Plán Zemanovy inaugurace: Masarykův stůl, poklona svatému Václavovi a salvy z děl

Reportáž: Plán Zemanovy inaugurace? Masarykův stůl i salvy z děl (zdroj: ČT24)

Svůj druhý prezidentský slib složí Miloš Zeman 8. března ve dvě hodiny odpoledne. Zhruba hodinového ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu, který tvoří hlavní a jedinou náplň slavnostní parlamentní schůze, se zúčastní čtyři stovky hostů. Staronový prezident podepíše svůj slib u stolu Tomáše Garrigua Masaryka, ukloní se také ostatkům svatého Václava.

Inaugurace se uskuteční jako tradičně ve Vladislavském sále, který se už o čtyři dny dříve také začne vytápět. Vzhledem k jeho velikosti se teplota bude zvyšovat asi o dva stupně každý den, aby bylo v sále v den konání dvacet stupňů.

Před slavnostním ústavním aktem do sálu zamíří historické prapory a zástavy za doprovodu husitského chorálu. Bude tam také v rámci výročí 100 let od vzniku Československa vystavena v kůži vázaná Ústava České republiky z roku 1993 – a kromě ní také slavnostní provedení Ústavní listiny z roku 1920, které přinesou vojáci v dobových legionářských uniformách.

Pod klenbou, kterou dal vystavět Vladislav Jagellonský, bude také zavěšena Masarykova originální prezidentská standarta s velkým státním znakem Československé republiky složeným z historických znaků Čech, Slovenska, Podkarpatské Rusi, Moravy, Slezska, Těšínska, Opavska a Ratibořska.

V sále budou k vidění i nejvyšší česká státní vyznamenání Řád Bílého lva I. třídy a Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. „Obě tato vyznamenání má ze zákona propůjčen každý český prezident po dobu svého mandátu,“ dodal Kruliš.

U Masarykova stolu

Vlastní inaugurace se uskuteční 8. března od 14 hodin v rámci slavnostní schůze Poslanecké sněmovny a Senátu. Vedle senátorů a poslanců byli pozváni i hejtmani, primátoři a další představitelé kulturního a společenského života, na Hrad zamíří celkem čtyři stovky hostů.

Zatímco před pěti lety vypršel podle ředitele hradního protokolu Vladimíra Kruliše mandát tehdejšímu prezidentu Václavu Klausovi o půlnoci ze 7. na 8. března a Zeman jako nový prezident slib složil až o několik hodin později, letos se slib uskuteční ještě před uplynutím prvního mandátu. Zemanovi totiž první funkční období skončí až o půlnoci z 8. na 9. března. „Prezidentská standarta tak bude vlát nad Pražským hradem bez přerušení,“ poznamenal protokolář.

„Pan prezident do Vladislavského sálu přijde v doprovodu své manželky, a to na fanfáry Valentina Haussmanna,“ podotýká dále. Letos poprvé podle něj prezident slavnostní slib podepíše u stolu a na křesle, jehož autorem je slovinský architekt Josip Plečnik. Tento nábytek používal ve své pracovně Tomáš Garrigue Masaryk. „Stůl a křeslo budou pro tuto příležitost přineseny z dnešní Masarykovy knihovny Pražského hradu,“ podotkl Kruliš.

Místo recepce přípitek, poté katedrála

Ze sálu Zeman odejde jako nový prezident za zvuků fanfár z Libuše. Stejně jako v minulosti zazní po složení slibu státní hymna a jednadvacet čestných salv z děl, které vojáci umístí na Petřín. V plánu je také Zemanův projev. Oproti minulé inauguraci, kdy Zeman poobědval s ústavními činiteli, se s nimi letos podle Kruliše setká po slavnostním aktu během číše vína, která je plánována ve Španělském sále.

Stejně jako v roce 2013 se i letos Zeman půjde poklonit ostatkům sv. Václava do katedrály sv. Víta. Při přechodu do Zlaté brány katedrály přes hradní nádvoří ho budou moct pozdravit jeho příznivci. Cestu bude lemovat čestná vojenská stráž, během přechodu se rozezní chrámové zvony.

„Letos jsme se rozhodli umožnit více občanům, aby se mohli setkat s panem prezidentem na třetím nádvoří Pražského hradu,“ řekl Kruliš. Vyhrazeno jim podle něj bude téměř celé nádvoří. „Vzhledem k bezpečnostním kontrolám u vstupu doporučujeme přijít s dostatečným časovým předstihem,“ dodal. Živý přenos inaugurace budou moct lidé sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí, zvuk bude přenášen i na třetí nádvoří. Čekajícím lidem bude zdarma naléván čaj.