Téma Inaugurace prezidenta Miloše Zemana

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana

Zeman naznačil spojení mezi Klausem a Bakalou. Reakce jeho institutu na projev ho urazila
Prezident republiky Miloš Zeman se cítí uražen kritikou, které podrobil institut jeho předchůdce Václava Klause Zemanův inaugurační projev. Hlava státu to řekla ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi Barrandov. Miloš Zeman především odmítl výtky vůči tomu, že se v projevu věnoval Zdeňku Bakalovi. Zdůraznil, že ho považuje za závažný celostátní problém.
Staronový prezident Zeman děkoval příznivcům koncertem. Na Hrad přišli i dva jeho protikandidáti
Na Hradě se sešli podporovatelé znovuzvoleného prezidenta republiky Miloše Zemana, který je sezval na koncert. Přišli spříznění podnikatelé a umělci a také někteří prezidentovi blízcí politici. Byli mezi nimi i Zemanovi protikandidáti z letošní prezidentské volby Jiří Hynek a Petr Hannig.
Klausův institut zkritizoval Zemanův projev: Místo vizí dal přednost mstě
Prezident Miloš Zeman při čtvrteční inaugurační řeči dal průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů. Uvedl to v pátek na svém webu Institut Václava Klause (IVK).
Události komentáře
Bude příštím prezidentem znovu Klaus? Zeman tomu bude chtít zabránit, myslí si Jaroslav Plesl
Prezident Miloš Zeman má před sebou dalších pět let v roli prezidenta České republiky. Co od něj můžeme čekat, v čem se prezident změní oproti předchozí „pětiletce“? Jeho chování ovlivní fakt, že už nehodlá znovu usilovat o politickou funkci. A také už možná přemýšlí, kdo bude jeho nástupcem. Mohl by to být znovu Václav Klaus, zaspekuloval šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl v Událostech, komentářích Speciál České televize.
Přešlapy první Zemanovy pětiletky: Pussy Riot, Peroutka i třeba hůl na Sobotku
Dalších pět let ve funkci prezidenta začalo čtvrtečním slavnostním slibem Miloše Zemana ve Vladislavském sále Pražského hradu. Už v uplynulých pěti letech však nebyl výkon jeho povolání bez přešlapů. Svými výroky vyprovokoval odpůrce několikrát k demonstracím. A také velmi výrazně promlouval do podoby vlády nad Českem.
Politologové: Zemanův projev byl slabý. Chyběly mu myšlenky i zacílení
Projev sice útočný, ale neobvykle málo vypilovaný, bez státotvorných myšlenek a obsahově rozbředlý. Tak vnímají inaugurační projev prezidenta republiky Miloše Zemana politologové, které oslovila Česká televize. Podle Vladimíry Dvořákové z Katedry politologie Vysoké školy ekonomické šlo o jeden z nejhorších projevů, které Miloš Zeman kdy pronesl.
DOKUMENT: Inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana
Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek ve Vladislavské sále Pražského hradu složil slib a zhostil se tak dalšího pětiletého mandátu. Také pronesl projev, při kterém však část politiků, zejména z TOP 09 a ODS, opustila sál. Projev prezidenta republiky Miloše Zemana přinášíme v plném znění, tak, jak jej pronesl při inauguraci.
Někteří politici opustili při Zemanově inauguračním projevu Vladislavský sál
Několik politiků, zejména z TOP 09 a ODS, opustilo při inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana Vladislavský sál, kde Zeman složil slib. Jako první odešla bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), následovaly ji špičky TOP 09 Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg a řada dalších politiků.
MINUTU PO MINUTĚ: Zeman složil prezidentský slib, kritizoval média a vyzval k aktivnímu občanství
Miloš Zeman na mimořádné parlamentní schůzi ve Vladislavském sále Pražského hradu složil prezidentský slib a stal se na dalších pět let prezidentem České republiky. Do úřadu ho občané opětovně zvolili v lednové přímé volbě, když získal více než jedenapadesát procent hlasů. Slavnostní akt se neobešel bez kontroverze; poté, co Zeman v projevu kritizoval média, opustila sál část zákonodárců. Česká televize prezidentské inauguraci věnuje speciální vysílání, web ČT24.cz sleduje reakce na prezidentův projev v on-line reportáži.
Odchody z inaugurace zaujaly zahraniční média. O Zemanovi píší jako o „předním proruském hlasu v EU“
Protestní odchod opozičních politiků z inaugurace prezidenta Miloše Zemana zaujal zahraniční agentury. Agentura AP Zemana označila za „přední proruský hlas v politice v Evropské unii“. AFP pak upozorňuje i na prezidentovy protiimigrační nebo pročínské postoje.

Inaugurace on-line

On-line přenos
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
22:56
Česká televize

Vážení čtenáři, textový on-line přenos v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

21:31

Diskuse se posunula k tématu, kam se vyvíjí z pohledu demokracie Česká republika? Posouvá se k takzvané druhé republice a hrozí omezování demokracie?

„Nebezpečné trendy posunu klasické evropské demokracie kamsi na východ jsou tady zřejmé. Je to chování Miloše Zemana, který tomu obrovsky napomáhá. Aby prezident řekl, že ústavní zvyklosti jsou nesmyslem, to jsem nikde nezažil,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Posouváme se v tom, co považujeme za normální, máme trestně stíhaného premiéra, problémy spojené s legitimizací komunistů,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Neříkejte tady nepravdy,“ ohradil se šéf KSČM Vojtěch Filip s tím, že trestně stíhaného premiéra měla třeba Itálie, Francie nebo Izrael. "Jsme v parlamentní demokracii. Lidé byli po revoluci nadšení, nyní se dostali do doby, kdy si vybírají, zda půjdou směrem autoritářského Maďarska, nebo liberální demokracie, za kterou musí sněmovna bojovat. Takže když prezident zlobí, můžeme to říkat, a jinak politiku definuje Poslanecká sněmovna, vláda a Senát," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

21:06

Politik si nemůže dovolit cíleně útočit na média, je to nebezpečné," uvedl první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který byl jedním z poslanců, kteří při inauguračním projevu prezidenta odešli. S tím souhlasil i lídr ODS Petr Fiala. "Miloš Zeman si často neuvědomuje, co znamená být hlavou státu," dodal. Zastání naopak Miloš Zeman nalezl u Jiřího Kobzy (SPD): "Chybějící hlasy není možné nahrazovat demonstracemi," řekl Kobza. Zemana se v tomto zastal také Vojtěch Filip (KSČM). "Neobviňujte vy, kteří neustále útočíte na prezidenta, že rozděluje společnost, když ji rozdělujete daleko víc," řekl Filip.

Volba prezidenta
Na počest Zemana zaznělo 21 salv: Speciální děla umí střílet podle toho, jak dlouhá je hymna
Inauguraci prezidenta Miloše Zemana tradičně doprovodily dělové salvy ze čtveřice speciálně upravených děl. Ta umístili vojáci na Petřín už během dopoledne, děla pak vypálila 21 salv poté, co prezident složil slib a ve Vladislavském sále začala hrát hymna. Zajímavostí je, že původ tohoto zvyku není zcela jasný, zřejmě vznikl z britské námořní tradice. V Česku se dělové salvy kromě inaugurace využívají i pří významných státních návštěvách. Zazněly i při návštěvě čínského prezidenta v Praze.
Vondráček dodatečně pozval na inauguraci rektory i hejtmany. Část z nich ani tak nedorazí
Pozvánku na čtvrteční inauguraci prezidenta Miloše Zemana nakonec dostali všichni hejtmani a rektoři. Ty, které nepozvala kancelář prezidenta, ve středu dodatečně pozval předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).
Ach synku, synku i vojenská večerka. Masaryka si v Lánech připomněli Zeman, Babiš i šéfové parlamentu
Prezident Miloš Zeman uctil v Lánech památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Při příležitosti 168. výročí Masarykova narození položil věnec k jeho hrobu. Památce zakladatele samostatného státu se následně poklonil i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a předsedové horní a dolní komory parlamentu Milan Štěch (ČSSD) a Radek Vondráček (ANO).
Zemanova inaugurace ve čtvrtek na celý den omezí provoz Hradu
Čtvrteční inaugurace prezidenta Miloše Zemana omezí provoz na Pražském hradě. Od šesti hodin ráno do večerních osmi bude omezený přístup na první nádvoří a část druhého a třetího nádvoří. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka návštěvníky na vše upozorní informační tabule v češtině a angličtině.
Plán Zemanovy inaugurace: Masarykův stůl, poklona svatému Václavovi a salvy z děl
Svůj druhý prezidentský slib složí Miloš Zeman 8. března ve dvě hodiny odpoledne. Zhruba hodinového ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu, který tvoří hlavní a jedinou náplň slavnostní parlamentní schůze, se zúčastní čtyři stovky hostů. Staronový prezident podepíše svůj slib u stolu Tomáše Garrigua Masaryka, ukloní se také ostatkům svatého Václava.
Volba prezidenta
Správní soud zamítl všechny stížnosti na prezidentské volby. Miloš Zeman tak může složit slib
Nejvyšší správní soud ve středu ukončil patnáctidenní maraton, ve kterém projednal 70 stížností na prezidentské volby. Ve středu rozhodoval o posledních čtyřech – a zamítl je. Už v minulých dnech pak zavrhl i všechny ostatní podněty, které se týkaly například financování volební kampaně či několikanásobných podpisů poslanců či senátorů u některých kandidátů.
Všichni prezidentovi muži. Kdo z nich se na Hradě udrží i po volbách?
Úspěšná obhajoba prezidentské funkce by mohla naznačovat, že na Pražském hradě zůstane příštích pět let vše při starém. Jistotu setrvání však má zatím jediný člověk – Miloš Zeman. Zda lidé, které si na Hrad po roce 2013 přivedl, zůstanou, zatím nepotvrdil ani nevyvrátil. Samotné vítězství stávajícího prezidenta však Vratislavu Mynářovi, Jaroslavu Hlinovskému, Jiřímu Ovčáčkovi a dalším jistotu nedává.
Volba prezidenta
Voliče neúspěšných kandidátů přebral hlavně Drahoš, k vítězství to však nestačilo
Prezidentské volby skončily těsným vítězstvím současné hlavy státu Miloše Zemana, Jiří Drahoš za ním zaostal jen o 150 tisíc hlasů. Oproti prvnímu kolu své zisky výrazně navýšili oba uchazeči o prezidentský úřad, nikoliv však stejnoměrně. Na kterou stranu tedy přešli voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola?
Volba prezidenta
O Zemanově vítězství rozhodla schopnost mobilizovat i lovit v Drahošových vodách
Výsledek 19 : 58. Tolik je poměr jednotlivých vítězství Jiřího Drahoše a Miloše Zemana na úrovni sedmasedmdesáti tuzemských okresů. Klíčové pro celkový výsledek finále prezidentské volby bylo, že se současnému prezidentovi podařilo zmobilizovat voliče nejen v jeho baštách, ale i v místech, kde měl Drahoš z hlediska výsledků 1. kola největší potenciál. To rozhodlo.
Volba prezidenta
Babiš doufá, že Zeman obrousí hrany. Podle pravice šance na změnu padla
Výsledky souboje o Pražský hrad ukázaly, že společnost je rozdělená vedví a staronový prezident by se měl snažit společnost spojit. V reakci na vítězství Miloše Zemana a porážku Jiřího Drahoše to prohlásil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zejména strany napravo od středu jsou však v tomto pohledu skeptičtější, od Zemanova druhého mandátu nemají dobré očekávání a mluví především o nutnosti chránit ústavu.
Volba prezidenta
Zeman znovu. Hlava státu obhájila Pražský hrad
Prezidentem České republiky zůstane na dalších pět let třiasedmdesátiletý matador tuzemské politické scény Miloš Zeman. Podle konečných výsledků získal ve druhém kole prezidentské volby 51,36 procenta hlasů, a porazil tak vědce a bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Druhé funkční období mu začne složením prezidentského slibu 8. března.
Volba prezidenta
Zeman jako konstanta. Matador české politiky ovlivňuje zemi už tři dekády
V parlamentu zasedl Miloš Zeman hned po Listopadu, přeměna ČSSD v hlavní sílu české levice mu vynesla premiérský post a podpora voličů před pěti lety také funkci prezidenta. Pragmatik a výjimečný rétor, jehož politická dráha směřovala od centrismu k sociálnědemokratickým myšlenkám a v posledních letech i národní tematice, nyní dokázal svůj úspěch zopakovat – ve druhém kole přímé volby se ziskem přes 51 procent porazil Jiřího Drahoše a na dalších pět let pro sebe získal Pražský hrad.
Volba prezidenta
ON-LINE: Kdo bude prezidentem? Na odevzdání hlasu zbývají poslední hodiny
Rozhodující druhé kolo prezidentské volby pokračuje. Volební místnosti se otevřely v 8:00, kdo nepřišel volit v pátek, má k dispozici ještě šest hodin – až do 14:00. Volební duel současného prezidenta Miloše Zemana s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem přilákal již v pátek mnoho lidí, například v Bedřichově v Jizerských horách ani nestačila sada lístků.
Volba prezidenta
Ona volí Zemana, on Drahoše. Odlišné názory ale partneři berou s nadhledem
Milan Březina a Hana Trachtulcová z Veselí nad Moravou jsou životními partnery sedmadvacet let. Shodnou se téměř na všem, kromě politiky. Ona volí Miloše Zemana, on Jiřího Drahoše. Přesto berou odlišný názor svého partnera s nadhledem.