav Kulhánek v debatě Událostí, komentářů shodně odmítli možnost vzniku evropské federace. Požadavek na vytvoření Spojených států evropských vznesl počátkem měsíce šéf německé sociální demokracie Martin Schulz, podle uchazečů o Pražský hrad je ale nepřijatelný a jde proti národní identitě.
Volba prezidenta
Hynek: Jsem spoluzakladatel Realistů, ale cítím se být nadstranický
Spoluzakladatel Realistů Jiří Hynek sám sebe považuje za nestranického prezidentského kandidáta; argumentuje tím, že ho v cestě na Pražský hrad podpořili zástupci osmi politických subjektů zastoupených v dolní komoře. Ředitel zbrojařské asociace a jeden z devíti uchazečů o křeslo hlavy státu to prohlásil v rozhovoru pro Události ČT.
Volba prezidenta
Kandidáti na prezidenta se staví k uprchlickým kvótám rezervovaně. Někteří hovoří o nebezpečí
Většina prezidentských kandidátů se k přijímání migrantů nebo k povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků staví rezervovaně či odmítavě. Vyplývá to z jejich odpovědí na anketu ČTK. Někteří ze zájemců o Pražský hrad spojují migraci s nebezpečím šíření extremistických náboženských myšlenek islámu. Své vyjádření ČTK z oslovených kandidátů neposkytl pouze prezident Miloš Zeman.
Hynek: Když mě nepustí k volbám, obrátím se na Ústavní soud
Pokud Nejvyšší správní soud zruší registraci pěti kandidátů navržených zároveň stejnými zákonodárci, budou zpochybněny celé prezidentské volby. Řekl to prezidentský kandidát Jiří Hynek a dodal, že v takovém případě by podal ústavní stížnost.
Volba prezidenta
Hynek: Referendum o vystoupení z EU bych podpořil. Ale přesvědčoval bych občany, že to není cesta dopředu
Ztotožňuji se s myšlenkami, které vedly k založení Realistů, prohlásil v předvolebním rozhovoru v pořadu Interview ČT24 zakladatel strany a kandidát na prezidenta České republiky Jiří Hynek.  Budoucí prezident by podle něj měl zejména hájit národní zájem, a to ve všech krocích, které činí. Hlava státu by si prý také měla uvědomovat všechna bezpečnostní rizika v zemi.
Volba prezidenta
Hynek: K roli vrchního velitele armády bych se nemusel ničemu učit. V oboru žiju
Nejprve oznámil, že posbírá 50 tisíc podpisů, ale neuspěl. Ke kandidatuře na prezidenta pomohlo nakonec Jiřímu Hynkovi 22 poslanců. Jejich jména šéf Asociace obranného průmyslu nezveřejnil. Sdělil pouze, že jde převážně o členy branného a bezpečnostního výboru. „Budu zodpovědně a aktivně plnit úlohu vrchního velitele ozbrojených sil,“ píše Jiří Hynek na svém webu. „Nemusím se k tomu nic učit. Pohybuji se v této oblasti už dlouho,“ dodává v rozhovorech s novináři.
Volba prezidenta
Co slibují prezidentští kandidáti? V první řadě bezpečnou a sebevědomou zemi
Zatím se zdá, že do prezidentských voleb nastoupí devět kandidátů. Jejich programy jsou různé, každý se chce soustředit na jinou oblast, ať už jde o školství, zdravotnictví nebo vztahy se zahraničím. Jedno téma však přesto mají všichni společné – slibují bezpečnou a také sebevědomou zemi. Česká televize připravila první přehled toho, s čím potenciální kandidáti do voleb jdou.
Volba prezidenta
Čas ubývá, kandidátů přibývá. Seznamte se s těmi, kteří chtějí být českým prezidentem
Oficiální registraci k prezidentské volbě podalo zatím na ministerstvo vnitra pět kandidátů. Zájemci přitom mají už jen posledních devět dní na rozhodnutí. Zájem o úřad hlavy státu nebo aspoň úvahy o něm deklaruje zhruba 20 lidí. Z jakých osobností mohou voliči už vybírat, přiblíží medailonky v tomto článku.
  • Narodil se 20. prosince 1960 v Ústí nad Labem. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy obor matematická informatika, teoretická kybernetika a teorie systémů. Na UK získal titul doktor přírodních věd. S bývalou manželkou má syna a dceru, se současnou dva syny.
  • Zpočátku pracoval v Tesle Kolín, později spoluzaložil firmu na software a ekonomické poradenství. Od roku 1992 působil jako manažer v Karlovarském porcelánu, společnosti Praga nebo Správě základních registrů. Od roku 2011 je prezidentem a výkonným ředitelem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, která sdružuje zbrojařské firmy. Je členem Mensy ČR, vedoucím delegace ČR v průmyslovém poradním orgánu NATO a členem rady resortu ministerstva obrany pro aplikovaný výzkum, vývoj a inovace. Přednáší na vysoké škole.
  • Je členem a spoluzakladatelem Realistů. Prezidentskou kandidaturu Jiřího Hynka ohlásili Realisté letos v srpnu jako jejich oficiálního kandidáta. Na ministerstvu vnitra podal kandidaturu na prezidenta s podporou 29 poslanců.
  • V prvním kole prezidentské volby skončil sedmý, když získal 1,23 % hlasů. Kompletní výsledky ZDE.