Někteří politici opustili při Zemanově inauguračním projevu Vladislavský sál

Zeman podle pravice útočil na svobodu. Babiš čekal, že bude víc nad věcí (zdroj: ČT24)

Několik politiků, zejména z TOP 09 a ODS, opustilo při inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana Vladislavský sál, kde Zeman složil slib. Jako první odešla bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), následovaly ji špičky TOP 09 Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg a řada dalších politiků.

Sál opustili například i místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nebo senátor Václav Chaloupek z klubu Starostů. Stalo se tak v části Zemanova projevu, v němž prezident kritizoval některá média včetně České televize.

Zeman nejprve zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu. Obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. Dokud problém nebude vyšetřen, nelze podle Zemana tvrdit, že je v Česku velká ekonomická kriminalita minulostí. Následně kritizoval i Bakalou vlastněná média: „Noviny jako Hospodářské noviny, Respekt nebo Aktuálně.cz vlastní Zdeněk Bakala. Každý den nás poučují. Kdo bere peníze Bakaly, nemá mít naši úctu.“

Poté Zeman dodal, že se kritika týká i veřejnoprávní České televize. „Rozlišujme novináře, co hledají pravdu, od těch, co hledají senzaci. My nejsme lůza, my jsme lid,“ pokračoval.

Česká televize i Economia útoky na média odsoudily. Odmítly i Zemanova nařčení z manipulace veřejnosti a neobjektivnosti. Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov řekl, že se podnikatel nebude k Zemanovým výrokům vyjadřovat.

  • Česká televize přistoupila k inauguraci prezidenta republiky naprosto profesionálně a připravila devítihodinové mimořádné živé vysílání. Přímo na Pražský hrad jsme vyslali čtyři moderátory, hlavní tváře zpravodajství ČT. Na zajištění přímého přenosu slavnostního ceremoniálu se podílela zhruba stovka pracovníků České televize. Na místo jsme vyslali několik přenosových vozů a reportážních štábů a náš přenos vysílal i Hrad na velkoplošné obrazovce pro lidi na Hradčanském náměstí.
  • Nejen ve světle této skutečnosti se jeví pokračování rétoriky zaměřené proti veřejnoprávním médiím a jejich nezávislosti, jako neakceptovatelné. Absolutně odmítáme jakékoli útoky na novináře a nezávislost médií, a to zvlášť po aktuálních událostech na Slovensku, a obzvláště z úst nejvyššího ústavního činitele České republiky.

„Odsuzujeme prohlášení prezidenta ČR, že by novináři nakladatelství Economia neměli mít úctu občanů České republiky,“ oznámil generální ředitel Economie Roman Latuske. Vedení Economie podle něj bude dále podporovat kritickou a objektivní žurnalistiku. „Novináři našich titulů nehledají senzaci, ale pravdu. Budou pokračovat v tom, co dělají, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ doplnil.

Inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Němcová: Prezident porušil přísahu, že bude spojovat národ

Jako první ze sálu odešla Miroslava Němcová (ODS). Novinářům při odchodu řekla, že nechtěla být svědkem toho, že prezident přísahal na to, že bude spojovat národ, ale v následném projevu okamžitě přísahu porušil.

„Jednak útokem na lidi, jejichž vina prokázána není, a tolerancí k jiným, kteří už v trestním řízení jsou, například předseda vlády Andrej Babiš. A pokud jde o média, tak útokem třeba na veřejnoprávní média,“ uvedla. Poznamenala také, že když prezident útočil na hospodářské mafie, zapomněl, že k ní podle ní patří i jeho poradce Martin Nejedlý: „Nemohla jsem u toho sedět, měla bych z toho infarkt.“ 

Předseda ODS Petr Fiala sice sál neopustil, Zemanův projev ale označil za smutný. „Nebyl to důstojný projev této situaci a hlavě státu. Byl to projev plný malichernosti, ze kterého jsem opravdu hluboce zklamán a do jisté míry i šokován. Aby si někdo tímto způsobem na takové slavnosti vyřizoval své v podstatě osobní účty, to považuji za nepřijatelné,“ řekl ČT. Své setrvání v sále zdůvodnil tím, že v něm zvítězila úcta k instituci hlavy státu. 

TOP 09 přišla na inauguraci v černém a s odznáčky se jménem Václava Havla. Odchod ze sálu byl ale podle Jiřího Pospíšila spontánní reakcí na prezidentův projev, kterým podle něj zaútočil na podstaty demokratického právního státu.

„Jsem šťastný, že žiji ve svobodné společnosti a že zde máme nezávislá média a svobodu projevu… Pokud Miloš Zeman na nezávislost médií útočí, já u toho nechci být a svou přítomností nechci takový projev legitimovat,“ řekl předseda TOP 09 České televizi po opuštění sálu. Dodal, že ho projev prezidenta urazil ne jako politika, ale jako občana České republiky. 

Jurečka: Prezident bohužel nepřekvapil

„Ústavní část schůze byla naplněna, s útokem na média a svobodu slova nesouhlasím! Bohužel pan prezident nepřekvapil,“ reagoval na Twitteru také Marian Jurečka (KDU-ČSL). České televizi později řekl, že svou přítomností nechtěl Zemanova slova legitimizovat. „Svoboda slova patří k základním pilířům demokracie. Až takový útok ze strany prezidenta jsem nečekal,“ dodal.

Zeman v projevu rovněž uvedl, že plánuje podporovat aktivní občanství. Podle Jurečky jsou to pozitivní slova: „Naráží to ale na praxi, kdy prezident kritizuje například nevládní organizace nebo novináře.“

Očekával jsem, že prezident si bude chtít vyřídit účty, ale nečekal jsem, že to bude tak nedůstojné. Doufal jsem v odpuštění a velkorysost. Ale buďme rádi, že to nebylo ještě horší… Na Slovensku zavraždili novináře, před tím o tom vtipkoval a teď se zase naváží do médií, která mu nejsou po chuti.
Pavel Bělobrádek

Předseda poslanců STAN Jan Farský po inauguraci uvedl že se snažil být opatrným optimistou: „Doufat, že prezident dokáže překročit svůj stín. Bohužel to ale byl žlučovitý, pomstychtivý projev. Je mi to líto a jsem zklamaný… Doufám, že jednou uslyším prezidenta, který předstoupí před občany České republiky a dá jim nějakou naději nebo představu, co by bylo hodné následování.“

Farský během Zemanova proslovu sál neopustil. Své kolegy ale chápe a respektuje. „Útočit na veřejnoprávní média je cesta do pekel… Čekal jsem, jestli se v projevu ještě objeví nějaké světlo na konci tunelu, bohužel se neobjevilo. Dnešek potvrdil, že příští zásadní souboj bude o nezávislost médií,“ dodal.  

Babiš čekal, že bude Zeman nad věcí

Prezident zaskočil svým projevem i premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Očekával, že se nebude tolik vymezovat. „Potřebujeme, aby se společnost spojila, čekal jsem jiný projev. Čekal jsem, že se nebude vymezovat, že bude nad věcí,“ řekl České televizi. Zemanovo vyjádření proto pokládá za nešťastné, nevidí to ale jako útok na svobodu slova. Dodal, že Zemanův projev příliš neslyšel vzhledem k tomu, že seděl za hlavou státu. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš naopak projev nového a smířlivého Zemana nečekal. „Myslím si, že to nečekal nikdo. Mrzí mě, že sál tleskal s nadšením, já jsem netleskal,“ řekl. Soudí, že „vrtochy“ Hradu budou mít mediální efekt větší než ten reálný, když politika se bude nadále vytvářet v parlamentu.

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa překvapilo, že byl Zeman hodně osobní. K útoku na média poznamenal, že jde o to, jak lidé vnímají pravdivost zpravodajství: „Každý to vnímá podle svého. Prezidentovi pravděpodobně chodí spíše stížnosti. KSČM je zastáncem veřejnoprávních médií. Soukromá média budou fungovat vedle toho. To, že mezi mediálními sektory dojde ke střetu, se dalo očekávat, ale nemyslím si, že to mělo být tak osobní.“

Zeman podle Filipa na svobodu slova neútočil. Dodal, že média navíc ovlivnit nemůže: „Řekl to v projevu právě proto, aby s tím ti odpovědní, tedy vláda a parlament, něco dělali.. Aby realita ověřených informací byla běžnou věcí.“ K odchodu politiků ze sálu pak poznamenal, že šlo o nemilosrdný útok na osobu Miloše Zemana i úřad prezidenta: „Jestliže se z jedné strany útočí kamenem, pan prezident neuměl zaútočit chlebem.“ 

Okamura: Poslanci TOP 09 a ODS způsobili mezinárodní ostudu

S projevem prezidenta byl naopak spokojený předseda SPD Tomio Okamura. Opuštění sálu některými politiky označil za znevážení aktu inaugurace. „To nejsou demokraté. Občané v přímé volbě rozhodli a oni to neumí uznat. Zpochybňují demokratický výsledek voleb,“ konstatoval. 

Vyjádření Tomia Okamury a Jiřího Zimoly (zdroj: ČT24)

Poslanci TOP 09 a poslankyně ODS podle Okamury způsobili svým chováním mezinárodní ostudu: „O tom se bude zase psát po celém světě, že v Česku nedokážeme respektovat demokratickou volbu, že tady začínají různé fašizující tendence.“ 

Hamáček čekal větší snahu o zasypání příkopů

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka byl projev prezidenta očekávatelný a přišel mu vyvážený. Stejně jako Okamura a Filip řekl, že prezident na nezávislost médií neútočil: „Je to dlouhodobý pohled pana prezidenta na naši společnost a některé klíčové aktéry.“

Hamáček nicméně od Zemana očekával větší snahu o zasypávání příkopů: „Společnost je po prezidentské volbě rozdělená. Přece jen je to druhé volební období, je to o tom, jak pan prezident vejde do dějin a učebnic historie,“ poznamenal.

I podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je škoda, že Zeman nevyužil příležitost být smířlivější a přátelštější, jak sliboval při svém znovuzvolení. „Myslím, že se mu to nepovedlo,“ řekl k inauguračnímu projevu. Nediví se ani tomu, že část politiků odešla ze sálu: „Mají obavu, jak se u nás bude vývoj nadále ubírat, zejména nezávislost médií.“ 

Hamáček: Prezident by měl myslet na to, že vejde do dějin (zdroj: ČT24)