Zemanova inaugurace ve čtvrtek na celý den omezí provoz Hradu

Policie se připravuje na inauguraci prezidenta. Masivní opatření nechystá (zdroj: ČT24)

Čtvrteční inaugurace prezidenta Miloše Zemana omezí provoz na Pražském hradě. Od šesti hodin ráno do večerních osmi bude omezený přístup na první nádvoří a část druhého a třetího nádvoří. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka návštěvníky na vše upozorní informační tabule v češtině a angličtině.

„Chystáte-li se navštívit ve čtvrtek dne 8. března 2018 Pražský hrad, prosím, počítejte s časovou rezervou a možnými nárazovými frontami u bezpečnostních vstupních kontrol,“ uvedl prezidentův mluvčí. Opatření se ale podle něj dotknou návštěvníků Hradu minimálně.

Slavnostní schůze horní a dolní komory parlamentu proběhne od 14:00 ve Vladislavském sále. Zeman zde složí podruhé prezidentský slib. Slavnostní akt budou lidé moci sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí. Zvuk bude přenášen i na třetí nádvoří, které bude podle Ovčáčka téměř celé vyhrazeno pro diváky. Příchod na nádvoří bude možný Vikářskou ulicí a průchodem z druhého nádvoří.

Vstup do areálu Hradu bude ve čtvrtek možný z Hradčanského náměstí průchodem kolem Arcibiskupského paláce a vstupem přes čtvrté nádvoří, kde bude výjimečně i východ z areálu. Omezený bude přístup na první a druhé nádvoří, určené pro parkování vozidel hostů.

Průchod třetím nádvořím z náměstí U svatého Jiří nebude možný, nutné bude projít Vikářskou ulicí a dále pokračovat na druhé nádvoří. Stejný jako v běžných dnech zůstane vstup z ulice Na Opyši a z ulice U Prašného mostu.

Zemanovi skončí první funkční období o půlnoci z 8. na 9. března. Svůj druhý slib složí ještě před uplynutím prvního mandátu a podepíše ho u stolu, který používal Tomáš Garrigue Masaryk.

21 čestných salv z Petřína

Na ceremoniál bylo pozváno na 700 hostů včetně poslanců, senátorů, diplomatů, hejtmanů, primátorů a dalších představitelů kulturního a společenského života. Zeman se po inauguraci spolu se ženou Ivanou odejde poklonit ostatkům sv. Václava do svatovítské katedrály. Stejně jako v minulosti zazní po složení slibu státní hymna a 21 čestných salv z děl, které vojáci umístí na Petřín.

Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš už dříve řekl, že Vladislavský sál se pro veřejnost uzavře už v pondělí. Začne se vytápět, aby v něm na inauguraci bylo 20 stupňů.