Vondráček dodatečně pozval na inauguraci rektory i hejtmany. Část z nich ani tak nedorazí

Události: Hrad se připravuje na inauguraci, Vondráček rozesílal dodatečné pozvánky (zdroj: ČT24)

Pozvánku na čtvrteční inauguraci prezidenta Miloše Zemana nakonec dostali všichni hejtmani a rektoři. Ty, které nepozvala kancelář prezidenta, ve středu dodatečně pozval předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Na seznamu hostů chyběly původně osobnosti, které měly se Zemanem spory, nebo při volbách podpořily jiného kandidáta. Mezi nepozvanými byl například královéhradecký hejtman nebo rektor Masarykovy univerzity. Chybějící pozvánky označil Radek Vondráček za administrativní pochybení.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, zda je Zeman s postupem Vondráčka srozuměn, odpověděl, že zástupci Hradu se nyní „plně soustředí“ na čtvrteční složení prezidentského slibu a „personálními otázkami se proto nerozptylují“.

Vondráček uvedl, že pozvánky na inauguraci tradičně rozesílá prezidentská kancelář. „My jsme to s Hradem komunikovali tím způsobem, nechť jsou pozváni obvyklí hosté s tím, že si nepřeji nikoho nad rámec toho seznamu. Včera (v úterý) jsme zjistili, že tam je nějaké zřejmě administrativní pochybení,“ řekl dříve Vondráček ve sněmovně.

Když jsem před pěti lety připravovala inauguraci já, věděla jsem snad o každém, kdo měl přijít. Neustále volali příznivci Miloše Zemana a chtěli vstupenku, nakonec dostali asi dvacet míst. Na základě těchto tlaků jsem pochopila, že si musím dát pozor, aby to nebyl debakl. Možná pana Vondráčka nenapadlo dát si pozor, i když vzhledem k obsazení Hradu ho to napadnout mělo.
Miroslava Němcová
bývalá předsedkyně sněmovny

Radka Vondráčka se ve středu zastal předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Je tady dlouholetou zvyklostí, že hosty zve kancelář prezidenta republiky,“ řekl Štěch. Vondráček podle něj postupoval podle této zvyklosti. Skutečnost, že nebyli pozváni všichni rektoři a hejtmani, považuje Štěch za chybu. Podle něj by měly pozvánku dostat všechny významné osobnosti.

„Po zralé úvaze, abych odstranil možný spor, možný svár, tak jsem těm, kterých se to týká, to znamená některé hejtmany a jednoho pana rektora pozval. Pozvánka odešla mailem, dotyční byli kontaktováni telefonicky, mají možnost si pozvánku převzít fyzicky a uvidíme, jaký projeví zájem,“ dodal Vondráček.

Na takové příležitosti jsou lidé zváni na základě toho, jakou instituci zastupují nebo jakou funkci zastávají. Ne na základě nějakých osobních preferencí.
Tomáš Machula
rektor Jihočeské univerzity

Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska jsou pozvánky výhradně v pravomoci předsedy sněmovny a při minulé inauguraci všech 700 pozvánek kontrolovala tehdejší šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS).

Příprava a zvaní hostů z akademické obce se stala černou kaňkou a je to určitě chyba.
Milan Štěch
předseda Senátu

Dodatečné pozvání někteří odmítli, měli už jiný program

Vondráček jmenovitě potvrdil, že telefonicky kontaktoval rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, o němž je známo, že měl se Zemanem osobní spory. Pozvánku nedostalo kromě Beka ani pět hejtmanů, kteří v prezidentských volbách podpořili Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

„Jsem rád, že jsme si to vyjasnili s předsedou Vondráčkem. Tím je pro mě ta věc vyřízená a trvá můj starý spor s panem prezidentem,“ oznámil Bek s tím, že na Hrad ve čtvrtek nedorazí.

Miroslava Němcová: I na mě vyvíjeli příznivci Miloše Zemana tlaky, musela jsem si dát pozor (zdroj: ČT24)

Na Hrad nebyl původně pozván ani brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), který se rovněž hlásil k podpoře Drahoše. Do ostatních krajů přišly pozvánky pro primátory i hejtmany.

Zatímco většina hejtmanů na Hradě bude, primátoři se omlouvali kvůli pracovním povinnostem nebo dovoleným. Inaugurace se ale nezúčastní ani většina rektorů: některým z nich vadí, že nebyli hned pozváni všichni rektoři, jiní budou v zahraničí nebo jsou nemocní.

Například hradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) obdržel pozvánku ve středu odpoledne. „Avizovali, že ji posílají dodatečně, a ne v první vlně jako všem ostatním. Program měnit nebudu. Inaugurace se nezúčastním,“ řekl Štěpán.

Naopak královéhradecký primátor Fink (HDK) byl sice na inauguraci pozván, ale nezúčastní se jí. Ani třetí významný muž z Hradce Králové a rektor tamní univerzity Kamil Kuča na inauguraci nepřijde, a to kvůli nemoci. O účasti by podle mluvčího univerzita i v případě, že by byl zdravý a neměl jiný program, pochyboval.

Možná je to proto, že jsem před prezidentskou volbou veřejně podpořil jiného kandidáta než pana prezidenta Zemana. Opakuje se historie, která byla v minulosti již vůči některým rektorům českých vysokých škol. Teď se to rozšiřuje z rektorů na hejtmany.
Jiří Štěpán
hejtman Královéhradeckého kraje

Dodatečné pozvání odmítl i pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Jeho zlínský protějšek Jiří Čunek (KDU-ČSL), který před volbami podpořil kandidáta Jiřího Drahoše, pozvánku sice obdržel s předstihem, ale jako senátor.

Také liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který rovněž obdržel dodatečné pozvání, bude na slavnosti chybět. Podotkl, že „ve Vladislavském sále mají asi letos méně místa než před pěti lety“. 

Poslanci většinou dorazí, byť někteří v černém

Poslanecké kluby s protestní neúčastí na Zemanově inauguraci nepočítají. Většina z nich se vydá na slavnost pěšky, dopoledne totiž bude část z nich trávit ve sněmovně, odkud je to na Hrad několik minut chůze. Ze zdravotních důvodů se dosud omluvili z účasti jen jednotlivci.

Na neformální setkání s prezidentem, které následuje po společné schůzi obou komor parlamentu, už ale část zákonodárců nepůjde. A například TOP 09 chce svůj názor vyjádřit přímo ve Vladislavském sále.

„Rozhodli jsme se vyjádřit takový tichý protest tím, že si vezmeme černé smuteční oblečení a zároveň připneme placku Václava Havla, který je pro nás tím vzorem prezidenta,“ plánuje Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezidenta doprovodí první dáma

Prezidentský slib složí Miloš Zeman ve Vladislavském sále dvě hodiny po poledni do rukou předsedy Senátu Štěcha. Vojáci poté tradičně z Petřína vypálí 21 čestných dělových salv. Na závěr inaugurace se Zeman pokloní ostatkům svatého Václava.

Zatímco hosté se začnou scházet okolo půl druhé odpoledne, Zeman dorazí těsně před začátkem inaugurace. Před pěti lety šel do sálu sám, letos to bude jinak. „Pan prezident s manželkou Ivanou bude přicházet touto uličkou mezi hosty. Na fanfáry Valentina Hausmanna,“ prozradil přímo na místě redaktorovi ČT hradní protokolář Vladimír Kruliš.

Další výraznou změnou bude masivní stůl a křeslo, u kterého pracoval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Autorem je slovinský architekt Josip Plečnik.  

Masarykův stůl a křeslo z dílny Josipa Plečnika
Zdroj: ČT24

Jiná budou i křesla, na kterých tradičně seděli ti nejvýznamnější hosté inaugurace. „Křesla jsou také z dílny architekta Plečnika a my jsme je sladili s tím stolem, aby vše v přední části bylo v jednom stylu. Budou tu sedět ti nejváženější hosté, je to pan prezident, jeho manželka a doufáme, že přijde i dcera. Samozřejmě bude tady i bývalý prezident Klaus s manželkou Livií a Dagmar Havlová,“ doplnil Kruliš.

Projev pronese prezident stejně jako před pěti lety zpaměti. Celý ceremoniál budou moci lidé sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí.