Hynek: Jsem spoluzakladatel Realistů, ale cítím se být nadstranický

Hynek: Vítěz voleb, který nenajde spojence, není vítězem (zdroj: ČT24)

Spoluzakladatel Realistů Jiří Hynek sám sebe považuje za nestranického prezidentského kandidáta; argumentuje tím, že ho v cestě na Pražský hrad podpořili zástupci osmi politických subjektů zastoupených v dolní komoře. Ředitel zbrojařské asociace a jeden z devíti uchazečů o křeslo hlavy státu to prohlásil v rozhovoru pro Události ČT.

Česká televize vysílala v Událostech rozhovory s prezidentskými kandidáty v abecedním pořadí.

První otázka směřuje na vaše případné prezidentské priority – kterým bodům byste se především věnoval, pokud byste se stal hlavou českého státu?
Ve svém volebním programu mám bezpečnost a budoucnost. Velmi stojím o to, aby naše země měla budoucnost, ale naše budoucnost se nikdy neobejde bez bezpečnosti. Kromě toho prezident musí mít určité vlastnosti. Být slušný, rozvážný, ale také v určitých chvílích rozhodný. Doufám, že takové vlastnosti mám.

Z vašeho transparentního účtu je patrné, že jste do své kampaně neinvestoval vůbec nic. Proč? A nehodláte to případně změnit?
Spoléhám se především na drobné podporovatele, ale není pravda, že jsem nic neinvestoval. Investoval jsem obrovské množství času a energie – a nejen já, ale celá moje rodina, moji přátelé, můj volební tým, členové strany Realisté. Hlavně ve své manželce a v celé rodině a to je věc, která je velmi důležitá. Prezidentská volba hlavně není vůbec o penězích.

Celá otázka ale směřovala na peníze. V tomto ohledu tedy nehodláte vůbec nic měnit, nebudete do své kampaně investovat peníze?
Hodně mě podpořila i moje rodina, když se podíváte i na můj transparentní účet, hodně peněz pochází od mé rodiny. Opravdu jsem do toho investoval obrovské množství energie a úsilí.

Pojďme dál. Kandidujete s podporou strany, která ve volbách do Poslanecké sněmovny oslovila jen velmi málo voličů. Ani vy jste – coby lídr kandidátky v Ústeckém kraji – neuspěl. Proč by to teď mělo být jiné?
Jsem zakládajícím členy strany Realisté, ztotožňuji se s realistickými hodnotami a s realistickými myšlenkami. Cítím se ale být nadstranický prezident, protože mě navrhlo devětadvacet poslanců. Ze všech kandidátů jsem člověk, který má nejvíc zákonodárců, kteří ho navrhli, a to z osmi politických subjektů. Jsem politikem, ale cítím se být nadstranickým prezidentem.

Hynek: Vítěz voleb není bez spojenců vítězem

Teď ještě tři rychlé otázky společné pro všechny kandidáty. Poprosím o stručnou odpověď. Jmenoval byste vládu, která nemá předjednanou podporu v Poslanecké sněmovně?
Je pro mě nepřijatelná vláda, která podporu v Poslanecké sněmovně nezíská. Ať vítěz voleb ukáže, že si umí získat spojence, a jestliže to nedokáže, není ve skutečnosti vítězem voleb. Dal bych vítěznému hnutí ANO jednu šanci a je na něm, jestli si dokáže získat podporu.

Jsou nějaké otázky, o kterých byste nenechal lidi rozhodovat v referendu?
Věřím lidem. Jestliže lidé mají právo a jsou schopni volit zákonodárce a prezidenta, tak jsou schopni rozhodovat i v referendu. Jsou ale určité věci, kde se domnívám, že by se to mělo nechat na odbornících, nikoliv na lidech, a to je třeba otázka výše daní a ekonomické věci, jako například stanovovat důchody. Tam by se v referendu rozhodovat nemělo, ale o všech zásadních věcech ať se v referendu klidně rozhoduje.

Jste pro zavedení eura?
Zásadně odmítám euro. Považuji ho za velké riziko. Euro visí na laně, a kdybychom se na ně pověsili, můžeme spadnout a hodně si natlouci. Jsem přesvědčen, že naše měna je kvalitní a dobrá, navíc posiluje naši suverenitu. Jsem proti euru.