Hynek: K roli vrchního velitele armády bych se nemusel ničemu učit. V oboru žiju

Nejprve oznámil, že posbírá 50 tisíc podpisů, ale neuspěl. Ke kandidatuře na prezidenta pomohlo nakonec Jiřímu Hynkovi 22 poslanců. Jejich jména šéf Asociace obranného průmyslu nezveřejnil. Sdělil pouze, že jde převážně o členy branného a bezpečnostního výboru. „Budu zodpovědně a aktivně plnit úlohu vrchního velitele ozbrojených sil,“ píše Jiří Hynek na svém webu. „Nemusím se k tomu nic učit. Pohybuji se v této oblasti už dlouho,“ dodává v rozhovorech s novináři.

Skepse k Evropské unii, jednoznačné odmítání uprchlíků, důraz na svobodné držení zbraní a prosazování zájmů českých firem v zahraničí. Ze všech prezidentských kandidátů je Jiří Hynek svými prioritami zřejmě nejblíže Miloši Zemanovi. Zájmy exportérů zbraní hájí v čele Asociace zbrojního průmyslu od roku 2011. Do té doby působil mimo jiné jako generální ředitel společnosti Praga i jako ředitel Vojenského opravárenského podniku Šternberk.

Svého spoluzakladatele Jiřího Hynka podporuje v prezidentských volbách strana Realisté. „Je to člověk, který je schopen plnit tři základní role hlavy státu. Hájit české národní zájmy, být respektovaným vrchním velitelem ozbrojených sil a propagovat náš průmysl pomocí ekonomické diplomacie,“ uvedl komentátor a publicista Petr Robejšek, kterého Realisté označují za svého zakladatele a mentora.

V říjnových parlamentních volbách stál Jiří Hynek v čele kandidátky Realistů v Ústeckém kraji. Realisté tam získali 0,6 procent hlasů, ještě o desetinu méně, než v celé České republice. Svou prezidentskou kampaň hodlá Jiří Hynek financovat z vlastních zdrojů a ze soukromých finančních darů. Na transparentním účtu měl k 21. listopadu 2017 necelých 174 tisíc korun.

Mám energii i elán. Ohrožení cítím mnohem dříve než ostatní

„Každé ráno se probouzím s vděčností, že žiji v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě. V zemi demokratické, zemi lidu. V zemi, kde selský rozum stále ještě nevymřel. Jsem šťastný. Zároveň mám však takový pocit, že něco se začíná vytrácet,“ napsal prezidentský kandidát Hynek ve své úvaze otištěné v září 2017 v Deníku.

Majoritním vlastníkem Deníku je společnost Penta. Miliardáře Marka Dospivu z Penty označují média za člověka, který je v prostředí byznysu Hynkovým a Robejškovým Realistům nejblíže.

„Cestování s Českými drahami vůbec není špatné, zvláště, když jedete v prezidentském vagoně,“ uvedl Jiří Hynek na svém facebookovém profilu pod fotkou z debaty kandidátů, kterou v jedoucím vlaku pořádala redakce Deníku.
Zdroj: Facebookový profil Jiřího Hynka

„Cítím to tak, stejně jako další členové bezpečnostní komunity, a to mnohem dříve než ostatní lidé. V momentě, kdy taková situace nastane, je pozdě se na ni připravovat,“ odpověděl Jiří Hynek Deníku na otázku, zda je Česká republika někým vojensky ohrožována, takže je nutné chystat se na obranu.

Na svých webových stránkách Jiří Hynek uvádí, že chce, aby děti, mámy, tátové, babičky a dědové tvořili šťastné rodiny a žili v bezpečí. Podle něj nesmí žít ve strachu, jak je to podle něj dnes v mnohých evropských zemích, a píše, že naprosto odmítá invazi nelegálních migrantů. „O tom, kdo u nás bude žít, si musíme rozhodovat sami a v souladu s naším národním zájmem,“ píše na webu v programové části „Co chci.“

A v kapitole pod titulem „Proč já“ vysvětluje, že má k tomu ty nejlepší dispozice. „Já se v prostředí bezpečnosti pohybuji téměř 20 let a znám dokonale silné stránky i slabiny naší armády. Orientuji se nejen v problematice obrany, ale i dalších ozbrojených složek,“ píše zástupce českých zbrojařů kandidující na prezidenta České republiky.

„Díky svým dlouholetým profesním zkušenostem mohu být úspěšným vyslancem českého průmyslu a aktivně prosazovat v zahraničí zájmy českých exportérů, na kterých stojí prosperita našeho státu“ uvádí Jiří Hynek a v dalším odstavci dodává: „Prezident musí mít energii, elán a osobní odhodlání. Při veškeré skromnosti říkám, že všechna tato kritéria splňuji a jsem přesvědčen, že pro funkci prezidenta mám veškeré předpoklady.“

Mám kondici profesionálního vojáka

Shyby, kliky, lehy-sedy, běh a dřepy. To je pět disciplín, kterými si v rámci několika sportovních mítinků nazvaných Army test můžou lidé vyzkoušet, zda jejich fyzické schopnosti stačí na přijetí do Armády České republiky. Pro mládež i dospělé organizuje testy Asociace pro podporu aktivních záloh. Během debaty prezidentských kandidátů, kterou z Krajské knihovny v Liberci přenášela DVTV, Jiří Hynek oznámil, že Army test úspěšně složil.

Jiří Hynek při plnění Army testu. „Za 12 minut jsem dal 2425 metrů,“ uvedl k fotce na Facebooku.
Zdroj: Facebookový profil Jiřího Hynka

„Prezident by měl být ve výborné kondici. A já se mohu pochlubit, že jsem právě splnil Army test na výtečnou. Takže já bych dokonce mohl být profesionálním vojákem. Tak proč bych měl zveřejňovat svou zdravotní kartu?“ odpověděl na otázku moderátora, zda by měla mít veřejnost přístup k informacím o zdravotním stavu prezidenta.

Jiří Hynek je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Svou kariéru začal jako vývojový pracovník v podniku Tesla Kolín, později spoluzaložil firmu na software a ekonomické poradenství. Je vedoucím české delegace v průmyslovém poradním orgánu NATO, členem Rady pro výzkum, aplikovaný vývoj a inovace ministerstva obrany.

Každé ráno se probouzím s vděčností, že žiji v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě. V zemi demokratické, zemi lidu.
Jiří Hynek

Podle Jiřího Hynka má prezident kromě pravomocí také své povinnosti. „Například studentům by se asi nelíbilo, kdyby složili státnice a děkan by je nepozval na promoci. Tím pádem by nedostali diplom,“ uvedl během debaty v Liberci.

„Jak k tomu přijde profesor, který splní všechny požadavky a nebyl jmenován? Je to slavnostní akt a ústava by se neměla ohýbat,“ sdělil s poukazem na konflikt prezidenta Zemana, který opakovaně odmítá jmenovat několik pedagogů a výzkumníků vysokých škol profesory.

Export, prosperita, bohatý národ

Asociace obranného průmyslu, jejímž je Jiří Hynek prezidentem, podporuje úsilí firem českého obranného a bezpečnostního průmyslu pronikat na zahraniční trhy. Na webových stránkách asociace uvádí, že v rámci svého postavení se podílí na proexportní politice České republiky a snaží se působit na orgány státní správy při prosazování exportních zájmů svých členů.

Statistiky obchodu se zbraněmi ukazují, že se to daří. Export českých zbrojařských firem v posledních letech neustále roste. V lednu 2017 Jiří Hynek oznámil, že export zbraní a vojenského materiálu z Česka stoupl v roce 2016 na rekordní objem okolo dvaceti miliard korun. Před oznámením kandidatury na prezidenta republiky byly citace Jiřího Hynka ke zbrojnímu exportu nejčastějšími zprávami, které se v médiích v souvislosti s jeho jménem objevovaly.

"Novináři mě požádali o moje starší fotky. Na studiích jsem si přivydělával různými brigádami. Jednou z nich byl i komparz do filmů. Toto je z natáčení Slavných historek zbojnických," uvedl Jiří Hynek na Facebooku.
Zdroj: Facebookový profil Jiřího Hynka

Podíl vývozu českých zbrojovek činí okolo 90 procent jejich celkové produkce, což je třikrát až čtyřikrát více, než je to u zbrojařských firem ve světě běžné. Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International přitom České republice vytýká, že exportuje zbraně a vojenský materiál do zemí, v nichž hrozí reálné riziko zneužití zbraní k potlačování lidských práv.

„Chci, abychom byli bohatý národ. Budu úspěšným vyslancem českého průmyslu, který je schopný prosazovat v zahraničí zájmy českých exportérů, na kterých stojí prosperita naší země,“ píše Jiří Hynek na kandidátském webu. Důraz na obranu lidských práv v zemích, kde jsou porušována, v žádném z bodů svého prezidentského programu nezmiňuje.

Kromě jednoznačného odmítání uprchlíků z islámských zemí, se na téma zahraniční politiky Česka Jiří Hynek profiluje jako otevřený kritik Evropské unie. „Moc se omlouvám svým slovenským přátelům. Nejel bych jako nový prezident na první zahraniční cestu na Slovensko. To by bylo hned druhé,“ odpověděl během debaty v Liberci na otázku, kam by vedla jeho první zahraniční cesta, pokud by se stal prezidentem.

„Jel bych totiž do Bruselu. Říct panu Junckerovi a jeho evropským úředníkům, že mají v Česku prezidenta, který hájí zájmy své republiky, který se před nimi nebude ohýbat a který jim řekne, co chceme. Jsme v evropském domě. Pan Juncker je jenom jeho správce, ale on se chová, jako by mu ten dům patřil. V noci nezavírá, takže tam chodí, kdo chce a občas nám vypíná kohoutek s teplou vodou,“ sdělil Jiří Hynek.