Staronový prezident Zeman děkoval příznivcům koncertem. Na Hrad přišli i dva jeho protikandidáti

Na Hradě se sešli podporovatelé znovuzvoleného prezidenta republiky Miloše Zemana, který je sezval na koncert. Přišli spříznění podnikatelé a umělci a také někteří prezidentovi blízcí politici. Byli mezi nimi i Zemanovi protikandidáti z letošní prezidentské volby Jiří Hynek a Petr Hannig.

Koncert, který byl poděkováním Zemanovým podporovatelům, začal v půl sedmé ve Španělském sále Pražského hradu. Na úvod promluvil sám znovuzvolený prezident. Připomněl, že před rokem při podobné příležitosti oznámil, že bude obhajovat prezidentskou funkci. Poté se vrátil k průběhu letošní prezidentské volby.

Poděkoval svým příznivcům i voličům, kteří nevolili v prvním kole, ale přišli v kole druhém. Vyhrát podle něj bylo těžší než před pěti lety. „Bitva skončila a my jsme to vyhráli a vyhráli jsme to všichni,“ řekl Miloš Zeman. Zároveň kritizoval hejtmany, kteří podpořili jeho protikandidáta. Podle něj „pět hejtmanů šaškovalo na louce s nápisem Drahoš na Hrad“.

Příznivcům Miloš Zeman řekl, že se nemusí obávat, co přinese budoucnost. „Budoucnost je na pět let naše,“ zakončil projev.

Samotný koncert byl směsí různých stylů a vystoupili na něm různí interpreti. Zaznít měla díla Bedřicha Smetany, ale i Michala Davida, vystoupila Helena Vondráčková, Daniel Hůlka, Václav Neckář či Michal David. Skončil zhruba po hodině a půl.

Na Hrad dorazili dva Zemanovi protikandidáti z lednové volby Jiří Hynek a Petr Hannig. Přišel také veterán druhé světové války Pavel Vranský, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, právnička Dagmar Raupachová, ministr dopravy Zemanovy vlády Jaromír Schling nebo předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Hostů je asi tisíc, jejich seznam však Hrad nezveřejnil.

Miloš Zeman byl opětovně uveden do funkce hlavy státu minulý čtvrtek. Nesouhlas sklidil za inaugurační projev, ve kterém kritizoval média včetně veřejnoprávní České televize. Za svobodu médií proto demonstrovali jeho odpůrci na Václavském náměstí v Praze i v dalších městech. Účastníci pražské demonstrace se poté vydali na pochod k Hradu, kam ale nedorazili v průběhu koncertu.

I tak policisté na zprávy o přicházejících demonstrantech zareagovali, u brány Titánů rozestavěli kovové zábradli a později ji zavřeli a pouštěli pouze odcházející účastníky koncertu.

Miloš Zeman zvítězil v lednové prezidentské volbě, ve které měl osm protikandidátů. Nejvíce hlasů získal již v prvním kole, ze kterého postoupil spolu s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem. Toho pak porazil ve druhém kole, když získal 51,4 procenta hlasů.